Sykelig opptatt av mais

Scoopet tar litt ferie, men helt dødt blir det ikke på websiden. Nesten daglig blir det lagt ut omtale av disse her eldgamle VHS-filmene, hvor et fåtall finnes på DVD eller Blu-ray. Kanskje det er mulig å lære noe med det samme, og så er det jo fin nostalgi og ofte gode omslag på eldre filmer. Først får du sjansen til å lese den første artikkelen, som egentlig ble lagt ut for lengre tid siden.

Mørkets-By-1-og-2-VHS-
Mørkets By del 1 og 2. Foto: Sølve Friestad

 

Mørkets By (Dark Secret of Harvest Home – 1978)  Mørkets By er en TV-serie som ble lansert i to deler fra Esselte Video. Hver film har en spilletid på rundt 100 minutt. Videokassettene ble i sin tid solgt fra Handredkjeden Trafikkvideo.

I møkkalandsbyen Cornwall Coombe utenfor New York har tiden stått stille. Det er 429 innbyggere, men snart skal antallet øke med 3. Bøndene bruker fortsatt redskap fra 1760 til jordbruksrelatert arbeid, og egentlig finnes ingen traktor blant bøndene, men et utskudd har kjøpt seg en. Men den vil de helst ikke bruke. Dette utskuddet ønsker også å flytte til byen en dag, men slike tanker gjør seg ikke bra på et slikt sted som mener alt nymotens rusk og rask er utenom deres filosofi, eller «The Way», som de selv sier.

Byen blir styrt av ingen ringere enn Bette Davis som spiller den eldre enken Widow Fortune. Hun er alltid på plass der det skjer (I den grad det faktisk skjer noe) og lirer av seg visdomsord så ofte hun kan.

En byass-familie oppdager den noe usiviliserte landsbyen, og velger å bosette seg der. De får en varm velkomst, og spesielt Widow Fortune syns dette er stas. Her er det selvfølgelig en skjult agenda som blir en del av historien. Blant ungdommene i landsbyen er det den ariske bajassen Justin som er den kjekkeste. Han er tro mot tradisjonene og han har jo vært maiskonge! før innhøstingen.

Det er mais som er den store greia for bøndene i Cornwall Combee. Byass-familien er ikke uten skeptiske tanker til levemåten blant innbyggerne, men spesielt mannen Ned er skeptisk. Han har ikke mer å gjøre enn at han starter sin egen lille privatetterforsking for å se om det ligger flere ugler nedgravd i maisåkeren, og får etter hvert høre historien om Grace Everdeen. Hun var maisbrud! i 1971, men begikk selvmord. Det sies at hun ble besatt av djevelen, men egentlig ble hun bare skeptisk til Widow Fortune og andre maktgalne innbyggere.

Widow kan forresten kurere folk mot det meste. En fristinne med djevelsk blikk vil i buksa på Nick, og jentungen Missy er synsk, samtidig som byass-familiens overhode  ikke klarer å få sin familie til å forstå at de bør komme seg bort fra møkkalandsbyen som har blitt deres nye hjem.

bette

Mørkets By er gammeldags, men akkurat underholdende nok til at den var grei å se. Det er noe ufrivillig morsomt å se hvor opptatt folket er av mais, da selve maiskolben på sett og vis har en av hovedrollene i filmen som nok var mer «Creepy» i 1978, enn i dag.  Den har aldri blitt lansert på DVD, og jeg hadde ikke gjort allverdens med forsøk på å skaffet meg en dårlig kopi av denne.

 

Regissør Leo Penn (1921-1998)

Leo Penn er far til  Sean PennMichael Penn og Chris Penn.

Leo har regissert uttallige episoder fra flere kjente og mindre kjente Tv-serier fra 60, 70, og 80-tallet, hvor flere også ble vist på NRK: –  I Spy (1965), Star Trek-episoden The Enemy Within (1966), Jaget (1967), Laredo (1967), Kruttrøyk (1968-69), Bonanza (1968-72), Huset på Prærien, hvor guttungen Sean Penn hadde stemmen til Tinker Jones (1974-75), Cannon (1972-75), Kojak (1974-77), Starsky & Hutch (1978-79),  Par i Hjerter (1979-82), Cagney & Lacey (1982), Tales of the Unexpected (1984), Fame (1986), Magnum (1982-86), og tre Columbo-episoder.

Tilfeldighet: Det vises reklamefilm for Alfred Hitchcocks filmer; The Man who knew to much og Rope før Mørkets By. Leo Penn regisserte episoden Anyone for Murder (1964) fra TV-serien The Alfred Hitchcocks Hour.

 

Bette Davis: (1908-1989)

Davis vant to Oscar-statuetter. En som Joice Heat i filmen Dangerous (1935) og for sin tolkning av Julie Marsden i Jezebel (1938).

Davis hadde en sterk personlighet, og var en ekte patriot for USA under den 2. verdenskrig, hvor hun frontet flere kampanjer til innsamlinger av penger til forsvaret. I 1943 bidro hun i en såkalt «All-star» musical, hvor flere av amerikas største skuespillere og artister opptrådde.

Sangerinnen Kim Carnes fikk en kjempehit i 1981 da hun produserte låten «Bette Davis Eyes» (Donna Weiss og Jackie DeShannon – 1974). En fengende låt hvor Prima Vera valgte å produserte sin egen versjon samme år. Melodien var den samme, men teksten ble gjort om, og sangen het «Ivar Medås øyne» (ufrivillig skrivefeil som kom på trykk) Medaas syns ikke det var noe videre festlig at trioen sang om Ivar som også kunne se i stereo (han var skjeløyd), og de ble anmeldt. Medaas vant saken og ble tildelt 25.000 kroner i erstatning.

 

Sakset fra Wikipedia: 

Omslagets bakside på Mørkets Øy, VHS. Foto: Sølve Friestad
Omslagets bakside på Mørkets Øy, VHS. Foto: Sølve Friestad

Mot slutten av 1940-årene hadde Davis mistet sitt troe publikum, og flere av filmene hennes tapte penger. Hun fikk et stort comeback i rollen som Margo Channing i filmen «All About Eve» i 1951, en film som vant henne en «beste kvinnelige skuespiller» i Cannes Filmfestivalen og fra «San Francisco Film Studio Critics» som i 1949 hadde gitt Davis prisen «verste kvinnelige skuespiller» i filmen «Beyond The Forest«. Mot slutten av 50-årene hadde flere av filmene hennes solgt dårlig, og Davis dukket istedenfor opp i flere filmer innspilt spesielt for TVen som var et nytt fenomen i USA. Hun hadde et nytt artistisk comeback i filmen «Whatever Happened To Baby Jane» i 1962, en film som spilte inn sin profit på elleve dager.

Forholdet mellom Davis og Joan Crawford var ofte et populært emne hos amerikanske medier som satte de to kvinnene opp som konkurrenter, og mange var overrasket da Davis takket ja til rollen som Jane Hudson, en aldrende barnestjerne mot en av hennes store konkurrenter. Forholdet mellom de to kvinnene skal ha vært kaldt, men til fleres overraskelser var det planer om en ny film med konkurrentene i 1964, filmen «Hush Hush Sweet Charlotte«, som Crawford senere ble byttet ut med til fordel for Olivia De Havilland. Gjennom 70, og 80-tallet dukket Davis opp i flere små-filmer, ingen som vekket spesielt mye med oppmerksomhet. Davis var allikevel en hyllet skuespiller, og var første kvinnelige skuespiller som i 1977 mottok AFIs «Lifetime Achievement Award». Davis sin siste filmrollen var som en gammel ond stemor i «Wicked Stepmother» fra 1989.

Davis var gift fire ganger, først med Harmon Nelson fra 1932 til 1938, Arthur Farnsworth fra 1940 til hans død i 1943, William Grant Sherry fra 1945 til 1950, og tilslutt hennes motspiller i «All About Eve«, Gary Merill fra 1950 til 1960. Hun fikk datteren Barbara Davis Sherry (1938 -) med William Grant Sherry,og adopterte barna Margot Merill og sønnen Michael Merill i 1950 og 1952 med Gary Merrill.

Betty Davis har fått to stjerner på Hollywod Walk of Fame.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no