Lovløst bondeland

Dette er ingen gangsterfilm, egentlig. Den inneholder bare gangsterforetak og en litt for liten rolle for Gary Oldman som gangsteren Pretty Boy Floyd.

LAWLESS: Aller mest er dette den sanne historien om Bondurant-brødrene som ikke ønsket å gi etter for utpressing, og takket nei til beskyttelse i 20-tallets forbudstid i USA.

Forrest (Tom Hardy fra The Dark Knight Rises) er den eldste av Bondurant-brødrene, og det er han som styrer skuta, til tross for at de er på land. I delstaten Virginia selger brødrene hjemmebrent til den store gullmedaljen. Det stinker Hillbilly, inngrodd hår i ørene og isolasjon lang vei.

Da brødrene får tilbud om beskyttelse, slik at deres ulovlige virksomhet innen hjemmebrent, frakt og salg kan fortsette, takker de uhøflig nei. Ingen skal diktere og fortelle hva Forrest Durant og hans to yngre brødre skal gjøre. Dette ser ut til å være et usedvanlig dårlig valg, spesielt siden politiet og en ond politisjef (Guy Pearce) alltid får det som de vil.

I dette ødelandet kan begge sider gjøre nesten hva de vil, og en maktkamp som ender med lemlestelse, vold, krig og fordervelse (huff, da), har begynt, og samtidig som Bondurant-brødrene ekspanderer, blir hevnlysten bare større hos den onde politisjefen som ikke er klar over at de har inngått samarbeid med den beryktede Pretty Boy Floyd.

Shia Belouf spiller Jack Bondurant, mens Howard Bondurant spilles av Jason Clarke, og begge kommer litt i skyggen av den noe mer hardbarkede Tom Hardy som har like skummel og finurlig stemme som når han sloss med Batman.  Guy Pearce har jeg sjelden likt, og etter å ha spilt rollen som ond politisjef, mener jeg det samme, selv om han klarer seg greit i roller man skal forrakte.

LAWLESS er en underholdende film som ikke bare koker ned til en historie om hjemmebrent. Filmen vier også tid til drama og kjærlighet, og et uungåelig sluttoppgjør som bare måtte komme. Denne hadde jeg mest lyst til å gi en femmer, men setter allikevel et minus bak. Kanskje forventningene var for høye? Om historien har blitt spritet opp fra bok til film, er derimot uvisst, men kanskje ikke. Det kan stilles spørsmål om hvorfor lovens klamme arm ikke reagerte og handlet før de faktisk gjør, og om det virkelig var så pass lovløse tilstander i bonelandet?

Historien bygger på boken «The wettest county in the world», som er skrevet av Matt Bondurant. Jack Bondurant var hans bestefar.

Karakter 5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no