Peckinpah i krig

Den legendariske regissøren Sam Peckinpah begynte allerede på 50-tallet å skrive manus til uttallige TV-serier i westernsjangeren. Kruttrøyk er den mest kjente.

JERNKORSET (Cross of Iron – 1977) Relansering Blu-ray: Peckinpah fortsatte med samme sjanger for både TV og lerret på 60-tallet, men i 1969 ble hans navn enda mer kjent. Da var det tid for The Wild Bunch og begrepet westernfilm ble modernisert og redefinert med mer brutalitet og enda barskere tone. I 2007 kåret The American Film Institute dette til den 79.de beste filmen, ever!

cross-of-iron2

JERNKORSET er Peckinpahs eneste krigsfilm, og kan skilte med kjente skuespillere som James Coburn, David Warner, Maximilian Schell og James Mason, og skildrer tyske soldater ved østfronten I 1943. James Coburn spiller den egenrådige sersjanten Rolf Steiner, som har opplevd nok av grusomheter i krigen til å bære Jernkorset.

Da en ny bataljonsjef ankommer Steiners tropp, blir det trøbbel. Bataljonsjefen ønsker seg også et Jernkors, men han har ikke fortjent ett. Steiner jatter ikke med noen, og heller ikke med høyere rangert befal. Bataljonsjefens Jernkors lar vente på seg, og Steiner må trolig bli drept før den sleipe bataljonsjefen får det som han vil, og i krig dør jo soldater stort sett hver dag!

Dette er bare en liten del av filmen. Egentlig skildrer filmen krigen og tilbaketrekningen fra tysk side ved Østfronten, hvor krigen mot russerne var både brutal og meningsløs. Våre soldater er som soldater flest, og slett ingen nazister. De skjønner ikke hvorfor de må krige i Russland, men gjør en bemerkelsesverdig god jobb i krig for sitt fedreland.

Filmen bruker godt og vel to timer på å skildre nok et kapittel under den 2. verdenskrig, hvor det ikke er så ofte vi får se fra tyskernes side. Her blir også soldatenes tanker og følelser skildret, samtidig som den brutale krigen også blir viet mye oppmerksomhet.

Jernkorset er et solid stykke med krig, hvor det i skuddvekslinger høres at Peckinpah har tatt med seg lydeffektene fra westernfilmer. Ikke helt optimalt, men selve filmen er interessant, til tross for litt for lang spilletid. Filmen ser forresten ganske bra ut på Blu-ray, og har fortjent denne relanseringen.

Peckinpah som regissør etter The Wild Bunch:

Balladen om Cable Hogue – 1970
Straw Dogs – 1971
Rytterne fra Arizona – 1972
The Getaway – 1972
Pat Garret & Billy the Kid – 1973
Bring me the Head of Alfredo Garcia – 1974
The Killer Elite – 1975
Cross of Iron – 1977
Convoy – 1978
Operasjon Omega – 1983

Karakter 4+

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no