Pling, plong, konge

Denne dansken var Oscar-nominert i kategorien «beste fremmedspråklige film». Filmen var også nominert i samme kategori under årets Golden Globe-utdeling, men vinneren ble Amour.

EN KONGELIG AFFÆRE: På 1700-tallet (1770) var det en smågal konge (Mikkel Boe Følsgaard) i Danmark, hvor det ble arrangert et ekteskap med den engelskfødte dronningen Caroline Mathilde (Alicia Vikander). Ingen var spesielt gira på giftemålet, og det ble lite turboinjection på soverommet, men omsider fikk de seg en sønn.

Christian VII (Kongen) var et bøllefrø som slett ikke var kapabel til å styre kongeriket. Da han møter den tyske legen Johan Struensse (Mads Mikkelsen), får han seg en ny lekekamerat.

Selv om Christian VII oppfører seg som en unge, er han tross alt konge, og ansetter Johan som sin personlige lege. De to finner tonen, og Struensse er hakket smartere enn kongen på politiske spørsmål (og svar), og nye lover som er bra for det danske folk, blir skrevet. I et land hvor rikmannsfolket med parykk har hatt alt for mye makt, vil bønder og de fattige få et enklere liv med flere rettigheter.

Det er selvfølgelig mange som er i mot dette, og fiendene blir flere og flere. Samtidig har den tyske legen damedrag, og blir Caroline Mathildes elsker. Dette vet selvfølgelig ikke hans kompis/kongen noe om, og med sitt totale fravær fra dronningens soverom i over et år, trives kongen best med egne tøs og private utskeielser.

Så blir dronningen gravid igjen, og denne gangen er det ikke den smågale Christian VII som er faren.

EN KONGELIG AFFÆRE er en god og troverdig film som trolig forteller historien som den var. Fortellingen bygger på lange brev som dronningen skrev til sine to unger, og saftige detaljer og kontroversielle handlinger, gjør dette til en historie som er verdt å få med seg. Den blir allikevel litt langdryg til tider og den  mister nerven som i utgangspunktet burde vært der hele tiden.

Skuespill og produksjonen er upåklagelig, og ser like bra ut som en hvilken som helst amerikansk høybudsjettsfilm.

Karakter 4+

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no