Slitsom dame

Dette er Laura Derns TV-serie. Den gode og troverdige skuespilleren er kjent fra filmer som Jurassic Park, Inland Empire, A Perfect World, Blue Velvet, Wild at Heart og Rambling Rose.

Diane Ladd (til venstre) spiller Laura Derns mor, som også er tilfelle i det virkelige liv.

ENLIGHTENED –   Sesong 1 (HBO). Laura Dern spiller hovedrollen i denne TV-serien, hvor hun også er en av produsentene og manusforfatterne. Det er vel ingen hemmelighet at godt voksne kvinner (46 år) ofte har problem med å få gode hovedroller i Hollywood, som jeg antar kan være en av grunnene til at Dern har fått gang på Enlightened med egne midler og resurser.

Amy Jellicoe (Dern) er en slitsom, men velmenende kvinne. Etter et mentalt sammenbrudd på sin arbeidsplass, velger hun å søke hjelp, og når hun er friskmeldt, vil Amy tilbake til sitt gamle liv. Så lett blir det ikke.

Amy er  ikke velkommen tilbake til sin arbeidsplassen, men ledelsen ser seg nødt til å ansette henne igjen. Før hadde hun en betydningsfull stilling, men nå blir hun plassert i kjelleren, sammen med et knippe alternative «løgnaser» hvor sosialinteligens ikke er deres sterkeste side. Amy er degradert. Amy må også flytte hjem til sin mor (Diane Ladd). Heller ikke her er hun spesielt velkommen, og forholdet mellom mor og datter er forholdsvis kjølig.

Hvorfor er Amy som hun er? En gang i tiden hadde Amy fine dager, men ikke nå lenger. Den slitsomme personligheten gjør at man forstår tidligere arbeidskollegaers ønskende fravær fra Amys tilværelse, samtidig som man føler med Amy, til tross for at hun tar mye plass, og har en masete og tidvis slitsom tilstedeværelse.

Det blir etter hvert avslørt hvorfor hun fikk et nervøst sammenbrudd, og hennes eksmann (Luke Wilson) blir  hennes eneste venn. Amy blir etter hvert vant med hverdagslige nedturer, men trøster seg selv med at i morgen må bli en bedre dag.

Enlightened var TV-serien jeg håpte skulle ta seg opp utover i sesongen. Den gjorde bare delvis det, og egentlig var det vanskelig å holde seg engasjert. Laura Dern har fortjent en sekser for sitt ambisiøse prosjekt, og som skuespiller er hennes tolkning av Amy upåklagelig. Underholdningsverdien er  kun midt på treet, og selve utviklingen av den noe spesielle kvinnen, blir treg. Jeg er usikker på hvem jeg egentlig skulle anbefalt denne til, og gjør det derfor ikke til noen. Det er til nå produsert to sesonger av Enlightened.

Karakter 3

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no