3 x norsk format

Det er en typisk norsk og stillferdig tone i denne filmen som til syvende og sist blir en ganske engasjerende fortelling, tross et omslag som forteller lite av hva slags film dette egentlig er.  

SOM DU SER MEG. En forfatter reiser til et lydstudio for å lese inn lydbok av egen fortelling som handler om tre damer, som er historiene vi får se.

Tre kvinner møtes utenfor leiligheten, hvor noen har drevet med garp og fantestreker. Det er bare bilen til skuespiller Henriette Stensrup som ikke står med flatt dekk. Dette er begynnelsen på en historie om tre helt forskjellige kvinner.

som du ser meg inni

Den ene er sykepleieren som får ansvaret for en student. Alt skal gjøres etter boka, og vår sykepleier gjør en pliktoppfyllende jobb. Aller mest er hun bekymret for studentens hygiene, men det som blir et enda større problem, er at sykepleiren blander det engelske og norske språket når hun skal irettesette studenten. Et heller mindre problem blir til flere høns, og situasjonen mellom pleier og student blir anstrengt.

Den andre kvinnen arbeider som oversetter av bøker til norsk. Blant flere blir hun hyllet som et ikon i bransjen, og til nå har hun bare arbeidet med bøker hun selv liker. Da hennes forlag får seg ny redaktør vil oversetteren gjerne finne en ny bok å både anbefale og oversette.  Vår kritiske kvinne oppdager en forfatter fra Tyskland som har skrevet mye skvip, men som omsider ga ut en god bok. Problemet blir at den nye redaktøren vil ha alle bøkene oversatt, men dette strider mot oversetterens moral.

Den tredje historien viser en datter som ikke har allverdens omtanke for hverken seg selv eller sin mor. Hun unner ikke moren å kjøpe ny kjøkkenvifte til 500 kroner, og egentlig liker hun makten over å være morens forsørger etter farens død. Da de skal besøke den velstående filletanten (mora var gift med broren), får pipa en annen lyd.

Den velstående familien ønsker nemlig å gi en million kroner til moren. De har mye penger, og har nylig gjort seg enda rikere på en investering. Hvorfor ikke gi penger til noen i familien som behøver det? Moren vet ikke hvordan hun skal takle tilbudet, men datteren er både sikker og sjalu i sin sak. – Du skal ikke ta i mot disse pengene, eller?

SOM DU SER MEG er en litt treg film som stort sett spiller på dialog i 90 minutter. Blant de tre historiene er det sistnevnte som blir mest engasjerende, og selv om man underveis føler at dette går litt sakte, blir nysgjerrigheten stor – spesielt for utfallet i historien om pengegaven.

Ane Dahl Torp, Laila Goody, Amme Marit Jacobsen, Henriette Steensrup (som vanlig sur på film) og andre involverte gjør jordnære og fine tolkninger av sine karakterer, og måten historiene blir fortalt på, er ganske kult. Men husk at den er typisk norsk da.

Karakter 4

Sølve Friestad – scoop@scoopmangement. no