Fransk feelgood

Blant kritikerroste filmer er det slett ikke alle som blir favoritter blant publikum, men De Urørlige (Intouchables) vil og har allerede blitt det. Selv om filmen ikke er amerikans, blir denne filmen fra Frankrike, aldri smal og sær, men heller en oppsiktsvekkende fin opplevelse.

intouchables inni

DE URØRLIGE. La oss kalle en spade for en spade. Driss er en slendrian som lever på trygd. Kanskje hans livlige væremåte og smårølpete oppførsel har gjort at hans selvtillitt forteller ham at ingen ville ansett ham allikevel?

En dag besøker han mangemillionæren Philippe som er lammet fra nakken og ned. Driss er der for å få en signatur på at han har søkt på jobb som pleier, samtidig som han deretter kan heve mer trygd. Han gjør mildt sagt lite for å bli likt av Philippe, og viser heller ingen sympati for mangemillionæren.

Uheldigvis for Driss, er Philippe på jakt etter en pleier som ham. Mangemillionæren ønsker ingen sympati, og ønsker en pleier som kan være seg selv, og ikke bare jatte med stakkaren i rullestol. Driss får jobben, og hvilken utfordring det skal bli.

Driss har ingen peiling på hvor mye pleie en mann av Philippes kaliber egentlig behøver, mens Philippe egentlig ikke var klar over hvilken slendrian Driss egentlig er. Etter hvert bygges et helt spesielt vennskap som blir filmens essens, og resten av historien er en vellykket fortelling om å være annerledes, men også om å lære å leve.

De Urørlige er en usedvanlig flott film som vil gjøre godt hos de fleste med puls.

Karakter 5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad