Brilliant gangster

Det er mørke skyer over Los Angeles, og det brygger opp til storm. Årstallet er 1949, og den maktsyke gangsterkongen Mickey Cohen (Sean Penn) regjerer med jernhånd. Han har de fleste politikere og politifolk på sin lønningsliste, men ikke alle.

GANGSTER SQUAD: (Kinopremiere 11. januar 2013). Mickey mener selv han er svaret på fremgang, og han har en kløktig plan om å bli verdensmester i gangsterforetak, sånn cirka. Han dreper alle som står i veien for planen, og snart kan gangsterkongen regjere uten avbrytelser. Men først må han få til et perfekt samarbeid med gangstereliten i Chicago.

Det er litt av dette i Gangster Squad.

Det er få som er kapable til å ta opp kampen, men det finnes allikevel håp. Når fungerende politimester Parker (Nick Nolte) holder tordentale i rettferdighetens navn, får man frysninger. Talen holdes til sersjant John O´Mara som er en dekorert krigshelt og en av få politimenn som allerede har begynt kampen mot gangsterveldet? Men en mann kan ikke gjøre alt alene.

John O´Mara får velge et knippe med gode menn som er til å stole på, og selv om han var med på å banke tyskerne i krigen, lever hver krig sitt eget liv. Sammen skal de gjøre et siste tappert forsøk på å stoppe den blomstrende virksomheten til Mickey, og blod vil flyte. En intens overvåkning er i gang, og når politiskiltet legges på hylla, kan også O´Mara og hans menn bryte spillereglene, hvor de ikke lenger arbeider i lovens navn!

Mickey forventer derimot liten motstand, men blir omsider klar over at sterke krefter saboterer planen.

Det er enda mer av dette i Gangster Squad.

– En politimann som ikke er til salgs, er som en hund med rabies. Det finnes ingen medisin, og vedkommende bør avlives snarest, sier Mickey.

GANSTER SQUAD imponerer på alle plan. Sean Penn, Josh Brolin, Nick Nolte, Ryan Gosling og ikke minst Robert Patrick gjør en god jobb. Spesielt Patricks Wyatt  Earp-lignende tolkning av rettferdig fyr med revolverskills, er bra.

Jeg er også svært imponert over det filmatiske håndtverket, hvor regissør Ruben Fleischer har gjort en god jobb. Jo visst laget han den stilige Zombieland i 2009, men har ellers regissert episoder av TV-seriene Between Two Ferns with Zack Galifianakis og Funny or Die.

GANGSTER SQUAD er noe av det mest underholdende jeg har sett på lenge, og det er bare å glede seg. Til tross for en del lunken kritikk,velger jeg å gi denne ‘full pott’.

 

 karakter6

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Ukentlig oppdatering fra Scoopet.net?