Dexter – sesong 5 og 6

Til tross for at Dexter gjør det samme i hver sesong, er det en fin, fin utvikling i den svært populære TV-serien fra Showtime Entertainment.

Jennifer Carpenter og Michael C. Hall.
Jennifer Carpenter og Michael C. Hall.

DEXTERSesong 6. Hva er nytt siden sist? Vel. I sesong 6 jakter ikke politiet etter morderen på mennesker som Dexter har drept.

Han har på sett og vis en mindre stresset hverdag. Hans søster blir forfremmet i politietaten, og akkurat denne delen er ganske interessant. Den byr nemlig på flere inntriger og en enda dypere karakterskildring blant mange kjente tryner vi tidligere har sett i TV-serien.

Dexter og resten av politiets største hodebry er en eller to seriemordere som herjer i Miami. De er dypt religiøse (og spinngalne), og utfører en rekke grufulle drap som er inspirert etter Johannes åpenbaring. Handlingsforløpet stiller også spørsmål om det finnes en Gud eller ikke, samtidig som den viser at religion kan brukes som unnskyldning til å gjøre hva som helst.

Dexter blir god venn med en prest, og det blir også satt spørsmålstegn til hans tro, som egentlig er at han ikke tror. Disse elementene vil ikke støte hverken kristne eller ateister, men etter hvert får Dexter gode argument for å ikke tro på noe, så kanskje ateistene kommer best ut av det?

Michael C. Hall er som vanlig bra som Dexter, men det er hans søster  (Jennifer Carpenter) som spiller aller best. Denne sårbare vingeskutte damen er et funn for TV-serien Dexter. Ikke bare er hun et mangfoldig og kompleks person, men skuespiller Carpenters sårbarhet er urovekkende bra.

Tom Hanks sønn er også med. Colin Hanks er trolig en god skuespiller, men hans lite tilstedeværende åsyn gjør at han for min del ikke vil bli en skuespiller jeg gleder meg til å se mer. Hele fyren er litt for annonym, og mangler det meste som hans far tross alt har.

 

Sesong 6 byr dessuten på den aller beste avslutningen så langt, og sjelden har jeg gledet meg så mye til neste runde. Hva skjer nå?

 

Dexter – Sesong 5

Dexter Morgan har travle dager. I fem sesonger har Michael C. Hall spilt blodanalytiker, hvor han har arbeidet tett med politiet i Miami. Dexter har også en mørkere side, men det tror jeg de fleste leserne vet.

OFTE NESTEN TATT: Blu-ray. Dexter Morgan har også har sett 67 mennesker dø fordi han selv har drept dem. Han er seriemorder med rettferdighetsans som nøysomt plukker ut sine offer.

Som tidligere nevnt. Det er travle dager for Dexter. I en episode har han dopet ned et offer inntullet (er det et ord?) i plast. Deretter går turen som vanlig til et sted hvor forberedelser har blitt gjort på forhånd. Før han får fraktet offeret til slaktebenken (rett og slett), ringer en kvinne som behøver hjelp. Hun har nemlig skutt en fyr som antageligvis voldtok henne for få dager siden. Dexter blir nødt til å hjelpe, og kjører med sin plastbelagte og ned-dopede mann i bilen for å bidra. Snart vil hans eget offer våkne til liv, samtidig som kvinnens offer har stukket av. Ikke nok med det. Mr. Morgan har også en sønn, som igjen har en dagmamma. Samtidig som disse hendelsene pågår, må han også synge barnesanger for sin sønn som ikke får sove. Altså en travel hverdag for Dexter, som til slutt ender opp med å granske åstedet han nylig var på.

I sesong 5 er det to drapsaker som blir prioritert. Dexter er mest opptatt av den ene, hvor kvinner blir funnet drept og gjemt i tønner, mens politiet (hvor hans søster arbeider) er mest opptatt av halshugde offer som ligner på  ritualdrap. Personlige stridigheter og hendelser blant arbeidskollegaene til Dexter blir det også plass til. De som har fulgt med på utviklingen til Dexter, vet at de private skildringene og alt som har skjedd utenom arbeidet, er både spektakulært og imponerende manusarbeid.

Jeg velger å ikke røpe mer av handlingsforløpet. Den forrige sesongen sluttet brått, hvor seriemorderen Trinity (John Lightgow) var i fokus. Forvent alt du håper og tror i sesong 5, som begynner der den forrige sluttet.

karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad