A. Hitchkins

Ansiktene til passasjerene i buss som kjører utfor et stup, viser større glede enn hva Alfred Hitchcocks innvestorer gjør da  han presenterte sin idé om å lage film av novellen Psycho.

HITCHCOCK: Den annerkjente regissørens forrige film var North by Northwest (Med hjerte i halsen), og til tross for stor suksess ville Hitchcock lage noe helt annet. Da ingen ville finansiere gildet, bestemte han seg for å gjøre det selv. Med hjelp av hans kone, Alma, satset de hus og hjem for å produsere filmen, hvor de såvidt fikk til en avtale med film/produksjonsselskapet Paramount om distribusjon.

Jessica Biel, Scarlett Johansson og James Dárcy sverger at de ikke skal røpe noe om filmen Psycho.
Jessica Biel, Scarlett Johansson og James DÁrcy sverger at de ikke skal røpe noe om filmen Psycho.

HITCHCOCK er historien om Alfred og Alma, hvor den tar for seg tiden etter North by Northwest til lanseringen av Psycho i 1960.

Psycho var ekteparets største utfordring, og filmen forteller like mye om deres forhold til hverandre, hvor den vanskelige innspillingen kanskje mest er en større birolle. Alma (Helen Mirren) var nemlig en viktig brikke i Hitchcocks filmer. Hun var hans høyre hånd i alt fra skriveprosess til å være med i klipperommet.  Akkurat hvor viktig hun var for Hitchcock blir i likhet med andre hendelser, spekulasjoner.

 

May I Get Your Attention?

Alma får ufortjent lite oppmerksomhet av Alfred (Hun kalte ham helst for Hitch). Kanskje det ikke er nok å klippe hekk med dress og solhatt i hagen? De to har felles soverom, men sover i hver sin seng. I løpet av filmen er det få kjærtegn, og den store lidenskapen er kun å se når det skal lages film.

Forfatteren Whitfield Cook viser derimot mer interesse for Alma. Sammen skriver de novellen Taxi to Dubrovnik som faktisk ble publisert i 1981 – 21 år etter. Akkurat hva Whitfield fikk hjelp til utenom skrivingen, er vanskelig å si. Men i filmen blir det fortalt at de ikke drev med usømmelig oppførsel.

taxi to dubrovnik

Samtidig som Hitchcock mister grepet på sin kone, sliter han også med sin kontroversielle film. Han får det ikke riktig til, og sluttresultatet vil ikke bli en katastrofe uten Almas meninger. Og hva skal egentlig til for å få den verdensberømte dusjscenen til å fungere? Musikk vil han i alle fall ikke bruke i scenen. Og hva skal han gjøre med den konservative sensuren? Hitchcock vil gjerne vise et toalett i filmen, men dette har aldri før blitt gjort i amerikansk film.

Mot slutten kommer en av årets beste tordentaler på film. Nei, den kommer ikke fra Hitchcock, men fra selveste Alma, og i rettferdighetens navn, er talen absolutt på sin plass.

 

Psycho var ellers inspirert av seriemorderen Ed Gein (badass Michael Wincott fra The Crow), og Hitchcock har flere liksomsamtaler med Gein under forberedelsene til Psycho.

Universal Studios 15. april 2013. ...men er det ikke? (Foto: Sølve Friestad).
Universal Studios 15. april 2013. …men er det ikke? (Foto: Sølve Friestad).

Hovedrollene i Psycho var Anthony Perkins og Janet Leigh. I HITCHCOCK blir disse to spilt av James D Àrchy og Scarlett Johansson. Vi ser lite til førstnevnte, men mer til Scarlett, som er naturlig nok, da Alfred var svak for pene yngre jenter.

Anthony Hopkins er Hitchcock, men ikke egentlig. Han ser mest ut som Anthony Hopkins med sminke – hverken mer eller mindre.  Helen Mirren gjør som vanlig en solid jobb, og filmen er underholdende. Samtidig tror jeg publikum vil være mindre samstemt enn vanlig, og den vil ikke fungere for alle.

De som er godt over gjennomsnittet interesserte i film (eller Hitchcock), vil glede seg over denne.

De som liker å se film uten å gjøre et stort nummer ut av det (eller de som tror at Hitchcock er et redskap til å klø seg på ryggen med), vil nok ikke bli like engasjerte. Dette er tross alt filmen som handler mest om et ektepar som lager film, og den har i motsetning til Hitchcocks filmer, få drap og mysterier. For min del var dette en historie som ble både interessant og engasjerende. Kanskje aller mest fordi man har lyst til å lære mer om The master of suspense? 

 

Er du helt Psycho, eller?psycpsyc 2psyc 3

  • Janet Leigh spilte offeret i den berømte dusjscenen. I løpet av skuespillerkarieren fikk hun spille med bl.a. Errol Flynn, Gary Cooper, James Stewart, Kirk Douglas, Frank Sinatra, Paul Newman og John Wayne.
  • Janet ble gift (og selvfølgelig) skilt flere ganger. Hun ble mor til Jamie Lee Curtis og Kelly Curtis. Førstnevnte er jo voldsomt kjent fra blant annet A Fish Called Wanda, The Fog, Halloween, True Lies og My Girl.

 

  • Anthony Perkins tolkning av Norman Bates er rangert på 4. plass i Premiere Magazine over de beste filmkarakterene noen sinne. Forholdsvis troverdige rykter sier at Perkins fikk AIDS-viruset rundt innspillingen av Psycho 3 (1986). Han holdt sykdommen hemmelig helt frem til hans død, fordi han ønsket å fortsette som skuespiller til tross for viruset.
  • En av hans beste filmer er ellers TV-filmen Les Miserables fra 1978, hvor han spiller Javert.


karakter5

 

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no