Nyheter på TV

Jeff Daniels er Will McAvoy – nyhetsankermannen som må finne seg nye redaksjonsmedarbeidere, hvor en av dem er hans tidligere kjæreste. 

THE NEWSROOM – Sesong 1. (HBO) Denne TV-serien tar for seg en fiktiv TV-stasjon som allikevel melder om nyheter som har skjedd. I en fiktiv verden blir nyhetsdelen alt annet enn fiktiv. I hver episode blir publikum en del av et nyhetsbilde vi husker, hvor moral, etikk og spørsmål om når en nyhet skal kringkastes, blir prioritert. I en episode ryktes det om at Bin Laden har blitt drept. Skal dette kringkastes når nyheten er på ryktestadie, eller skal man vente til presidenten selv har uttalt seg om det?

newsroom inni

De to første episodene med The Newsroom var ikke nok til å bli overbevist. Det ble lagt for mye vekt på forholdet mellom McAvoy og hans tidligere kjæreste (som jeg ikke liker så godt), og dette scenarioet ble litt masete.  Dette avtar etter hvert, og selv om det ofte ulmer i kulissene, er det arbeidet på TV-stasjonen som er viktigst.

McAvoy har i likhet med flere andre, en sterk personlighet og lar seg ikke diktere av noen. Det beste med The Newsroom er  selve arbeidet og skildringene av hvordan man håndterer nyheter.

Vi blir også litt mer kjent med flere av personene i McAvoys redaksjon, og folk i nyhetsbransjen har følelser – de og. Men det som fenger mest, er faktisk nyhetssendingene til McAvoy, som har en skarp, rettferdig og aktuell vinkling på alt fra fokus av nyhetsbildet til intervjuobjekt.

The Newsroom er kvalitet i alle ledd. Den er ingen lettvekter på noen måter, og den fenger mest et voksent publikum, hvor minstekravet at at de faktisk interesserer seg for nyhetsbildet i både inn- og utland.

Denne anmeldelsen bygger på de sju (av 10) første episodene, og selv om den trolig har fortjent en femmer, holder jeg tilbake en halv karakter . Ikke alle personene i redaksjonen er like interessante, og av og til blir det for mye fokus på noen av dem. Egentlig vil vi heller se McAvoy lese opp nyheter og kjøre debatt.

Jeff Daniels gjør en god rolle som den markante nyhetsoppleseren, og spesielt Sam Waterson (I´ll Fly Away – 1991-1993) er et hyggelig gjensyn.

Aaron Sorkin har tidligere skrevet TV-seriene Studio 60 on the Sunset Strip, Presidenten og Sports Night. Sorkin har også bak filmmanuskriptet til Et spørsmål om ære – 1992, Charlie Wilson´s War-2007, The Social Network – 2010 og Moneyball – 2011.

Karakter 5-

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no