Meg og dem, Vic

– Til Victoria, min for alltid, sier Otto når han setter forlovelsesringen på Victorias finger. Nja…min og min, fru Blom. 

victoria inni
Turkis neglelakk mot slutten av 1800-tallet? Da billakk ble oppfunnet i tidlig 1920, opprant ideen om lignende lakk til neglene. Michelle Menard var den første til å introdusere neglelakken for resten av verden, og dette gjorde han på 1920-tallet.

VICTORIA: Victoria er rikmannsungen som lever gode dager mot slutten av 1800-tallet i Norge. Uten bekymringer leker Slottsherredatteren (ska sei!) best med møllersønnen Johannes. Selv om de kunne blitt verdens beste kjærester, er klasseskille grunn nok til at dette ikke er et alternativ. Møllersønnens familie serverer tross alt ikke Bretonske østers til middag.

Etter hvert møtes Johannes og Victoria i voksen alder, hvor han ikke har glemt barndommens søteste jentunge. Victorias far sliter økonomisk, og derfor skal hans datter gifte seg med Otto, som tilhører en rikmannsfamilie fra Sverige. Johannes skriver dikt og lykkes bra med det. De fleste skribleriene handler om Victoria, og selv om hun leser hans dikt med både hjerte og sinn, blir hun forlovet med den rike svensken.

For å ta karakterforskjellene, kan det nevnes at Johannes er en handlingens mann som stuper ut i vannet for å redde en jentunge som er nær ved å drukne, mens Otto er typen som står langs kaien og skriker – Hun kan ikke svømme. Otto er også typen som syns det er kjekt å steinmale kvernen til Johannes sin far, som ikke er noen spesielt sympatisk aktivitet.

Historien er et velkjent trekantdrama, som handler aller mest om Victoria og Johannes klasseforskjell, men også om forbudt kjærlighet. De to møtes ved flere anledninger i livet, men vil det noen gang bli de to?

VICTORIA bygger på Knut Hamsuns kjærlighetsroman fra 1898. Språket er lett fordøyelig, og denne filmatiseringen blir heller ikke baktung.

Jeg har ikke lest romanen, og syns det er vanskelig å gi karakter. Kanskje fem er for mye, men fire er for lite? Jeg sitter igjen med en god følelse etterpå, og likte den. Filmen formidler en litt typisk norsk tone, som i dette tilfellet fungerer bra. Det er ellers få øyeblikk hvor man kan spise baconcrisp i kinosalen uten å føle at alle rundt hører på.  Filmen anbefales til de som liker et klassisk kjærlighetsdrama, hvor også de mer barske menn vil overleve å se en ganske publikumsvennlig filmatisering av Hamsun.

Filmens hovedroller blir spilt av Iben Akerlie, som er et forholdsvis ukjent navn. 23-åringen gjør allikevel en solid tolkning av Victoria. Det samme gjør Jakob Oftebro som Johannes. Han er i tillegg til å være en likandes kar, sønn av den mer kjente skuespilleren Nils Ole Oftebro.

Det er ellers kjekt å se små glimt av mer kjente skuespillere som Stig Henrik Hoff og Ingar Helge Gimle, mens selveste Petter Schjerven fra TV-programmet; Typisk Norsk, har en bittelitt større rolle.

Jeg har ellers en følelse av at en femmer vil være i overkant høy karakter for mange. Allikevel føles det riktig å være så pass positiv med denne filmen. Sånn er det bare.

karakter5

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Scoopet på Facebook.