Ølsmaking 7. juni

Det er en første gang for alt, og denne gangen var det ølsmaking for et utdrikningslag. Det ble et par trivelige timer, hvor jeg endatil lurte deltagerne til å ta seg en lettøl på kun 2,5 %. Hvordan ble det mottatt?

11 ølsorter minus 1 som ikke ble testet ut.
11 ølsorter minus 1 som ikke ble testet ut.

FREDAG 7. JUNI 2013. Det var ni gutter i alderen noen og 20 + som skulle få smake opptil flere ølsorter for første gang, og deretter gi karakter fra 1-10. Blant de ti utvalgte, hadde jeg tatt etiketten av Lervigs nyeste tilskudd som er en IPA lettøl på 2,5%. Den ble satt opp mot to andre IPA med polstyrke. Da Johnny Low ble blindtestet, var det flere som foreslo at dette kunne være Lervigs Hoppy Joe eller Lucky Jack. Slett ikke værst tippet blant ungdommen. Dette ble faktisk IPA-vinneren blant de tre.

På grunn av et heftig program for gutta, ble ikke Mikkeller Beer Geek Breakfast servert. Dette er en god stout som blir brygget hos Stavanger-bryggeriet Lervig.

Det mest overraskende i testen var ølet med røyksmak som kom på sølvplass. Dette er en sjanger som Scoopet ikke liker, og her er det trolig en fordel å like brunt brennevin. Røykølen er ellers en ganske typeriktig og mild variant av sjangeren.

Det er greit å huske på at flere av ølene er i helt forskjellige kategorier, som igjen betyr at den med minst poeng, fortsatt er en kvalitetsøl innen sjangeren, og at dette er en meget god Lambic. Derfor er det ingen tapere blant kveldens utvalg.

Jeg vil også rette en stor takk til en fin gjeng som hadde mange interessante og gode spørsmål under smakingen. Håper at resten av kvelden ble vellykket. Kveldens hovedperson skulle nemlig opp i helikopter.

 • Resultat (Laveste til høyeste karakter i parantes)
 • 1.    Nøgne Ø – Imperial Stout – 60 poeng (5-10)
 • 2.    Aecht Schlenkerla – Rauchbier – 58 poeng (4-9)
 • 3.    Kinn – Bøvelen Trippel – 55 poen (4-9)
 • 4.    Nøgne Ø – Saison – 54 poeng (6-8)
 • 5.    Bayerische Staatsbrauerei – Weihenstephaner – 53 poeng (5-8)
 • 6.    Lervig Aktiebryggeri – Johnny Low – 50 poeng (5-7)
 • 7.    Ægir – India Pale Ale – 49 poeng (5-8)
 • 7.    Haandbryggeriet – Krekling – 49 poeng (3-9)
 • 9.    Lervig Aktiebryggeri – Galaxy IPA – 45 poeng (4-7)
 • 10.   Boon – Geuze Boon – 39 poeng (3-8)

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Scoopet på Facebook.