Wallander nr. 27

SF Norge måtte faktisk gi ut 27 filmer med Krister Henriksson på Blu-ray før de fant ut at nummerering av filmene var en god idé.

wallander-27

WALLANDERDen urolige mannen. For første gang er det kun en film på hver utgivelse, men det er nok fordi at nr. 27 er en ny innspilling som ikke tidligere før har blitt gitt ut på DVD.

Høsten 1982 var nyhetsbildet i Sverige – og Norge – preget av jakten på det svenskene var overbevist om var en fremmed ubåt i deres territorialfarvann. Marinen jaktet på det antatt sovjetiske fartøyet med krigsskip, helikoptre og synkeminer, og saken utviklet seg til en diplomatisk krise mellom Sverige og Sovjetunionen.

I nåtid fisker en fisker (artig setning) opp en dykker som har vært død i 30 år. Dette viser seg å være fiskerens sønn, og noen har definitivt skylden for at dykkeren døde for 30 år siden.

Wallander liker godt å ta seg en dram og tre, og han er litt småsliten og kler ikke nødvendigvis 3-dagers skjegg.

Etter en fest i fint selskap, resulterer dette til at han glemmer skytevåpenet på en bar. Han får sjansen til å si ufrivillig ferie før han forlater arbeidsplassen. Wallanders datter er gift med en kjekkas fra Stockholm. Kjekkasen har en far som arbeider i regjeringen, og når dykkeren fiskes opp, er det tid for burugle i potetmosen. Kjekkasens far var en av toppsjefene i millitæret for 30 år siden, og her ligger det en hel kennel begravd.

Akkurat hvor denne kennelen ligger begravd (get it?), og hva og hvem som er mest skyldig i mennesker som dør, vil publikum avsløre etter hvert.

Dette er en svært god filmatisering av Henning Mankells roman. Den er faktisk meget aktuell i dag. Spesielt med tanke på ubåtmysteriet for godt og vél 30 år siden. Sjekk gjerne flere fakta etter at du har sett denne filmen som forøvrig ble innspilt i 2012.

Flere filmer i Wallander-serien er på vei, og det er dagens gledeligste nyhet.

Karakter 5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad