Hjelp, ferie x 3

Hjelp det er ferie meg både her og der. Nå er uansett de tre oprinnelige Hjelp!, vi må på ferie-filmene samlet i en Blu-ray utgivelse.

National Lampoon´s Vacation 30th Anniversary Edition. I 2013 var det faktisk 30 år siden den første festligheten med Chevy Chase ble gitt ut. Har den holdt seg bra? Nei. Var den fantastisk festlig når den ble gitt ut for første gang? Vet ikke, men sikker mer appellerende enn i dag.

 

Hjelp, vi må på ferie (1983)

national-vacation

Chevy Chase er Clark Griswold og nå skal på århundrets bilferie med familien med ønske om å gjøre alt for å føle seg som familiens familiefar over alle familiefedre.  Rosinen i pølsa er fornøyelsesparken Walley World, men det finnes flere interessante attraksjoner langs veien, syns Clark. Etter en bomtur til Missouri, havner de på den noe smalere turistatraksjon som kalles for The House of Mud. – Det er den største frittstående leirbygning som finnes, sier Clark.

Familien kjøre også en ekstra omvei som leder dem til små katastrofer i Coolidge i Kansas og de møter kongekule cousin Eddie (Randy Quaid) for første gang.

Under innspillingen ble det tidvis amper stemning på settet etter 56 dager på veiene.

En publikumstest viste først filmen uten bilder av Walley World, men da dette ble dårlig mottatt måtte det spilles inn nye scener og bygge fornøyelsesparken som egentlig ikke eksisterte. Prisen på dette ble en halv million dollar ekstra på budsjettet (Totalbudsjett: 15 millioner dollar).

Avdøde John Candy spiller sikkerhetsvakten i W.W. og filmen fikk slakt blant kritikerne. Allikevel tjente filmen 8 millioner dollar under åpningshelgen og ble en suksessfull publikumsfavoritt som til slutt hadde spilt inn 61 millioner dollar.

beverly

Gjensynet med denne er skuffende, hvor det heller ikke er den mest skånsomme familiefilmen. Det spilles en hel del på sex, hvor spesielt Clark og Ellen (Beverly D´Angelo) Griswold har, og forsøker å ha sex, hvor førstnevnte også kunne tenkt seg å hatt sex med frekk modell i enda frekkere bil.  Vi får se puppene til fruen flere ganger og det er mulig at 7-års aldersgrense faktisk er for lite.

Manuset ble skrevet av John Huges som også står bak Home Alone 1-3, The Breakfast Club, Pretty in Pink, Neste stopp, Chicago (en av Scoopets favorittkomedier), Brølet fra Villmarken og mange flere filmhits. Regi er ved Harold Ramis (Høl i Huet, Groundhog Day, Analyze This (og That), The Ice Harvest). Svak firer.

karakter4

 

 

Hjelp, vi må på ferie til Europa (1985)

europe-vacation

Familien Griswold kler seg ut som griser i et spørreprogram på TV. Mangel på kunnskap som er omgitt av tilfeldigheter gjør at Clark svarer korrekt på et spørsmål om tidlig møbelsnekkerhistorie fra Ungarn. Familien vinner førstepremien som er en ferietur til Europa.

Nok en gang er det tid for bilferie og nok en gang skjer det uante katastrofer, hvor ikke alle er hverken like festlige eller dramatiske.

Toern er enda mer skuffende enn den første, og en kan mistenke at de oversette vitsene fra den første filmen er med her. Filmen er hverken morsom eller underholdende, egentlig.

Karakter2

 

 

Hjelp, vi må på ferie til Las Vegas (1997)

vegas-vacation

I 1997 var dette en gedigen skuffelse. I dag er det kanskje den beste blant disse tre feriefilmene. Griswold er på ferie i Las Vegas, men uante familiesplittelser er på vei.

Clark lider av spillegalskap og blir en umoralsk rakker som mye heller vil gamble enn å være med familien. Ellen forelsker seg den såpeglatte artisten Wayne Newton, datteren blir forelsket, mens sønnen menger seg med rikmannsfolk.

Et ganske bra manus, stilige karakterer (ikke minst Cousin Eddie) og artige hendelser i Las Vegas gjør at dette blir til en helt okei komedie. Det er selvfølgelig Hjelp, det er juleferie (1989) som er den store uslitelige vinneren, men denne får også godkjent.

 

karakter4

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad