Øst for Eden

James Dean var et tenåringsidol av dimensjoner. Han ble verdensberømt på grunn av tre filmer, hvor to av dem ble gitt ut i 1955. Den siste ble gitt ut i 1956, men da var han død. Warner gir ut disse på Blu-ray og Scoopet.net anmelder.

ølt-for-eden---blu-ray

ØST FOR EDEN – 1955. Dette ble James Deans gjennombruddsfilm som forteller historien om to sønner som lever sammen med sin far. Den ene er mer vellykket enn den andre, og  kjæreste har han og. Cal er ikke akkurat en ulykkelig ung mann, men han ønsker å få mer aksept fra sin far, og dette preger hans liv. Cal er også den rotløse ungdommen som stiller og betviler spørsmål som ikke sømmer seg. En dag får han beskjed om at hans mor fortsatt er i live, og bor i nærheten av familiens gård.

Cals bror er en hyggelig fyr og en god venn, men også forholdet mellom brødrene blir vanskeliger når Cal plutselig har funnet ut at brorens kjæreste er en ganske kjekk dame., i tillegg til at han ikke kan fortelle om morens eksistens.

Det første møtet mellom Cal og moren er ikke akkurat til å bli lykkelig av, men Cal gir ikke opp. Samtidig har han begynt å få noen stjerner i boken hos sin far, men mye vil ha mer. Fallhøyden blir desto større om han ikke lykkes.

ØST FOR EDEN er en underholdende film i dag og. Den blir kanskje litt gammeldags med 50-tallets mimikk og system for hvordan Hollywood-mennesker oppfører seg på film. Aller mest handler den kanskje om å føle seg annerledes, og vanskeligheten med å forandre personlighet for å glede andre. James Dean gjør en solid rolle som den rotølse Cal, og hans utseende og evnent til improvisasjon, er beundrelsesverdig. Mange av scenene i ØST FOR EDEN ble nemlig tolket av James Dean mens de ble innspilt.

karakter4

 

 

Historien om James Dean – del 1/3

Etter å ha spilt biroller i diverse TV-filmer og serier, ble James Byron Dean (1931-1955) en gigant da Øst for Eden ble gitt ut i 1955. 

øst1 øst2 øst3

Dean ble født i Marion, Indiana i 1931, men etter seks år ga familien opp livet som bonde, og flyttet til Santa Monica, California. Han stod alltid nærmest sin mor, som døde i 1938 da Dean var 9 år gammel.

Da hans far ikke var i stand til å ta vare på sin sønn alene, flyttet han tilbake til Fairmount, Indiana for å bo hos sin tante. Dean ble med årene en populær student ved Fairmount High School og det blir enda påstått at han ble seksuelt misbrukt av byens pastor som også var hans venn!

Han spilte både basketball og baseball, men studerte også drama. I 1949 flyttet han tilbake til California for å bo hos sin far og stemor, og begynte på Santa Monica College. I 1951 valgte han forøvrig å slutte skolegang for å arbeide full tid som skuespille, hvor hans første rolle ble en TV-reklame for Pepsi Cola.

Dean fikk etter hvert noen småroller i diverse filmer, hvor han også fikk utdelt dialog i filmen Sailor Beware, som hadde Dean Martin og Jerry Lewis i hovedrollen.

Cal og brorens kjæreste i karusell - Øst for Eden
Cal og brorens kjæreste i karusell – Øst for Eden

Det var allikevel vanskelig for James Dean å få seg filmroller, og arbeidet en stund som parkeringsvakt hos CBS Studios før han flyttet til New York i 1951 på grunn av en anbefaling fra en god venn og mentor.  Flere strøjobber og biroller i TV-show for CBS før han fikk sjansen til å studere «Method Acting» i det legendariske Actors Studio, som han kalte for «The greatest school of the theatre».

Karrieren tok seg opp som aktør i forskjellige TV-show og i 1954 fikk Hollywood opp øynene for denne unge lovende skuespilleren, etter hans rolle som Cachir i André Gides bok; The Immoralist.

Allerede i 1953 var regissør Elia Kazan på jakt etter en skuespiller til rollen som Cal Trask i John Steinbecks novelle; Øst for Eden. Før prøvespillingen hadde regissøren uttalt at han ville ha en Marlon Brando-lignende skuespiller til rollen, og 8. april 1954 ble denne rollen tildelt Dean. En rolle han ble tildelt en Oscar-statuett for i 1955, etter hans død. (Kilde: Wikipedia.org) Totalt fikk filmen Fem Oscar.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad