Hansa + Nøgne Ø = sant

Hansa Borg Bryggeri har kjøpt 54,44 prosent av aksjene til Nøgne Ø. Akkurat hva dette vil bety, vet ingen. Men det vi vet er at ølentusiaster har mange meninger om salget. 

MIKROBRYGGERI? Først og fremst kan en lure på når et bryggeri ikke lenger er et mikrobryggeri – kanskje mest siden mikro blir forbundet med mindre, ikke større.

Nøgne Ø ble til i 2002. I begynnelsen var produksjonen på 30.000 liter. I 2012 ble det produsert 900.000 liter, mens de i 2013 har sprengt milliongrensen og regner med å selge mellom 1,1-1,2 millioner liter øl. Onsdag 27. november 2013 ble ryktet bekreftet. Nøgne Ø selger 55,44 prosent av sine aksjer til Hansa Borg Bryggeri.

Noe av det beste fra de beste. Nøgne Ø og diverse  Dark Horizon. (Foto: Sølve Friestad).
Noe av det beste fra de beste. Nøgne Ø og diverse Dark Horizon. (Foto: Sølve Friestad).

Mange ølentusiaster mener at dette er en sorgens dag, mens andre er avventende. Selv hører jeg til sistnevnte kategori. Spesielt sjefsbrygger Kjetil Jikiun (som har vært med siden starten i 2002), har gjort mye for å fremme godt øl i Norge, og kanskje i andre deler av verden og. Nøgne Ø er nemlig annerkjent i de aller fleste land med en viss interesse for godt øl.

Virksomheten har trolig blitt større enn forventet. – Etter hvert som vi har vokst, har vi sett behovet for å få inn økt kompetanse og sterkere muskler knyttet til salg og distribusjon, sier daglig leder Tore Nybø og sjefsbrygger Kjetil Jikiun. 

Om dette salget gjør at Kjetil Jikiun og Nøgne Ø får enda bedre tid til å brygge mer og flere spennende typer øl, er det positivt. Det mest negative her, er at vi ølentusiaster vil bruke enda flere penger på godt øl. Men om så blir tilfelle, skal vi overleve det. Om salget betyr at Nøgne Ø med tiden mister sin troverdighet, og at det en dag blir lansert middelmådig pilsner med stor Ø på flasken, vil de gå på en smell. Ølentusiaster vil ikke akseptere dette, og salget vil gå ned, drastisk.

Å tjene masse penger på dette salget har de innvolverte sannelig fortjent. Om et annerkjent band trekker tusenvis av mennesker, er det på sin plass at  får en hel del av billettinntektene fordi de er grunnen til at folk møter opp. Altså – har en bygget opp noe fra bunn som blir populært, skal menneskene bak idè og utførsel få lønn som fortjent.

– Hansa er bedre enn Ringnes  men nå frykter jeg at Nøgne Ø gradvis mister sitt særpreg gjennom stadig mer samordning med Hansa – felles råstoff, felles felles industriøl. Etter hvert blir det som i NRK, uansett hvilket program du hører på har de samme låtutvalget pga kostnader. Facebook-kommentar.

 

Så lenge Nøgne Ø fortsetter sin fabelaktige progressjon, og lanserer nye typer øl hvert år, kan det bli bra. Samtidig er det viktig å huske på ølet som allerede er på markedet. Nøgne Øs Imperial Stout, Saison, Porter, IPA og den årlige God Jul, bare er noen av ølsortene som er helt der oppe i en internasjonal klasse.

 

Presseskriv fra Nøgne Ø

1001 natt. Nøgne Øs batch nr. 1001. (Foto: Sølve Friestad).
1001 natt. Nøgne Øs batch nr. 1001. (Foto: Sølve Friestad).

– Dagens aksjonærer i bryggeriet Nøgne Ø selger 54,44 prosent av aksjene til Hansa Borg Bryggerier. Nøgne Ø skal bestå som eget selskap, og befeste sin posisjon ytterligere som det fremste av norske spesialbryggerier.

– Nøgne Ø startet i en garasje, og vi har vokst til å bli en nasjonal merkevare. Gründerånden og den kompromissløse kjærligheten til ølbryggingen vil bestå. Men etter hvert som vi har vokst, har vi sett behovet for å få inn økt kompetanse og sterkere muskler knyttet til salg og distribusjon, sier daglig leder Tore Nybø og sjefsbrygger Kjetil Jikiun. Begge forblir aksjonærer i selskapet når Hansa Borg kommer inn på eiersiden. De skal også fortsette i sine stillinger i Nøgne Ø.

 

– Nøgne Ø kommer helt sikkert til å fortsette å brygge godt og spennende øl, men regner med at man stryker «Det Kompromissløse Bryggeri» i navnet. I motsetning til de som startet eventyret, er ikke Hansa Borg med på dette av idealistiske grunner. Facebook-kommentar.

– Hansa Borg er den største norskeide drikkevareleverandøren i det nasjonale markedet. Selskapets inntreden i Nøgne Ø er i tråd med strategien om å befeste den nasjonale posisjonen gjennom sterke regionale merkevarer. Nøgne Ø er et eventyr i norsk bryggeribransje, og vi har fulgt dem nøye i mange år. Ikke bare er de blitt en betydelig arbeidsplass i sitt lokalmiljø, men de har også skapt økt interesse for norsk øl både i Norge og utlandet. Når vi nå kommer inn på eiersiden, skal ikke gründerånden bare bestå, men videreutvikles. Vi skal sørge for at selskapet får vokse videre på sine egne premisser, sier administrerende direktør Lars A. Midtgaard i Hansa Borg.

Nøgne Ø ble startet i 2002. I 2012 hadde Nøgne Ø en omsetning på 37,7 millioner kroner, og et driftsresultat på 9,5 millioner kroner. Bryggeriet var i år på DNs Gaselle-liste for sjuende år på rad, og har fortsatt veksten i omsetning også i 2013.

Prosessen mellom Nøgne Ø og Hansa Borg ble innledet i sommer. Det skjedde etter en vurdering fra Nøgne Øs eiere om at selskapet trengte å få tilført kompetanse og kraft knyttet til distribusjon og salg.

 

– Hmmm… ble nok mindre solgt enn det jeg fikk høre. Da mistenker jeg at en av de eierne som jeg liker best fikk beholde en mye større andel enn jeg først tenkte (positivt det!) Facebook-kommentar.

– Nøgne Ø er et norsk bryggeri, og vi er stolte av det. Vår tilknytning både til Norge og til Sørlandet er en stor del av vår identitet.

Jikiun og Friestad på sommerfest hos Nøgne Ø i Grimstad. (Foto: Tarjei Sel).
Jikiun og Friestad på sommerfest hos Nøgne Ø i Grimstad. (Foto: Tarjei Sel).

Derfor var det naturlig for oss å søke kontakt med den eneste norskeide store aktøren innenfor drikkevaremarkedet. Vi skal ikke bare fortsette å lage spennende og etterspurt øl. Nå skal vi få enda bedre tid til å gjøre det. Kjærligheten til ølbrygging har hele tiden vært drivkraften vår. Det skal den fortsatt være, sier Jikiun og Nybø.

Dagens fire største eiere i Nøgne Ø blir alle med på eiersiden videre. Anne Hestness Trommestad, som gjennom selskapet Aht Invest har vært største aksjonær med 37,5 prosent, får en eierandel på 9,9 prosent.

– Vi gikk inn som største aksjonær da selskapet fortsatt var et risikoprosjekt, og vi gleder oss over den vekst og utvikling vi har bidratt til. Også for oss har det vært viktig å få inn en medeier som kan være med å utvikle Nøgne Ø videre, og vi ser frem til fortsatt å bidra på eiersiden, sier Anne Hestness Trommestad.

 

– Det er heldigvis ikke Ringnes, men mer enn ille nok likevel. Tror jeg må glemme hele greia, for dette er ikke bra for mentalhelsa. Facebook-kommentar.

 

Av markedsmessige hensyn er partene enige om ikke å offentliggjøre prisen Hansa Borg betaler for aksjene de kjøper i Nøgne Ø. Avtalen forutsetter at Konkurransetilsynet godkjenner aksjehandelen.

 

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad