Ingen kvinner før 1973

Dette er en smått legendarisk film fra 1957, hvor Henry Fonda er den første tvileren blant 12 menn i en jury. 

12 ANGRY MEN (12 Edsvorne Menn – 1957). En ung mann blir beskyldt for å ha drept sin far. Etter rettsaken skal 12 menn bestemme hans skjebne.

12-angry-men-inni

Et liv er allerede gått tapt, skal det bli et til? Allerede før juryen møtes til diskusjon, er nesten alle overbevist om at mannen myrdet sin far, men bare nesten. En mann (Henry Fonda) sår tvil om skyld eller uskyld, og da alle 12 må være 100% sikre i sin sak, blir det heftige diskusjoner om både rettsaken, forsvarer og ikke minst blant de 12, hvor noen har mer behov enn andre for å anta at den anklagede er en morder.

Etter den første samtalen blant juryemedlemmene blir det plutselig 10 som stemmer skyldig og 2 som stemmer uskyldig.

12 Angry Men fikk tre Oscar-nominasjoner; inkludert beste film, og det er fortsatt en underholdende film. I utgangspunktet får vi bevis for at den anklagede må være skyldig, men underveis blir det lagt frem bevis som publikum ikke har tenkt på. Juryemedlemmene har ikke heller tenkt på dette, og filmens velskrevne dialog og begrunnelsene for tegn til uskyldighet gjør oss nysgjerrige.

I filmen er det ellers bare menn i juryen. Kvinner fikk nemlig ikke lov til å bli med på slikt før i 1973, så vet du det.

 

Filmen er regissert av Sidney Lumet, som arbeidet med de største Hollywood-stjernene.  Al Pacion i Serpico og Dog Day Afternoon, Sean Connery i Millionkupp på bånd, Mord på Orientekspressen og The Offence, Faye Dunaway og Robert Duvall i Network og Paul Newman i Dommen. Dette er bare et snevert utvalg, men visste du at sistnevnte film var Bruce Willis sin første? Willis er med i en ukreditert rolle som publikum i en rettsal.

I følge FILMWEB er dette en av 20 filmer (på 6. plass) som ingen må gå glipp av. Kanskje litt i overkant positive der, eller?

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter; @SolveFriestad