Antagelser under vann

I Russland finnes det ubåter og kapteiner. Ubåtmannskap og KGB eksiterer og. 

phan

PHANTOM. I Sovjet fantes det også ubåter, kapteiner, ubåtmannskap og KGB. Denne filmen er basert på virkelige! hendelser.

En annerkjent ubåtkaptein blir bedt om å ta en siste tur med K-129. Årstallet er 1968 og Sovjet og USA er midt i den kalde krigen (ofte datert fra 1947 til 1991). Ubåtkapteinen er en real kar, og blant mannskapet er det flere nye tryner. Blant disse er et knippe med fryktløse KGB-folk som har så mange ugler i potetmosen at potetmosmassen hadde fyllt opp alle torpedolukene om nødvendig.

Ombord på K-129 er det få som vet den egentlige planen som er å skyte en atomrakett mot USA og deretter gi kineserne skylden. Ubåtkapteinen ønsker ikke å være en del av dette, men et mytteri på ubåten, drap og trusler fra KGB-folka, gjør at «de gode» må være behjelpelige for «de onde», men som de fleste vet, ble det ingen atomkrig i 1968.

Phantom er en helt okei spenningsfilm med Ed Harris, David Duchovny og ikke minst den alltid gode William Fichtner i hovedrollene. Det siste oppdraget til K-129 forblir en forholdsvis uløst gåte. Selv om det er mange teorier om hva som skjedde, har den amerikanske og russiske regjeringen valgt å ikke avsløre noen ting.

Filmen Phantom bygger kanskje mest på Kenneth Sewells bok; Red Star Rogue—The Untold Story of a Soviet Submarine’s Nuclear Strike Attempt on the U.S. fra 2005.  

Om Wesley Snipes, David Spade og Adam Sandler hadde spilt hovedrollene, ville filmen glatt fått karakter 3.

karakter4

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad