Slik ble kornsirkel på jæren laget

TV2 har nylig vis dokumentar om kornsirkler. Jeg har ikke sett den, men det sies at den ikke er voldsomt kritisk til temaet. Allikevel ble det fokusert noen få minutt på kornsirkler som en vet er laget av mennesker. Dette vakte sterke reaksjoner i den norske Facebook-gruppen for kornsirkler, hvor «menigheten» var skuffet over fokuset på akkurat dette.

KORNSIRKEL PÅ JÆREN. Dette er hovedgrunnen for at jeg ble motivert til å fortelle sannheten om den «beryktede» kornsirkelen som dukket opp på Jæren (Orre) i september 2013. Det er den første kornsirkelen på vestlandet, og jeg var selv med på å lage den.

– Skal vi lage en kornsirkel?, spurte min kompis, Ken Ove Gunvaldsen Johansen. Ken Ove har jeg kjent i flere år, da han var en del av Rogalandsbandet K[nine], spilte med Moth Circus, og nå er primus motor bak bandet; Alien Ken. Han mente dette kunne være et bra PR-stunt for det nye albumet som blir gitt ut i januar. Ken Ove har lenge vært fascinert av kornsirkler, og selv om han ikke er en «Believer», har han sansen for dette fenomenet som i beste fall kan være vanskelig å forklare.

Ut på tur. Aldri sur.
Ut på tur. Aldri sur.

Ken Ove fikk med seg en fin gjeng, og etter et par møter og planketråkkøvelser senere var vi klare til unnsetning. Datoen var satt til søndag 15. september, og en liten stund før Barne-TV stod vi i åkeren med både tau, planker og planskisse.

For å komme oss ut til punkt A, la vi en stige ut i åkeren. På forhånd hadde vi målt opp tau i forskjellige lengder, og merket dem, slik at vi visste hvilket tau som skulle brukes til de forskjellige formålene. Deretter var det bare å binde tau rundt en pinne før person 1 tråkket opp sti til person to som gikk bak og tråkket med planke.  Dette gikk overraskende lett, men imponerende god planlegging fra gjengen gjorde oppgaven enkel.

 

Intet sett, intet hørt

Ikke langt fra åstedet er det en vei hvor flere biler kjørte forbi. I sterk vind og regn vil jeg tro at bilførerne hadde nok med å holde seg på veien. Derfor ble vi ikke observert av noen.

Selve produksjonen av kornsirkelen gikk forbausende lett, og etter 1 time og 20 minutt var vi ferdige med sirkelen som hadde en diameter på ca. 20 meter. Vi klappet oss selv på skulderen og håpte på at noen skulle oppdage kornsirkelen i løpet av neste uke, og så skjedde. Vi håpte på en notis i avisen, men det ble mye mer.  Rogalands Avis og Stavanger Aftenblad var tidlig ute med fete overskrifter, og førstnevnte prioriterte to forsider med kornsirkelrelaterte artikler. Debatt ble det i både øst og vest, og kornsirkelen på Orre fikk også besøk av flere nysgjerrige gjester.

 

Stavanger Aftenblad

Seniorrådgiver fra Norsk landbruksrådgivning på Særheim, var en av flere som besøkte kornsirkelen sammen med Stavanger Aftenblad. Da han stod i midten av sirkelen, sluttet mobiltelefonen å virke. Kornsirkelentusiast og foredragsholder; Sølve Johansen, mente at dette var helt typisk for det som kan skje i kornsirkler. Hun har ventet lenge på at en kornsirkel skulle dukke opp på Jæren. Sølve ser at kornet er brukket, og at mye taler for at sirkelen er laget av mennesker, men en kan aldri vite. I ettertid mente hun at dette PR-stuntet var trist, mente at Ken Ove var en idiot og at det skader kornsirkelomdømmet.

Selv oppdaget jeg at det var dårlige mobilsignal flere steder i nærheten av kornsirkelen. Deretter starter Aftenbladets kamera å oppføre seg merkelig. Det vil ikke fokusere, og fotografen kommer heller ikke inn i menyen. Et nytt kamera hentes inn, og da fungerer det bedre.

 

Rogalands Avisalienk

Janne Stigen Drangsholt mente at hun kanskje kunne ha svar på gåten. RA inviterte Drangsholt til kornsirkelen fordi hun hadde skrevet om kornsirkelen – lenge før den dukket opp! – dette mønsteret har jeg skrevet om i en bok som jeg skal gi ut i starten av 2014, sier Drangsholt.

Etter noen dagers oppstyr lekker Alien Ken en film som forteller at han står bak kornsirkelen på Orre.  Han tilbyr seg også å selge sannheten til høystbydende. – Pengene som kommer inn, vil gå uavkortet til en veldedig organisasjon, sier Alien Ken. Det blir intet salg, men TV Vest melder sin  interesse, og Alien Ken møter til intervju og avslører alt.

 

– Håper de blir anmeldt

Det var ellers mange som mente at kornsirkelstuntet var vandalisme, og at vi burde bli anmeldt til politiet. Vi har gjort opp med bonden, og det var faktisk ikke så voldsomt mye korn som ble ødelagt.

Avsløringen av kornsirkelen var ikke like populært hos alle. Spesielt noen medlemmer i Facebookgruppen for kornsirkler, ble sure. En person mente at filmen vi laget under produksjonen, ikke var bevis for at vi hadde laget sirkelen. Flere mente vi skulle blitt anmeldt.

Selv var vi enige om at dette ble mer oppstyr enn først antatt. Og det som i utgangspunktet var ment som en uskyldig promotion for Alien Kens nye plate, ble et hårsårt tema for mange. Det største oppstyret var det forresten kornsirkelentusiaster og media som stod bak. Kanskje noen skal være glade for at dette ble avslørt bare få dager før alternativmessen i Stavanger.

Jeg har ellers merket meg at Facebookgruppen for kornsirkler har null tolerans for kritikk. Er du medlem? Kritiser, og se hvor lenge det går før du blir fjernet fra gruppen.

 

Den første kornsirkelen ble ellers observert i 1678, i Hartfordshire, UK. Om utenomjordiske vesen laget denne, må de være forholdsvis trege. Det vil jo si at aliens har sendt meldinger til mennesket siden 1678. Mennesket har ikke blitt klokere på beskjedene som visstnok skal være i noen av sirklene. De utenomjordiske burde vel snart funnet nye måter å kommunisere på da det ikke har fungert i det hele tatt siden 1678.

Til slutt kan en jo spør seg om hvem som har bestemt at de såkalte ekte kornsirklene må være 100% nøyaktige? Det kan vel finnes slurvefanter blant aliens og, eller?

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagent.no

Scoopet på Facebook.