Typisk Albert Åberg

Den første boken om Albert Åberg ble gitt ut i 1972. Det er Gunilla Bergstrøm som er forfatteren, og det finnes rundt 26 bøker om den sympatiske guttepjokken som bor med sin far. 

HOKUS POKUS ALBERT ÅBERG – Som barn flest, gleder Albert Åberg seg til å fylle året. Snart blir han sju, og da er han ganske stor, syns Albert, som aller mest ønsker seg en hund i gave. Alberts pappa er ikke av samme oppfatning.

Albert liker også å leke pirat. Hans far har en fin kikkert som kalles for et klenodium. Selv om ikke Albert vet helt hva dette er, tjuvlåner han kikkerten mange ganger. – Ingen ordentlig pirat uten kikkert, tenker Albert.

Albert møter også sin gamle nabo som er flink til å trylle. Den aldrende herremannen blir Alberts nye venn, og Albert får også lov til å lufte tryllekunstnerens hund; Singo. Albert problem er ikke så store for resten av verden, men for Albert er de store nok. Han ønsker seg en hund, han forstår ikke hvorfor tryllekunstnervennen ikke kan trylle frem penger eller hund til Albert. 6-åringen ønsker også å leke pirat med tre piratungejævler som er hakket større enn Albert, men han er for liten, syns de.

Verden har gått videre, men det har ikke tempoet i Albert Åbergs kinofilm. Utenom at pappa bruker mobiltelefonen til å surfe på internett, er dette svært tro til essensen i originalhistoriene.

– Jasså, du er trollmann du?
– Jasså, du er trollmann du?

Pappa har fortsatt ikke klart å få seg dame, men det ser ut som han har det greit uten, men kanskje de skulle ansatt en kokk? I løpet av tre dager serverer nemlig pappa kjøttboller, spaghetti, og deretter kjøttboller igjen. Jeg antar de er svenske.

Personlig syns jeg at dette var en ganske treg film, hvor det slett ikke er skjult humor og finurligheter for voksne. Samtidig er det ganske interessant at det også er plass til en film for de små som ikke er fancy, fartsfyllt og glorete.

Hva er vel bedre enn å gjengi hva en jentunge (som faktisk satt ganske så rolig helt til slutt) på tre år sa etter filmen?

– Filmen var grei den, ikke så morsom, litt trist, men kjekk og passelig lang. 

På de aller minstes premisser har filmen trolig fortjent en femmer.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad

karakter5