Fanden, Lervig og sånt

Lervig Aktiebryggeris lanserer snart sin nye IPA som er et samarbeidsbrygg med sin nye bestevenn hos Voss Bryggeri, Ian Greene. Scoopet.net har smakt den og forsøker seg på sin aller første ølanmeldelse.  

FANDENS IPA.  Å smake en ny øl for første gang, er en givende affære. Når den endatil kommer fra et bryggeri som blir satt pris på, er det også litt skummelt. Hva om ølet smaker vondt?

etikett-lervig

NIVÅ 4. (Voss Bryggeri/Lervig Aktiebryggeri – 6,5%) Fandens IPA henger godt igjen i glasset og har et delikat skum. Ølet er litt brunere enn en mer typisk IPA, og skal være brygget i ekte amerikansk Vestkyst-stil. Den er også litt kraftigere.

Humlearoma er tilstedeværende, men humlestikk på tungen blir erstattet med fruktig aroma og citrus. Ølet har en svært fin tørrhet som sitter lenge i ganen, og det samme gjør de fruktige elementene. Fandens IPA er langtfra bryggeriets butikkvariant; Lucky Jack, og vil trolig appellere mest til ølentusiaster som har smakt seg opp på lysere øl i samme sjanger.

Samtidig så er det litt vanskelig å ha noe fasitsvar på akkurat dette. Etter flere ølsmakinger for erfarne og uerfarne folk, har jeg erfart at uansett sjanger, så er det alltid noen som setter pris på akkurat det ølet.

Da dette er en litt kraftigere IPA er det gledelig å melde at den allikevel ikke blir baktung. Ølet er fruktig, og har endatil en hint av citrus som jeg liker godt. Fandens IPA inneholder både Centennial, Ahtanum og Summit-humle, hvor førstnevnte er den mest kjente humlen for min del.

Fandens IPA føyer seg fint inn i Lervigs rekke innen sjangeren. Lucky Jack er (heftighets) nivå 1. Siste Dans er nivå 2. Galaxy IPA er nivå 3. Fandens IPA er nivå 4. Fellesnevneren er at alle er gode humleøl som har fortjent oppmerksomheten de har fått.

En flaske var egentlig for lite til å få et ordentlig helhetsinntrykk av ølet, som igjen betyr at det er et spennende øl med flere nyanser enn den mer hverdagslige India Pale Ale.

karakter5

 

 

BESØK

Do you feel lucky, punk? Her blir det tappet 2-3000 flasker i timen av Lucky Jack.
Do you feel lucky, punk? Her blir det tappet 2-3000 flasker i timen av Lucky Jack.

Dagens besøk på Lervig Aktiebryggeri, ga meg også en sjanse til å prate noen ord med sjefsbrygger; Mike Murphy som var i godt humør.

Skulle bare mangle. Lervigs fremtidsutsikter er spennende, og Murphy var entusiastisk av flere grunner. For det første var han godt fornøyd med Fandens IPA. For det andre så han frem til Lervigs første øl på 0,75 litersflaske.

Dette er en Rye Saison som vil bli bryggeriets første i en eksklusiv serie; Lervig Art Collection. Her samarbeider de med kunstnere, hvor Anette Moi har laget etikettene som vil bli håndnummererte. Rye Saison er et håndtappet øl som etter hvert vil havne i spesialpolets utvalg, men det er bare 2000 flasker i alt. For øyeblikket ligger de til fermetering på bryggeriet.

Mike var ikke alene om å være entusiastisk over dette. Det var også andre på bryggeriet som himlet med øynene da Rye Saison ble nevnt. Dette har allerede blitt et opphauset øl, og selv om det bare er innenfor Lervigs lokale, har jeg klokketro på ølet.

 

GALAXY IPA

Sjefsbryggeren var også entusiastisk over den rykende ferske batchen av Galaxy IPA som han mente var den beste til nå.galaxy-ipa

Galaxy IPA har også gjort det bra i Finland, hvor landets mest annerkjente ølpub kjøpte inn 50-60 fat av Galaxy IPA, hvor det ble månedens øl. Dette ølet blir ellers basisvare på vinmonopolet fra mars, og da vil det gjøre seg bemerket på vinmonopolets liste over de 200 mest solgte ølene for 2014, tror jeg. Etter å ha smakt den rykende ferske batchen, er jeg enig.

Galaxy IPA er mer i samsvar med Fandens IPA enn med Siste Dans, men allikevel annerledes. I dette humleølet kjenner en humlestikk på tungen, og ølet er lettere. Samtidig er likheten med Fandens IPA at også Galaxy IPA er fruktig, dog lettere. Alkoholprosenten er også her på 6,5% og der hvor bitterhet muligens var litt i ubalanse med fruktigheten, har årets utgave blitt nærmest perfekt. Heller ikke en typisk IPA, men en typisk favoritt for min del.karakter6

 

 

 

På vinmonopolets liste over de 200 mest solgte ølene, var det Hansa sterkøl som ble bestselgeren. Gammel vane er trolig vond å vende. Det mestselgende ølet fra Rogaland, ble Berentsen Jule Avec, med 12.780 liter på 41. plass. på 66. plass kom Lervigs Jul med et salg på 8.246 liter.

Det er ellers gledelig å melde at Nøgne Øs India Pale Ale kom på 4. plass, med hele 42.172 solgte liter. Denne listen viser også at en del av ølsortene har med tilgjengelighet å gjøre. Noen er mer tilgjengelige på de mindre utsalgene enn andre.

Komplett liste finner du her.

Bourbonfat hvor årets Barley Wine skal lagres.
Bourbonfat hvor årets Barley Wine skal lagres.

 

  • LERVIG
  • • Ble til i 2003, etter at Tou-bryggeriet ble oppkjøpt av Ringnes, hvor produksjonen forsvant til østlandet.
  • • EIN TE var Lervigs første (?) pilsner. Til tross for kul logo og oppfinsomt navn, var dette en pissedårlig pilsner.
  • • I 2005 ble bryggeriproduksjonen flyttet til Stavanger.
  • • i 2010 startet begynnelsen på Lervigs suksess. De ansatte nemlig Mike Murphy som sjefsbrygger, og snart var han i gang med Brand-serien. Lucky Jack var først ut.
  • • I 2013 brygget Lervig godt over en million liter med øl, og antallet liter øl øker for hvert år. Det er gledelig å se at de allerede i januar 2014 har mange tanker om flere typer øl som vil gjøre bryggeriet enda mer annerkjent.

Siste Dans er forøvrig tilgjengelig på Vinmomopolet fra 10. Januar.

Tekst og Foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Få en forfriskende hverdag – Følg Scoopet.net på Facebook.

Nei takk, jeg kjører.
Nei takk, jeg kjører.