Skambankt innfrir

Mandag 27. januar slipper Skambankt sin femte fullengder. Fra før av vet en at gutta aldri har hatt en søvnløs natt på grunn av tidligere plater. Allikevel var de ikke 100% fornøyd med den forrige utgivelsen. Vil firkløveret få søvnløse netter etter Sirene?

SKAMBANKTSirene (Sony Music). I desember slapp Skambankt video av singelen Voodoo, som blir enda bedre sammen med ni andre låter.

Det kan være vanskelig å skrive anmeldelser. Noen ganger må en anstrenge seg for å forsøke å forstå eller like innholdet, men med Sirene ble dette en givende oppgave. Sirene er et helhetlig produkt med sterke kontraster mot felles mål, hvor begrepet ROCK forblir inntakt. Allerede på første låt gir Terje Winterstø Røthing fingeren; – den i midten, den e bare din. Anonyme hatere har også en herlig dynamisk og tilrettelagt mal for Skambankts musikalske retning i 2014, og tonen er troverdig autoritær. Denne gangen er også gitarist; Hans Egil Løe, mer aktiv som 2. vokal, som igjen gir et enda fyldigere lydbilde.

 

Det finnes mye å glede seg oversirene

Sort blod sprer tunge svetteperler til bandets røtter, og det er på sin plass at de «deler ut buketter med raketter» i dette fyrverkeriet av en låt. Gamle spøkelser er enda bedre og muligens den mest episke låten de noen sinne har produsert. Det er i tillegg sarte øyeblikk som spiller på følelser, hvor produksjonens mal fortsatt står i rockens navn. Slenger vi med Sånne som deg (Med Tønes) og Kald natt, har vi et dystert firkløver med tunge vibrasjoner av sjelfull selvbeherskelse, hvor ordet ballade er forbudt.

Blant de restrerende låtene er dynamikken på spesielt Ulv, ulv og Anonyme hatere urovekkende godt gjennomført, og man føler på en vellykket og tidkrevende prosess. De har også fått til å flørte med stoner-rock på Som en sirene.

Et par lett gjenkjennelige låter finnes også. Nemesis og Våre folk er som seg hør og bør men mer ordinært og typeriktig Skambankt som er med på å gi et variert helhetsinntrykk.

Jeg er fortsatt stor fan av platen; Hardt Regn, men Sirene er dets motpol. Fellesnevneren er at begge inneholder slitesterke låter som vil friste til gjenhør når som helst. Hvor Hardt Regn var en mer finslipt produksjon, er Sirene det stikk motsatte. Jeg sier ja takk til begge deler.

Sirene er ellers produsert av Kåre Chr. Vestrheim, som også har også produsert for bl.a. Gluecifer og The Shining.

Intervju med Terje Winterstø Røthing her.

karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad