bank på bryne

Galleri Colorama på Bryne inviterte til seperatutstilling for tredje gang.

pp monster mikkem

RONNY BANK. Denne gangen var det billedkunstneren Ronny Bank fra Larvik som stilte ut.

Selv om Galleri Colorama er forholdsvis nyetablert, har de allerede hatt flere annerkjente kunstnere på veggen. Det er Irene Ueland som står bak galleriet, og visjonen er å holde et  høyt nivå på utstillerne.

Ronny Bank er ellers en billedkunstner som liker å fornye kjente figurer og skikkelser, hvor Pompel & Pilt, Mikke Mus, Ole Brumm, Batman, Spøkelseskladden,  Snipp & Snapp og Marilyn Monroe er blant «kjendisene» som får nytt liv på lerret.

 

Forfatter Kristian Klausen om Ronny Bank. 

Ronny Bank
Ronny Bank

Hva er det å se?

Og hva slags visuell virkelighet møter oss i det kakofoniske, postmoderne samfunnet? Ronny Bank stiller disse spørsmålene i sine malerier. Han går inn i den kulturen som omgir oss til daglig, den tilsynelatende usammenhengende mengden bilder og uttrykk som møter oss i massemediene, i filmer, tv-serier, reklame, alle de moderne mytologiene, på samme måte som Andy Warhol gjorde det før ham, men der hvor Warhol overførte det fotografiske forelegget direkte til lerretet via silketrykk – det være seg Elvis med pistol, Marilyn Monroe eller den elektriske stolen, lar Bank sine motiver gå omveien om det rent maleriske, han involverer sin egen kropp, armen og hånden; den klassiske malerens metode: akryl eller olje påført lerretet med pensel. På denne måten filtreres motivet via malerens temperament i større grad.

Bank tar utgangspunkt i sine helt spesifikke fascinasjoner og omdanner dem til konsepter, kanskje aller tydeligst illustrert i en av hans første utstillinger, bildeserien «Cpt Picard Show», der skjermbilder fra Star Trek var fryst og omgjort direkte til malerier (til og med underteksten var malt inn). Ved å fryse billedkulturen på denne måten, og overføre den til det klassiske maleriet, krysses ulike tider i menneskets historie, avtrykkene fra en TV-serie som i stor grad foregår i en fjern fremtid overføres til de eldgamle materialene: lerret spent opp på en ramme av tre. Det flyktige og flimrende sendes bakover til en tid da øynene tillot seg å dvele lenger. Denne bildeserien kommenterer også det ugjendrivelige faktum at TV-en har overtatt den posisjonen et fortellende maleri tidligere hadde i et borgelig hjem. Flatskjermen har utradert historiemaleriet.

Bank har en egenskap som skiller ham fra mange andre kunstnere, og dette er (og kommer til å bli) hans store fordel: En enorm lyst til å skape bilder. I hans kjølvann har det av og til fulgt kontroverser og misunnelse. Men uansett hva man måtte mene om ham, kan ingen bestride at fyren simpelthen elsker å lage bilder. Mer info på Banks webside.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Følge med scoopet.net på Facebook.