Intervju: Miss B…

Hvem er Miss B? Mange har hørt navnet, noen vet hvem hun er, mens de fleste har fått med seg at det har noe med bluesmusikk å gjøre. Til sammen har Miss B og hennes orkester over 180 års erfaring, og Miss Bs store inspirasjon er Etta James.

miss-b-2

BLUES. Miss B er egentlig Bente Thoresen Bårseth, som sammen med Oddvar Solheim (Gitar), Martin Våland (Upright bass), Torstein Obrestad (Keyboard), og Kristian Moen (Trommer) blir til Miss B & The BlueCats. Bente er ellers pådriver for den nyoppstartede bluesklubben på Bryne.

Scoopet tok en prat med denne driftige bluesartisten for å høre om inspirasjon, referanser og hva publikum kan forvente seg live.

 

Aller først må du kanskje forklare hvordan bandnavnet ble til ?

– Bandnavnet ble til ved en idékasting blant venner. Vi var enige om at dama i bandet måtte ha eget navn. Mange forslag kom inn, og vi ble enige om Miss BB & the? Så kom Martin Våland med det glimrende forslaget BlueCats. Deretter ble vi enige om at navnet ikke kunne være Miss BB, fordi det var for nær BB King.  Dermed ble det Miss B – for Bente. Jeg var ganske bastant på at det skulle være «Miss» foran, da de store bluesdamene i USA får Miss foran navnet sitt i respekt. F.eks Miss Etta James. Gjerne litt frekt å prøve å hente respekt fra begynnelsen av, men sånn ble det da. BlueCats for blå musikk med snikende katter.

 

Blues kan jo være så mangt. Hvilke historiske begivenheter og artister er dere inspirert av?

– Jeg kan ikke akkurat si at det er noen historiske begivenheter, men vi er inspirert av sterke kvinner i bluesen som f.eks Etta James, Koko Taylor og Beth Hart.

 

Jeg har sett at folk både ler med oss, og gråter da de blir rørt.

 

 

Dere spiller coverlåter, men fra hvilke artister?

– Det er mange, men Etta James, Koko Taylor, Beth Hart, Ana Popovic, Woody Guthrie og Robert Johnson er blant artistene vi covrer. 

 

Hvordan blir bandet enige om hvilke låter dere skal velge?missblogo

– Til nå har jeg funnet alle sangene, unntatt en som Oddvar Solheim kom med. Denne sangen gjør vi uten resten av bandet. Jeg må ellers tygge litt på sangene og sette meg inn i teksten for deretter å kjenne på om dette er noe som kan lyde bra live. Til nå har dette fungert bra.

  

Formidler dere låtene så identisk som mulig, eller er det rom for utskeielser i forhold til originalen?

– Vi tenker hele tiden på at låten skal være godt gjenkjennelig, men det er stort rom for utskeielser og egen vri på låten.

 

Hvor mye sceneerfaring har dere?

– I bandet er det det rundt 180 års erfaring totalt, hvis ikke mer. Miss B & The BlueCats hadde sin første spillejobb i juni i 2012, så vi er jo et relativt ferskt band. På godt 1 ½ år har vi hatt 30 spillejobber på vestlandet, deriblant Jærnåttå og Dalane Bluesfestival.

 

Når blir bluesen for sidrompa, og når blir den for rocka?

Oddvar Solheim, Miss B, og Martin Våland
Oddvar Solheim, Miss B, og Martin Våland

– Det er helt opp til vedkommende som hører. Bluesen strekker seg langt i alle retninger, og det er egentlig litt vanskelig å si når bluesen starter og slutter. Det som er sidrompa for noen, er gjerne midt i blinken for noen andre.

 

Hvilke ambisjoner har dere fremover?

– Jeg liker bedre å sette opp delmål, enn å kalle det ambisjoner. Vi har nådd noen delmål allerede, med bluesfestival o.l. Neste delmål er å gå i studio og få spilt inn noen sanger. Deretter å få komme oss til østlandet å spille på bluesklubber der. Et mål lenger fremme er såklart å få spille på Notodden Bluesfestival. Ellers er det å komme oss ut å spille for publikum, og opparbeide en litt større fan-skare. Vi har over 1300 likes på Facebook allerede, ikke at det betyr så forferdelig mye, men det gir en liten pekepinn.

 

Om du selv hadde vært publikum foran scenen på en Miss B and the Bluecats-konsert – hva ville du sagt om konserten?

– Vanskelig spørsmål, men musikken er veldig dynamisk, godt samspill med god innlevelse og troverdighet. Jeg har sett at folk både ler med oss, og gråter da de blir rørt. Jeg ville nok sagt at jeg hadde kost meg og nytt musikken. Blant tilbakemeldingene vi får er at det er fantastisk vokal, utrolig gitarspill og kult med groovy kontrabass.

 

Jeg var på en helt fantastisk konsert på Bourbon Street Bluesclub i Amsterdam, hvor det var en diger amerikaner som sang og underholdt med bandet sitt.

 

 

Hva ville Etta James sagt om hun så Miss B & The BlueCats  live?

– Jeg tror hun ville satt stor pris på at vi tolket musikken dit vi har tatt den. Og at tekstene blir levert i hennes ånd.

 

Har det alltid vært bluesmusikk for din del? missb-singel

– Nei det har nok ikke det. Jeg har bakgrunn i korps og blokkfløyteorkester, så det har vært alt i fra marsjer til barokkmusikk. Da jeg startet å synge i midten av 20-årene, var det som korist i bandet Broken China, som var litt mer pop/rock. Bluesen ble jeg mer opptatt av ca rundt 30-års alderen. Jeg var korist en stund i bluesbandet Tidemans Blue, men fikk altså ikke realisert et bluesband før jeg fikk startet dette bandet.

 

Hvordan har bluesmusikken utviklet seg i nyere tid, og er det mulig å høre forskjell på utviklingen for hvert ti-år?

– Istedenfor at jeg tar hele blueshistorien, så kan man vel si at på 70-tallet var bluesen veldig mye mer rocka enn tidligere, som f.eks ZZ Top, og dette vedvarte en stund. På 90-tallet ble musikken tatt litt mer tilbake til «det gode gamle», bare at nå begynte folk å utvikle sider av bluesen man gjerne ikke hadde hørt før. Det er til og med kommet en egen sjanger som kalles for NU blues, f.eks Coldplay.

 

Hva er ditt beste konsertminne som publikum?

– Utenom Robbie Williams på Stavanger Stadion (jeg er jo dame, hehe). Jeg var på en helt fantastisk konsert på Bourbon Street Bluesclub i Amsterdam, hvor det var en diger amerikaner som sang og underholdt med bandet sitt. Han var oppvokst i gospelmiljøet i USA, og musikken bar preg av dette. Vi fikk aldri vite navnet på denne fantastiske artisten. Men min erfaring er at det er mange små klubber som hyrer inn helt fantastiske artister, som gjerne ikke har trukket gulloddet og kommet seg på de helt store scenene.

 

Du er ellers drivkraften bak den nyoppstartede bluesklubben på Bryne. Hvordan er bluesmiljøet på jæren?

– Bluesmiljøet på Jæren….. litt for tidlig å si, men det kan se ut som om vi har truffet blink. Vi har kun hatt 2 konserter foreløpig. Første gang i februar, hvor det var ca 100 publikummere, og nå i mars, hvor det var ca 200 stk. Vi har allerede fått 93 medlemmer i bluesklubben, så det lover godt. Og om folk kommer av nysgjerrighet, for å treffe kjente eller å bli kjent med nye folk, så oppdager de gjerne den gode musikken samtidig. Vi har allerede booket ut året, og vi har klart å få booket inn en god variasjon av blues, så her skal det være noe for alle. Tilbakemeldinger vi har fått fra publikum er at dette er noe som har vært savnet på Jæren, og at de synes det er veldig positivt at noen har startet denne bluesklubben. Vi ser også at det er folk i omtrent alle aldre, fra rundt 30 til over 80. Så her er det bare å komme og kose seg.

 

Hva skal publikum forvente seg live?

– Et bredt spekter av blues, noe for enhver, og et band som gir alt for å levere musikk på sitt beste.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Trist, blå og lei? Join scoopet.net på Facebook.