savn etter tsotb

Brynebandet The Sins of Thy Beloved (TSOTB) har fortsatt en viss kultstatus i resten av verden, og flere håper på en gjenforening som lar vente på seg. I mens er det gledelig å melde at SAVN består av to medlemmer fra TSOTB, og selv om musikken er annerledes, er det visse likheter. 

savn
Foto: Privat

SAVN –  Savn (Border Music). Etter å ha fulgt med SAVN i lengre tid, vil jeg påstå at dette mest av alt er Stig Johansens band.

Johansen spilte trommer i The Sins of thy Beloved, og sammen med keyboardist Anders Thue (også TSOTB), har de fått med Midnattsol-vokalist Carmen Elise Espenæs. Resultatet har blitt ni melodiøse låter som tidvis glimter til med gothiske elementer, felespill og growling. I tillegg er det to bonuslåter hvor ren vokal blir byttet ut med growlvokal fra Stig Johansen.

Til tross for et mye mer kommersielt produkt enn TSOTB, vil trolig mange fans legge sin elsk på SAVN. De mest hardcore gothmetalrockere vil trolig være mer skeptiske, men også de vil sette pris på enkelte låter, tror jeg.

 

Musical Silence er første låt, og avslører gode refreng, bra tempo og inspirerende felespill av Dag Bjørkedal og Lillian Hodne. Dette er en god representant for albumet som gir en peil på hva en har i vente.

En annen favoritt er I Am Free, hvor kontrasten mellom growl og kvinnevokal kler hverandre bra. Nok en slitesterk favoritt.

Hang On er en av to låter som blir gitt ut i to versjoner. Elementene av knallfint refreng, keyboard og stemningsfulle øyeblikk gjør dette til en låt med stort hitpotensiale. Med growlevokal på bonuslåten blir den minst like bra, men mindre radiovennlig, for å si det slik.

Den andre låten som lanseres med to versjoner er den Paradise Lost-inspirerte The Demons in Me. Michelle Darkness (End of Green) er innleid på vokal på originalen, mens han blir erstattet av growl og Johansen på bonuslåten. Begge holder mål, men sistnevnte er trolig best.

Vokalist Carmen Elise Espenæs kan tidvis bli litt monoton, men på sitt beste er vokalen veldig bra. Kanskje det kommer best frem på Lengselens Hand, hvor stemmen virkelig blir et positivt aspekt. Noen ganger kunne jeg ønsket enda mer variasjon med Espenæs vokal, og derfor blir en hardere mannevokal en passende kontrast.

Som et helhetlig produkt, er SAVNs debutplate et velprodusert og solid produkt, og det har allerede fått svært høye karakterer i utlandet. Scoopets femmer er ikke kruttsterk, men en firer er for lite, så derfor har de fortjent det.

Albumet er nylig lansert, og 28. april ble det også utgitt i England. Søster Liv Kristine Espenæs (Theatre of Tragedy, Leave´s Eyes) er gjestevokalist på I Am Free, som også er blant de beste bidragene. Albumet er produsert av Alex Krull i Mastersound Studios, Tyskland. Krull er kjent fra både Leave´s Eyes og Atrocity.

Hat-trick: Hold On, I Am Free og Musical Silence. Outsider. Now or Never og balladen Lengselens Hand.karakter5

SAVNs musikkvideo ser du her. Hang On.

 

Rarietet. TSOTB var nær en reunion i 2008, og det er første gang scoopet.net publiserer bildet fra en bandøving samme år. Foto: Sølve Friestad
Rarietet. TSOTB var nær en reunion i 2008, og det er første gang scoopet.net publiserer bildet fra en bandøving samme år. Foto: Sølve Friestad

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad