Musikkfest 2014 og Engen

 

Denne artikkelen ble publisert før årets Musikkfest 2014.

 

– Lørdag 7. juni er det for sjette gang, tid for Musikkfest i Stavanger. Hva er egentlig Musikkfest? Scoopet tok en prat med Daniel Engen. Samtidig får du liste over alle band som spiller dette året. 

– MUSIKKFEST er en endagsfestival hvor det avholdes rundt 100 konserter på flere utescener på dagtid, og tre scener på kveldstid. Artister skal fylle Stavanger sentrum med musikk, og alle konsertene er gratis. Her er det mulighet for mange å oppleve det neste Kvelertak eller Thomas Dybdahl, sier Engen.

musikkfest-2014Hvert band får tildelt 15 minutt på scenen. Når trekker dere ut pluggen om tiden ikke overholdes?

– Vi er ganske strenge på dette. 15 minutter gjelder på dagsarrangementet, og 20 minutter på kveldsarrangementet. Om en artist begynner på ny låt etter 14 minutter, risikerer de at lydmannen kutter lyden. Det har faktisk kun skjedd 2-3 ganger på de rundt 4-500 konsertene vi har hatt, men det er ganske flaut for artisten. Så vi oppfordrer alltid artistene til å ta tiden på settet sitt, og skreddersy dette.
Grunnen er at på dagsarrangementet kun har 5 minutter changeover. Dette er utrolig lite, men vi har effektive folk bak scenen som drar dette i land. Eksempelvis Trond Ivan (fra RockComp) på Nytorget Scenen er en skikkelig stålmann med stor ess.

 

Det må vel også finnes minst en god historie på et Musikkfest-band som ikke respekterte spilletiden?
– Som sagt ikke så mange, men første band ut for noen år siden skulle for første gang få spille på en stor scene. Og spilte en låt for mye. De spilte faktisk nesten ferdig låta på monitorlyd før de ble avbrutt. Man må også huske at mange spiller i flere band, og vi kan ikke ha noen forsinkelser. Dette kan gå utover ett annet band hvor kanskje trommisen spiller på en annen scene som har forsinkelser. Det blir bare krøll.

 

Jeg kan nevne i fleng artister som har fått dørene åpnet på vid gap etter å ha blitt promotert igjennom festivalen.

 

Hvor lite kan et band være for å bli med på Musikkfest – kan Pelle Parafins Bøljeband spille?

– I teorien kan alle spille. Vi har alltid ett bra antall påmeldte band, og det er alltid mange som vi ikke har plass til. De som blir plukket ut først, er band som viser en ståpå vilje og evne til å ville gjøre noe ut av musikken. Samtidig passer vi på at ca halvparten av bandene er under 26 år. Mange tar sine første sceneskritt under Musikkfest. Vi har også en del «hobbyband». Altså band som driver kun for gøy, uten videre ambisjoner. Vi prøver altså å få en fin mix av alt, -fra det etablerte til det uetablerte.

 

Når blir et band for «stort» til å få være med?

René Undems Veislakt spiller på årets Musikkfest. Foto: Sølve Friestad
René Undems Veislakt spiller på årets Musikkfest. Foto: Sølve Friestad

– Vel, jeg har lyst å si «aldri», men det er ikke sannheten. Etter en viss størrelse kommer det ofte inn management. Og når de da ser at det ikke er penger å hente i denne giggen, er det uinteressant for dem. Og det er litt leit om artisten ønsker å spille.
De glemmer fort at Musikkfest er en av de viktigste arenaene i Rogaland når det kommer til utvikling og promotering av artister. Jeg kan nevne i fleng artister som har fått dørene åpnet på vid gap etter å ha blitt promotert igjennom festivalen.
Og for de unge er det en vanvittig inspirasjon å få stå på samme scene som etablerte artister. Se på fotballen. Verdien av at vikingspillere besøker småguttklubber er vanvittig effektivt. Dette blir fort glemt av de etablerte selskapene.

Likevel er ikke alle like, og flere av årets artister er på større selskaper.

Musikkfest betyr en hel haug med gratiskonserter til publikum, men en kommer ikke unna utgifter. Hvordan løser dere dette?
– Vi har heldigvis ett godt samarbeid med Stavanger Kommune som skjønner betydningen av det vi holder på med. Så her har vi en økonomisk støtte i bunn, og sammen med eksterne sponsorer kommer vi i mål på ett veldig lavt budsjett.

 

Hvem avgjør hvilke band som får spille på Musikkfest?

– Vi har en egen komite som plukker ut artister. Denne er hemmelig, og forandres fra år til år.

 

Husker du hvilke band som var den største overraskelsen i fjor?

– Jah, Slutface imponerte, men disse visste jeg skulle imponere. Yuma Sun gjorde en fantastisk konsert sammen med blant annet Hold Fast. Av de bandene jeg kjente lite til fra før, var nok DYP de som imponerte mest.

 

Hvor mange scener er det i år?
– Skal vi se…  Nytorget, Arneageren, Øvre Holmegt, Byparken, Arkaden, Bussene (om vi regner det som en scene), samt Grottene, Akvariet og Storsalen på Folken. Det blir vel 9?

Kan en forvente at en samlet musikkbransje i Rogaland vil møte opp på Musikkfest?
– Det tror jeg, vi har foreløpig signaler fra store deler av bransjen som er interessert.

 

Er det flest nye spennende band i Rogaland, Bergen, Trondheim eller Oslo?
– Rogaland definitivt. Men, jeg må legge til at områdene rundt Haugalandet har produsert veldig mye bra de siste årene. Må være noe ekstra godt i glasset der, hehe.

Hva syns du om Stavanger kommune sin kultursatsning?
– Vel, de har tidligere fått mye kritikk for sin satsing på det mange omtaler som «flotte fasader». Jeg syns de skal ha ros for å ha vært såpass involvert i den type «grasrot» prosjekter som Musikkfest og Rockeriet er. Det viser at de har forståelse for at skal man få profesionelle mennesker i sitt fag, må hele infrastrukturen fungere, og man må få inspirasjon og steder til utfoldelse på ett tidlig stadium.

Jeg vil gjerne til slutt legge til at årets program er ett av de desidert beste vi har hatt, med ett høyt antall band som man garantert kommer til å høre mer fra i fremtiden.
Så her er det bare å ta på joggesko, plukke ut sine favoritter, og gjøre seg klar til et konsertmaraton man aldri opplever ellers.

Les også: Band i Lyden av Rogaland

 

Disse spiller på Musikkfest 2014

• 1912

• Ian Dawn

• Adopting Peter

Alien Ken

• Alison’s Lullaby

• Alterna

• Amusement Park

• Andreas Våge

• Art of Deception

• Beatpop

• Borderline Case

• Bvis & DJ Pursuit

• Ian Dawn (Cheap Karma utgår)

• Colonel Roger

• Convincing Clearity

• Corna Bros.

• DanieL Engen & The Hugin Band

• Deathbed Reunion

• Electric Pavement

• Escape Pod

• Half a King

• Hidden Songs

Hold Fast

• Hovering Orville

• Jarle Børresen

• JITNEY

• Joanne Kleppe

• Jorunn Hodne

Kal-El

• Kindred Fever

• Kjell Reianes

• Layman´s View

• Machu Picchu

• Maria Toresen

• Marianne Sund

• Marie Kristin Dale Trio

• Mona Margrete Larsen

Monosapiens

• Mörkemen

• Mountains Of Mars

• New Brian

• NiteRai

• Øyvind Svele

• Poor Edward

• Postwerk

• Råstoff

Shadowmind

• Skadberg Bluegrass

• SSO

• sTred

Subject Delta

Sublime Eyes

• Sveinar Heskestad

• Teeny Grownups

• The Factory

• The Rumble Lines

• Togga Gundersen

• Tore Pang

• Tuesday Forgets

Ukjent

Veislakt

• Vidar Furholt

• Yuma Sun

• Freak Minority

• Johnny Kahlua

• Kim Laland

• Kugelblitz

• Lady Luck

• Michael Ray & The Royal Flush

• Reflections On Beats

Skogmus

• Sons of Zero

• Veronica Elise Maribelle.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad