Uetiske spisevaner

 

En skal høre mye før ørene ramler av, sies det. Som voksen skal en også se mye før øynene ramler ut. Folk spiser mye rart, og i noen land og verdensdeler spises det meste som har puls. Nylig fikk jeg et mattips som gjorde meg både dårlig, trist og provosert. 

IKISUKURI. Magasinet MANN forfattet en knallbra repotasje som ble kalt: – Her er alt du lurer på om mytiske og mystiske Japan. Artikkelen ga en kort og lærerik forklaring på mennesket, Karaoke, kultur, mat og tradisjon. Før vi kommer til poenget, får du noen fakta om Japan.

Geisha

– gei betyr kunst, sha betyr menneske, og i dag er det kun 1000 igjen. Geishaen studerer tradisjonell kunst som musikk, dans og kalligrafi hele livet.

Mote og designerklær

Tokyo er en av verdens motemetropoler, og spesielt designer Nozomi Ishiguro blir nevnt. Prisen på en skjorte starter på 2000 kroner. For damene er Rei Kawakubo motedronningen for øyeblikket. Skjorteprisen starter på 1500 kroner, men kjolene koster gjerne 20 000.

Er det lett å finne frem i gatene?

Nei (spesielt ikke i de største byene. Japanerne har sjelden gateadresser. I stedet er det tre tall, et for distriktet, et for kvartalet og et for huset. Selv lokalbefolkningen sliter med dette, og MANN oppfordrer til å spør hotellresepsjonisten som kan skrive ned addressen du er ute etter.

 

Så til poenget. Etter flere søk på interwebb, har jeg funnet flere ekstreme matretter fra hele verden, og utenom de vi allerede vet (det meste som har puls, kan spises), var det nytt for meg at det serveres levende frosker på tallerken. Nedre del er kappet av, mens frosken (kan ha vært en padde), ser på mens du spiser den.

 

 

Rettelse: Jeg er onkel til en leser som faktisk bor i Japan, og Patrick kunne fortelle følgende:

– Ser du nevner frosker i artikkelen, men ingenting støtter opp om at dette er en del av ikizukuri. Ikizukuri er uansett ganske sjeldent i Japan, men du har rett i at vi bør nok være kjapt ute å gjøre det ulovlig i Norge, det virker jo som noe som kommer til å slå an. Videoen du fant på Wikipedia som viser tilbredelse av ikizukuri er forresten fra Kina (eller et annet kinesisktalende land), så det er ikke bare disse sprø japanerene som gjør dette.

 

Så…nok digresjoner.

Ikisukuri

Store deler av Asia er kjent for Sushi (ordet Sushi refererer ikke til rå fisk, men til risen), men det er ikke mulig å få ferskere matrett enn Ikisukuri, som også er en delikatesse i bl.a. Kina.

  • Først skraper en av det ytterste laget på fisken ( Blekksprut, reker og hummer blir også brukt)
  • Deretter skjære en av filét på høyre og venstre side
  • Fisken blir lagt på et fat, sammen med de oppkuttede filétbitene
  • Matretten blir servert mens fisken fortsatt lever.
  • Ikisukuri er ulovlig i Australia og Tyskland. Hva med Norge?

 

Den «milde» versjonen kan du se her.

Tilbereding av Ikisukuri ser du her.

Bon appetitt.

 

PS: Et par dager etter publisering av denne artikkelen, fikk jeg svar fra Mattilsynet på om dette var lovlig i Norge.

– Av dyrevernsmessige årsaker vil dette ikke være en tillatt «tilberedningsmetode» i Norge.

Marit Skrudland – Mattilsynet, Seksjon næringsmidler og fôr Midt-Rogaland

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad