Det lille ekstra

Tittelen i denne artikkelen kler Ranglerock-festivalen. Ikke minst på grunn av små detaljer. 

Real Ones på Ranglerock
Real Ones på Ranglerock

 

UTSOLGT. Selvsagt ble det utsolgt. Det er en imponerende fanskare siden starten i 2006. Men vent nå litt. Det stemmer bare halveis. Festivalen skiftet nemlig navn til Ranglerock i 2006. Egentlig startet det hele med Hogstock på forsamlingshuset på Hognestad i 2002. Billettprisen var 20 kroner, og Svendsen Supertruckers spilte live. 

Om en myser på Facebook, er det flere blodfans som syns dette er årets høydepunkt på Bryne, og de dyrker nærmest festivalen som en positiv religion.  Hvor bra årets booking er i forhold til andre år, er ikke nødvendigvis essensen i festivalens suksess. Jeg er temmelig sikker på at det hadde blitt utsolgt – selv med bare et eller to musikalske innslag hver kveld. 

Artistene er uansett et fargerikt tilskudd, hvor gode band fra både inn-og utland setter sitt preg på et mangfoldig, gjerne litt skeivt perspektiv i både vann- og loddrett. 

Fredagen kunne skilte med 2 x Spellemannsprisvinner; Real Ones, Unge lovende Hjerteslag, hvor spesielt gitarist og vokalist utmerker seg.

Hjerteslag på Ranglerock
Hjerteslag på Ranglerock

Til å være så pass unge, har de en urovekkende god kontroll på både seg selv, et alvorlig budskap og publikum. I Scoopets intervju med Hjerteslag kunne de fortelle at «musikk skal være et avtrykk av sjel, ikke en dyktig musikers meningsløse innfall»

  • Les også: Intervju med Hjerterått, Supersoaker og Cpt. Biff and the Seamen

Hjerteråttgitarist Nicholas (Nikko) kunne også fortelle at hans lysebrune slitne Fender hadde vært farens gitar. Gutta har til sammen tre gitarister, hvor spesielt en av dem imponerer med fingerferdighet, mens en annen med utstråling. Vokalistens sårbare røst og talentfulle gehør skal også nevnes. Et band jeg gleder meg til å følge med fremover.

Brynebandet Svenssen var også på plass, og sammensetningen av band ble en fin kombinasjon av lokale og ulokale band fra Norge kombineres med stilarter innen ca. pop og rocklandskap. 

Selv om jeg ikke fikk sett Stavanger-bandet Supersoaker, er jeg allerede fan av den herlige låten, City of Dream.

Svenssen på Ranglerock
Svenssen på Ranglerock

Real Ones viser forresten hvilket bra liveband de er med bra publikumstekke, og presentasjon av egne låter. Det samme kan sies om Svenssen, som allerede er lokale helter for svært mange. De er svært bra. 

Les også: Intervju med Svenssen og Real Ones

 

Det var flere som klaget på varmen, og kanskje det hadde hjulpet med vifter i konsetlokalet, kanskje ikke. Ekte ranglevikinger fra Norge bør uansett tåle et litt for varmt konsertlokale. Det er dessuten kort vei ut til friområdet. 

Utenom konsertene er det verdt å nevne vann blant festivalens «lille ekstra» tiltak. Ved bardisken ble det nemlig satt frem store plastglass med vann som folket kunne forsyne seg med hele kvelden. Litt ekstra omtange til festivalgjengeren blir lagt merke til. 

Lørdag var det tid for to gratiskonserter, og igjen kan en dra frem det lille ekstra.

Casio Kids på Ranglerock for både unge og voksne
Casio Kids på Ranglerock for både unge og voksne

Først en trivelig barnekonsert med Casiokids midt på dagen, og deretter frokostkonsert med Stanley Brinks & the Kaniks på Jordbærpikene. 

Til strålende sol og svært laydback Brinks, fikk de fremmøtte servert musikk som var svært nedpå. Selv om dette ikke er min greie, var det heller ikke platsomt. Bare trivelig å være der, liksom. 

Den årlige Ranglequiz kunne skilte med greit oppmøte og interessante spørsmål i det musikalske landskap. Det var allikevel ikke nok til at Friestad var på vinnerlaget. Gratis vafler og kaffe viser nok en gang Ranglerockens evne til å gi det lille ekstra til de oppmøtte.  

Lørdagens konserter måtte bortprioriteres av Scoopet, med med bl.a Wolf People fra England, Howlin Rain fra USA og Tamikrest fra Mali skulle gjøre et internasjonalt mangfold ganske inntakt.

Les også: Intervju med Wolf People

 

Tekst og foto: Sølve Friestad

scoopet-facebook-ny