Intervju: Lenny Wolf

Scoopet.net går inn i en liten feriemodus i noen få dager. Derfor havner de mest populære intervju på forsiden med ujevne mellomrom i løpet av uken, samtidig som retrointervju med Rob Halford, også vil bli publisert om få dager. Wolf-intervjuet ble først publisert 1. mai 2013. 

 

Det er ikke så ofte jeg gjør intervju med artister lenger. Men som fan av Lenny Wolf og Kingdom Come var det lett å takke ja denne gangen. Wolf var villig til å prate om hva som helst – og ikke minst hans nye plate; Outlier.Outlier

KINGDOM COME er fra Tyskland og har holdt det gående siden 80-tallet, hvor de fikk ufortjent mye oppmerksomhet med debuten i 1988. Selve platen solgte til Platina, men den fikk ufortjent mye oppmerksomhet på grunn av sammenligningen til Led Zeppelin som etter hvert ble en  påkjenning.

Den selvtittulerte platen var produsert av selveste Bob Rock (Motley Crue, Metallica, Bon Jovi). Til tross for positive anmeldelser var det også mange som mente de  var et plagiat av Led Zeppelin. Wolf har en vokal som slett ikke er ulik Plant. Den er lett gjenkjennelig og fortsatt skambra. Selv har jeg fortsatt liggende en Picture-disc som bl.a. inneholder hiten Get it On. Utenom denne sangen, er det trolig 17 som er mest kjent fra debutplaten.

Lenny Wolf er i Hamburg og venter på telefon, og selv om han trodde jeg skulle ringt for en halv time siden, var han i fyr og flamme.

 

– Det gjør ikke noe, Rock n´roll, sier Lenny, og tenker tilbake på beskyldningene som er nevnt tidligere i artikkelen.

face hands

– Tja, det kunne vært mye verre. Vi kunne blitt sammenlignet med Kelly Family, ler Lenny. – Om publikum og presse først skulle sammenligne oss med noen, var ikke Led Zeppelin og Robert Plant det verste. Det er jo mange artister som høres ut som noen andre, og sånn vil det alltid være. Jeg har alltid vært tro mot meg selv, og det er sånn jeg synger og høres ut. Det var ikke bra for oss med Plant-parallellen, og dette var nok med på å ødelegge Kingdom Come som band. Zeppelinfans var inspirert av Zeppelin, men alle er som regel inspirert av noen andre eldre band.

Lenny klager på været. Det var nylig plussgrader i Hamburg, men nå er det 13 minusgrader, men aller helst vil han ha sommer.

 

– Hvordan er musikkscenen i Tyskland for tiden?

– Den suger. Det er ingen scene, sier Lenny og tilføyer et Blah! – Men jeg følger ikke så godt med lenger. Nå er det så mange typer musikk og navn på sjangre at jeg bryr meg mindre om det.

 

Det er ellers lett å gratulere Lenny med sin kommende plate, da jeg har sansen for den. Tittelen på albumet er Outlier.

– Hva er Outlier?

badimage twilight

– Artig at du spør om det. Det er ikke så lenge siden jeg fant ut av det selv. Jeg var på tur med min bror og hans kjæreste. Vi kjørte bil i flere timer og besøkte venner i Østerrike. Under bilturen nevnte jeg et par forslag som kunne bli tittelen på den nye platen. Min brors kjæreste hadde ikke sansen for mine forslag, og sa at platen burde hete Outlier. Deretter måtte jeg hjem å google navnet, og fant ut at det kunne stemme bra med hvem jeg er. En Outlier er en person som bryter fra faste rutiner, som gjerne går egne veier og ikke er en i mengden. Min musikk er også slik.

– Jeg produserer for eksempel musikk som jeg selv kan stå for. Jeg klarer ikke å tenke på å tjene masse penger for å lage en hit. Jeg må produsere det jeg produserer for så å håpe på at publikum liker det.

 

– Noe av det jeg liker med Kingdom Come er produksjonen. Det er melodiøst, men ofte et bra trøkk, hvor også de mer rolige låtene har snert. Det musikalske ligger sånn cirka et sted mellom rock, hard rock og metal.

– Det er kjekt å høre at du mener det, og jeg er helt enig. Spesielt plateselskap ønsker å sette musikk i bås, men jeg klarer ikke å forholde meg til en spesiell sjanger. Jeg arbeider med hjertet, og det er over alt i musikken. Derfor blir Kingdom Come som det blir og I am traveling in the Audio Cosmos, sier Lenny som også mener at det er en følelsesmessig rød tråd som gjør Lenny til Lenny.

 

– Er Kingdom Come et band, eller er det Lenny Wolf?

master7 unplugged

– For å være helt ærlig med deg, er det meg. Sånn har det vært i mange år.  Jeg pratet nylig med en som var med i Kingdom Come på debutplaten. Vi spurte oss selv om hvorfor bandet aldri ble større, og hvorfor det aldri helt ble et band. Kanskje svaret vi fant var at alle beskyldningene om å være et plagiat av Led Zeppelin, tok knekken på oss.

– Kingdom Come er med andre ord meg. Jeg spiller instrumentene og produserer selv. På Outlier har jeg også mastret på egen hånd. Problemet er at jeg ikke har funnet en sjelevenn å arbeide sammen med. Jeg håper at denne personen dukker opp en gang. Det hadde vært fint å ikke måtte gjøre alt selv, og til tider kan det være ganske travle dager. Skulle gjerne vært en del av en stor gjeng, som i et band.

 

En av låtene på Outlier er Rough Ride Rallye, som viser mer enn noen gang en eksperimentell Lenny Wolf. Jeg digger låten av flere grunner. For det første kan jeg like elektronisk musikk med elementer av både house og trance, og for det andre liker jeg et tungt rockebilde. Denne sangen har begge deler, og den har elementer som eksperter trolig vil kategorisere som Industriell Techno.

 

– Hva slags reaksjoner forventer du deg når fansen hører denne?

independent too

– Tja, si det. For 10-15 år siden var det enda mer ulovlig å eksperimentere enn i dag, men om alle bare hørtes like ut hele tiden, ville vi ikke hatt noen utvikling. Da ville jo alle band fortsatt hørt ut som Pink Floyd og The Beatles, og hvor kjedelig ville ikke de vært? Jeg er heller ingen rik person som skal bli rikere. Musikk er hva jeg gjør, på min måte.

 

Lenny føler at Outlier er en plate som kanskje er både mer moden og nådeløs enn tidligere. Selv syns jeg det er lett å høre hvem som står bak platen.

– Da jeg hørte Outliner første gang, tenkte jeg at det var mer ordinær rocksound på den, men etter noen lytt er jeg usikker.

– Det høres ut som en positiv reaksjon. Den likte jeg.

 

Lenny har ellers kontroll på å lage småtunge låter som samtidig er melankolske. Det er ikke bare den gode vokalen som gjør at dette fungerer. Jeg skylder også på god produksjon og musikkforståelse, som igjen er Lenny. Det kan være litt vanskelig å beskrive, men det er en forståelse av at en låt kan være melodiøs, men aldri bli for svulstig. Produksjonen gir alltid rom for en tyngde som blir merkbart for Kingdom Come. På Outlier er det Holy Curtain og Don´t Want you to Wait som passer best til denne beskrivelsen.

 

– Hvor får du inspirasjon til å skrive slike type låter

ain´t crying for perpetual

 

– Jeg vet ærlig talt ikke. Kanskje det er en hellig energi, haha. Neida. Jeg er takknemlig for at jeg kan gjøre det. Mine musikalske inspirasjoner i dag er mange. Utenom country, så liker jeg mye forskjellig. Hører gjerne på Massive Attack, Radiohead, klassisk musikk og mye mer. Jeg er også glad i stemmen til Chris Cornell, og hører på alt fra gammel til nyere musikk.

 

– Er tekstene viktige for deg?

– Tekstene er viktige, men musikken er et universelt språk, og er enda viktigere. Jeg liker ikke å beskrive hverken tekster eller musikk for de som spør. For meg er det personlig med både tekst og musikk. Når jeg har produsert det, er det opp til andre å bedømme det, og syns lytteren selv kan tolke tekst og musikk.

 

I 2011 spilte Lenny Wolf inn flere av de gamle låtene på ny. Disse låtene ble sammen med tre nye låter utgitt på platen Rendered Waters.

 

– Hvorfor spilte du inn gamle låter på nytt?

– Lyttevanene til folk har forandret seg. Det har mine vaner og. Jeg ønsket å presentere noen av de eldre låtene for publikum i 2011, med ny produksjon. Jeg signerte også en avtale med SPV, og syns det var en god idé å gi ut Rendered Waters. Jeg er ikke spesielt fan av 80-talls produksjon lenger, og er ikke så komfortabel med dette i dag. Derfor var dette noe jeg bare måtte gjøre.

 

– Når var den beste og verste perioden for Kingdom Come?

– Akkurat det er litt rart. For tiden er jeg svært tilfreds med tilværelsen, selv om ikke dette er den mest suksessfulle perioden. I 1988 var Kingdom Come svære greier, men tankene tilbake til den tiden var at det meste var slitsomt. Jeg er fornøyd nå, og behøver ikke å være noen stor stjerne og har ingen behov for å bli berømt. – «A simple life makes a happy man, haha». Å være ute i båten min og drikke kaffe, er for eksempel noe av det jeg trives best med.

 – Jeg kjenner rike og suksessfulle mennesker som har så mange problemer til tross for dette. De klager på at de har det travelt, må gå til psykolog og glemmer av at de heller må gjøre hver eneste dag verdt å leve. Jeg blir nesten irritert av å høre på slikt syt.

 

Lenny sier også at han ikke nødvendigvis er religiøs. Men han tror på en høyrere energi, men han har ikke troen på religiøse institusjoner. Han mener at mann ikke behøver å gå i en kirke for å tro på høyere makter. Det kan mann like godt gjøre i badekaret. Noen kaller det for Gud, men Lenny mener at det aller viktigste er å ha et godt hjerte.

 

– Hva tenker du om nyetablerte band i dag?

magnified

 

– Det er nok hardt for yngre band å bli hørt. De tror det er enkelt – bare å legge ut en video på You Tube, men det er hardt å slå igjennom. Plateselskapene har forandret seg. De har ikke lenger så mange penger til å utvikle et band. Før var det bare klassisk, jazz og rock – nå er det jo tusenvis av sjangre av rock. Vi måtte sloss og kjempe for å få til noe, men jeg klager ikke. I dag har prosessen for å være et band, forandret seg.

 

– Blir det en turné med Outlier?

– Det håper jeg absolutt. Jeg ønsker ikke å spille alle steder på planeten, og skal være selektiv. Vi er ikke et partyband, og jeg ønsker ikke å stå på en scene på en festival en ettermiddag når ingen hører etter, eller bare prater foran scenen.

 

Den tildelte halvtimen for telefonintervjuet er for lengst over. Lenny hadde for lengst sagt at han hadde god tid, og at jeg var den siste journalisten han skulle prate med denne kvelden. Allikevel hadde jeg gått tom for spørsmål for lenge siden, og måtte faktisk avbryte intervjuet med en svært trivelig musikalsk multikunstner.

rendered_waters_

Lenny takket for intervjuet, og var spesielt godt fornøyd med praten. – Dine spørsmål var annerledes, og jeg fikk sjansen til å prate om noe annet enn hva mange andre spør om, sa Lenny.

 

Wolf avsluttet med en hilsen til leserne, hvor han håper at Outlier faller i smak. Skulle den ikke gjøre det – ikke si det til noen, haha.

Outlier ble lansert i Europa 29. april 2013, og anmeldelse av platen (som anbefales), kommer snart på scoopet.net.

 

Spotify – spilleliste med to låter fra hvert studioalbum med Kingdom Come.

 

Diskografi Kingdom Come

Kingdom Come – 1988, In your Face – 1989, Hands of Time – 1991, Bad Image – 1993, Twillight Cruiser – 1995, Live & Unplugged – 1996, Master Seven – 1997, Too – 2000, Independent – 2002, Perpetual – 2004, Ain´t Crying for the Moon – 2006, Magnified – 2009, Rendered Waters – 2011, Outlier – 2013.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad