Intervju: Tønes

Scoopet.net går inn i en liten feriemodus i noen få dager. Derfor havner de mest populære intervju på forsiden med ujevne mellomrom i løpet av uken, samtidig som retrointervju med Rob Halford, også vil bli publisert om få dager. Tønes-intervjuet ble først publisert 17. oktober 2012. 

 

Frank Tønnesen spiller ikke lenger punkrock. I 1996 ga han ut sin første plate under artistnavnet Tønes, og punkrockens dager var over.

Tønes har aldri vært mer populær. Med en 7. plass på VG-listen for albumsalg med platen Son av Salve, og etter konsert på John Dee i Oslo, var det en trivelig overraskelse at han 18. Januar 2013 får sjansen til å spille på Rockefeller. Byen er den samme, og på John Dee var det forresten utsolgt. Vil det samme skje i januar?

Tønes konsert i Storstova på Bryne var også utsolgt. Scoopet avtalte et møte mellom ankomst og lydsjekk, og akkurat som avtalt ble han bare litt forsinket til intervjuet.

Noen dager før intervjuet, hørte jeg mye på Son av Salve. Dette ga meg inspirasjon til å skrive en låt i Tønes-ånd, hvor kaffe blir favorisert foran te.

Jeg fant frem en god kopp med kaffe til Tønes.Derfor passet det ekstra godt at han egentlig ikke drikker kaffe. Men kanskje han kom til å sippe litt til kaffen, for han var litt trøtt.

Gjengivelsen av Tønes sine svar blir ellers gitt på delvis ukorrekt norsk, men Tønes er fra Sokndal, så da så.

Da jeg gratulerer Tønes med plasseringen på VG-listen, ler han og ser oppriktig ydmyk ut. Frank Tønnesen fremstår som en litt beskjeden, lavmælt men sympatisk figur som trolig vil fortsette med det, til tross for suksessen han har for tiden.

– Overrasket?

– Ja, sier Tønes og ser ned i bordet. – Eg  har jo ikkje vært innom denslags før, og det er jo litt rart. Sån av Salve må jo ha solgt greit, men vett ikkje kor mye.

– Leser du Tønes-anmeldelser?

– Som regel gjør eg det. Denne gongen har det vært så mye skriverier at eg ikkje har fått med meg alt som har blitt skreve. Det e så mye som har skjedd den siste tiå, men av å te kan eg bli litt lei av å lesa om meg sjøl. Denne gangen e det mange flere anmeldelser enn tidligere.

– Du spilte for et utsolgt John Dee, og i januar skal du spille på Rockefeller. Hva har skjedd?

– Vett ikkje heilt ke så he skjedd. Men det e heilt villt…

–  Kan femmere og seksere fra storbyavisene være en vesentlig faktor?

– Eg trodde egentlig ikkje at de hadde så møje makt, men de he nok det. Det e jo mange som får med seg anmeldelsene i storbyavisene. Samtidig så føle eg at en del av anmeldelsene vise at det blir skreve av folk som har peiling på det eg holle på med. Kanskje de har lurt litt i bakgrunnen, og egentlig fulgt med Tønes i mange år. Har og merka at det e en del lyttere som får sitt første møte med Tønes nå. Det he veldig mye å sei med anmeldelser, og eg blir glad når journalister skrive positivt.Men syns det e liga kjekt med en sekser i Firdaposten.  Med karakterer lige eg best når det er enten/eller. En toer er heilt greit og selvfølgelig femmer og sekser.  En firer e gørrest å få, men det er heilt grett å ikkje liga Tønes og. Alle kan jo ikkje liga alt.

– Vg ga Sån av Salve karakter 5, mens Dagbladet høynet med en karakter. Hvorfor skjer dette nå?

– Koffor dei syns det, vet eg ikkje, men noge he skjedd. Tønes tenker seg om på hvert spørsmål, og tenker også nøye gjennom hvorfor dette kan være tilfelle.

– Det e alltid kjekt at den siste platen er den beste, men føle ikkje at me har snudd opp/ned på alt. Me har gjort små grep denne gongen. Produsent Frode Strømstad har vært med å bestemt mye denne gongen, og han hørte og på demoene vi spilte inn.

 – Selve lydbildet er vel litt fyldigere på sån av salve?

– Ja, kanskje det e det. Det er mer balansert på heile platen, men noen sanger er jo både nakne og enkle, men anmelderne skriver at de er fornøyde med lyden. Sjølve temaet er jo både humor og alvor, men kanskje det er litt tydeligere denne gongen?

– Hva slags utdanning har du?

–  Eg e jo elektriker, og jobbe ca. 20% som det enda. Har ikkje heilt lyst te å sleppa taket på dette yrket, men musikken er mitt levebrød.

– Fikk du gode karakterer i norsk på skolen? Tønes har nok ikke tenkt så mye på dette i det siste, for han tenker seg godt om…igjen.

– Lure på om eg kom meg opp på en M, men det va jaffal sterk G. I følge sambuaren min, er eg dårlig på rettskrivning, men har blitt bedre med årene.

– Eg har alltid likt norsk, alltid likt å skriva stil, men akkurat der fekk eg ingen god karakter uansett. Trur innholdet var nokså «villt». Det tok av i alle retninger med stilskrivingen og ble mye galskap i tekstene. Egentlig så sko eg nok fulgt litt bedre med i norsktimane for eg huske ikkje ke me lærte. Det var først når musikken ble en del av mitt liv, at fascinasjonen for tekster kom for fullt.

 

Blant Scoopets spørsmål, var det på tide om å spør et spørsmål som jeg så vidt forstår selv.

– Er Tønes ekstra ordinær, eller ekstra sær?

– Det va et snodigt spørsmål…He vel egentlig alltid tenkt at dette he vore et sært prosjekt, men fant etter hvert ut at det var mer folkelig enn eg trudde. Når eg begynte å lage musikk, var det riff- og punkbassert…og smalt. Måten eg angriper temaene eg skrive om er sær, men samtidig så e folk med på det, og kjenne seg igjen, så det ser ut som eg treffer en nerve i de fleste. Eg lige å tenka på at me adle e forskjellige, men så er det jo nogen fellesnevnere som gjenspeiler seg i de fleste.

–  Er det forskjell på Frank Tønnesen og Tønes…hvem prater jeg med nå?

– Du kan sei ke du vil, men Tønes e artistnavnet, så eg går jo inn i en…ikkje rolle, men …det blir jo… på Twitter kalle eg meg for Tønes, men det er nok samme person. Egentlig er Frank Tønnesen et gørr navn, så derfor valgte eg Tønes.

– Er det sånn at uansett hvor du er, så observerer du omgivelsene til noe som kan bli din neste låt?

– Eg observere mye, men eg går ikkje rundt å tenke på at alle observasjoner ska bli te en sang. Eg merke at når eg har blitt eldre, får eg mer nytte av det eg observerer, og det gir meg mer. Samtidig kan eg nyte omgivelsene rundt meg, men er på en måte alltid på jobb. Det dukke jo opp ting hele tiden, men er nok ikke så observant som folk trur. Det kan like ofte være de hverdagslige tingene som blir til en sang.

 

Tønes har mange gode låter og tekster på Sån av Salve.

Reise aleina handle om passasjerer på toget. Helst de som irriterer.

 –  Har Reise aleina skjedd?

– Det he ikkje skjedd meg, men det eg synge om, dukket opp på en togtur. En fyr som trengte seg på en annen. Hendelsen brant seg fast, og eg fekk en åpning te å skrive en sang om dette. Vet ikkje heilt ke eg hadde gjort sjøl, men hadde ikkje fløye i flint, men kanskje blitt irritert. Tekster med observasjoner av folk e ikkje nødvendigvis noge eg he opplevd sjøl, men stort sett fått med meg som tilskuer.

Tønes har også en glimrende sang om fluer, men sier han har et avslappet forhold til fluer. Men hva blir Tønes inspirert av?

– Mye. Observasjoner som gir en god følelse. Det kan være alt fra musikk og bøker til folk og dyr. Det e ingen begrensninger her. Når eg begynte å skriva på norsk, var det De Lillos, Raga Rockers og The Aller Værste som inspirerte meg. Dette var band som hadde tekster som var litt annerledes. Eg he alltid likt gamle norske band, og Øystein Sunde hadde og mye sært en gong i tie.

 

Før Frank Tønnessen blei Tønes, var han vokalist i et punkrockband hvor tekstene var engelskspråklige. De ga aldri ut noe, men en låt havnet på en samlekassett.

— Heilt i begynnelsen var det engelsk med bandet. Deretter ble det bokmål, og så hauadialekt og visesang, sier Tønes som aldri kommer til å synge på engelsk som Tønes!

— Hva syns du som artist om Spotify og Wimp?

— Tønes e på begge to. Me hadde en lang diskusjon om me sko ver der, men fant ud at me hadde lite å taba. Ser allikevel ikke fornuften i koss det går ann å overleve for Spotify og Wimp. Me har aldri tjent penger på å selge plater, men alltid fått utgiftene tilbake. Om Tønes bruker et par hundre tusen på Spotify og Wimp, får me ikkje desse pengane tilbake, men det er en genial måte å spre musikk på. Kanskje det forandrer seg med tiden. Slik at det kan bli en fornuftig fordeling av pengene?

 

– Hva er det særeste oppdraget Tønes har sagt ja til?

– En gong spilte me på tog fra Egersund til Sira med kontrabass og kassegitar. Det var ganske sært. Husker dette som en rar greie i dag. Har sikkert gjort andre ting og, men det var denne togturen eg kom på akkurat nå.

 

– Har du forlatt egen konsert?

– Nei, eg he ikkje forlatt egen konsert, men he avslutta bittelitt før eg sko en gong. Det var et firma som hadde leid meg inn te å spela, men merka at de ikkje fulgte med i det heila tatt. Deretter klaget firmaet på at eg hadde spilt for kort sett, og fekk ikkje betalt for jobben. Det har vel ellers blitt en del konserter hvor publikum jabbe en heile del, men det e ikkje så ofte det ødelegger.

 

Hvem er Salve?

Nei, men er det ikke... Edvard Norton.
Nei, men er det ikke… Edvard Norton.

– Salve er et navn som ikkje blir brukt så ofte. Eg e litt opphengt i navn, så Salve e et fint navn å synga. Pappa snakket ofte om en som het Salve, men synge ikkje om en spesiell person. Men det er jo sån av en så hette Salve uansett.

Anmeldelse av Scoopets Sån av Salve.

 

– Hva er din mest personlige låt?

– Det e nogen så virke personlige, men variere nok kor personlige de e. På den nye platen syns eg Et godt aua blei fin. Min venn er også en favoritt, men syns nok at heila albumet e bra.

Tønes synger også en sang om å koke på kjøkkenet. Sånn koga eg e snart et år gammel, og Tønes fremførte denne sangen live i desember 2011. På et tidspunkt ble han lei sangen.

 

– Er du god til å lage mat?

– Eg kan godt laga mad på kjøkkenet, men har nok et forbedringspotensiale. Ska absolutt ikkje skrøyda på meg at Tønes e kokk. Når eg va liden, va eg sær i matveien og sko helst ikkje eda nogen ting. Men nå spise eg det meste. (Endatil det så e inni krabben:-)

– Har du noen gang tenkt at du ikke gidder å være artisten Tønes mer?

–  Nei, det har eg ikkje. Men det er perioder hvor man blir lei. Hvert år he meg og Ingvar Hovland et juleunderholdningsshow. Det er et godt avbrekk med sketsjer og alt muligt. Eg e fortsatt Tønes på dette showet, men lure meg sjøl te å tru at eg ikkje e det. Blir aldri lei av å spille for folk, og å få lov te å komme tilbake år etter år for å opptre, setter eg pris på. Det betyr jo at konserten fungerte forrige gang.

– Av og te kan eg bli lei enkelte sanger, spesielt om eg spele de samme om og om igjen. Då må eg legga de vekk og ta de frem igjen senere. Sånn koge eg e fra forrige jul, og den blei eg lei. Men nå har eg tatt den fram igjen.

–  Har du en artig historie fra et eller annet sted i Norge når du har vært på turne?

Scoopets anmeldelse av platen; Tork av deg fliret fra 2008.

– Eg e ikkje så goe med artige historier, smiler Tønes. – Men kan ta en historie som er ganske fersk, og det e vel ingen som vet om dette.

– Eg sko spela på et jubileum i Suldal nylig. Kulturhuset var 10 år, arrangementet begynte klokken 20.00, og eg va på plass en time før. Managementet hadde gitt meg beskjed om å fremføre nogen låter på slutten av jubileumet. Då eg kom te Suldal, fekk eg beskjed om at eg og sko ver konferansier. Javel, sa eg…Tenkte at eg e jo ingen konferansier, og har aldri vore det før.

– Det var jo en misforståelse som gjorde at eg ikkje visste dette når eg kom te Suldal, og når eg fekk denne beskjeden, var det som nogen satte på meg en tung ryggsekk. Men dei hadde ingen andre alternativ. Skal nok ikkje ver konferansier så ofte, men greit å ha prøvd dette og, og det funka greit.

Tønes så bare på klokken en gang under intervjuet, og jeg følte det var på tide å avslutte denne trivelige samtalen, selv om han sa at han ikke hadde det så travelt. Men før han gikk, ville han gjerne lese min tekst om kaffe og te. Han både smilte og humra når teksten ble lest, og selv om ikke Tønes hadde tenkt på tekstens innhold, var han ikke uenig. Artisten fra Sokndal syntes også at det var en god ide å få lagt melodi til teksten, men antar at det blir mine musikalske venner som må hjelpe med den biten, hvor en allerede har meldt sin interesse.

Her er den uferdige teksten, bare litt sånn for moro skyld.

 

Synd på damå med te (Evt. takka ja te te)

Det e kjekt å reisa med fly

Alltid kjekt å komma seg vekk litt.

Flyselskabå gjer ikkje likt.

Nogen servere gratis øl og brus,

andre snacks,

mens andre tar te takke me

gratis kaffe eller te.

Gratis e jo både billigt og bra.

Te e ikkje liga populært som kaffi.

Adle ska ha kaffi på flyet, bare nogen få takke ja te te

Jadå, adle ska ha kaffi på flye

Bare nogen få takke ja te te

Te kan ver liga godt det

Flyvertinnå så servere te kan ver liga kjekke hu

 

Mellomspill

 

–Nogen så vil ha te?

Hu smile mens hu rusle i midtgangen?

–      Ingen så vil ha te, te, lyst på te?

Eg seie ja takk te te,

Eg sa ja te te 

Ville jo at ho og sko føla

At ho glede passasjerane på flyet

At hu gjør noge nyttigt.

 

Flyvertinnå så severer te va liga kjekke hu

Hu smilte så fint når eg takka ja te te.

Tog koppen min på brettet sitt og helte oppi.

Vil du ha sokker eller melk?

Ja, det hadde vore godt, seie eg.

 

Lige ikkje melk i teen

Lige ikkje melk i kaffien

Men hu smilte så fint, så takka ja te melk

Men i teen ska eg ikkje ha melk

Te smage lide nok fra før

Potte melkå i lommen

kastan på flyplassen.

Kastan på flyplassen ja.

Sånn at hu snilla damå med te ikkje skal se det,

at eg sa ja til melk, sjøl om eg ikkje ville ha det.

 

Takka ja te te på flyet

Det smakte godt

Va godt med te

Jaffal godt nok

Men sko nok aller helst hatt en kopp med kaffi

Har lyst på kaffi, men nå er det for seint

 

Får vel satsa på at flyturen snart e øve,

Så eg kan kjøba en kopp kaffi for en femtilapp på flyplassen.

Sånn va det, eg sa takk te te.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad

Scoopet på Facebook: https://www.facebook.com/groups/scoopet/?fref=ts