Rødt i finnmark

Som eneste overLEVENDE fra Død Snø, skulle en tro at Martins (Vegar Hoel) største problem var å bli jaget av kaptein Hertzog og  zombiesoldatene, men den gang ei.

dødsnø-2

DØD SNØ 2. Etter få minutt aner en tegningen av Wirkolas oppfølgerfilm, og igjen er en miks av zombiehorror, blodsprutende øyeblikk og svart humor, servert.

I en desperat flukt fra blodtørstige zombier, finner Martin en kjørbar bil. Med Hertzog i hælene, og halveis inni bilen, har han et større problem. Før han kan hamle opp med nazizombiene, må han få skrudd av bilradioen som spiller musikk fra NRK P2. Festlig.

Deretter flykter mennesket fra de blodtørstige soldatene, og våkner opp på et sykehus.  – Vi har sydd på høyrearmen din igjen. Vi fant den i bilen, sier legen. I utgangspunktet en god nyhet, men problemet er at armen tilhører Hertzog, og den er kapabel til å leve sitt eget liv. Michael Caine var forresten borti lignende i The Hand i 1981, og i Død Snø 2 blir det nesten fokusert for mye på Martins nye drapslystne høyrearm, men vi lar den gå!

Nazizombienes agenda i oppfølgeren er et lite stykke med krigshistorie, hvor enden på visa er at de skal utslette innbyggerne i Talvik. Martins nye hjelpere blir en amerikansk trio som tror de er eksperter på å utslette zombier. De har aldri møtt noen, men får definitivt muligheten i Finnmark.

Død Snø 2 er herlig upolitisk korrekt, og spesielt Kristoffer Joners karakter er en uforglemmelig genistrek. Historien fungerer bra og filmen scorer høyt med detaljerte lydeffekter, stemning og musikk. Filmen er så godt produsert at den til tross for humoristiske innslag, blir en intens opplevelse. Alenemødre med barnevogn og småunger fredes ei, og når tyske nazizombier kjører tanks, vises ingen nåde.

 

Nazi og zombie på filmshock-waves djevelens-festning

Djevelens festning (The Keep) – Det finnes sikkert flere, men den jeg husker best er Djevelens Festning fra 1983. Filmen er trolig ikke spesielt bra, men den er regissert av Michael Mann (Heat, The Last of the Mohicans, Collateral, Manhunter). Scott Glenn, Ian McKellen, Gabriel Byrne og Jürgen Prochnow i sentrale roller. I denne var nazister nazister og zombier zombier.  Shock WavesHusker best omslaget på denne grøsseren fra 1977. Kanskje jeg har sett den – kanskje ikke. Outpost – Black Sun –  Denne er fra 2012, og ble anmeldt på Scoopet.  Filmen fikk en svak firer, og er slett ikke like god som hverken Død Snø 1 eller 2.

Tommy Wirkola har også jobbet i USA. Selv om norske kritikere ga smålige karakterer til Hans og Grete, var Scoopet et  unntak og delte gledelig ut femmer.

 

karakter5

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Føl at du lever – bli en del av Scoopet på Facebook.