En vepsen White IPA

IPA er den mest populære interessante øltypen i Norge og i andre deler av verden, bl.a. USA. Nøgne Ø sin IPA havnet i fjor på en 4. plass over mest solgte øl på vinmonopolet med 42.172 liter.

Legg merke til vepsen som meldte sin interesse. Få sekund etterpå var den i flasken før den daua. Har erfart at vepsen gjør akkurat det når den havner i øl med bokstavene IPA.
Legg merke til vepsen som meldte sin interesse. Få sekund etterpå var den i flasken før den daua. Har erfart at vepsen gjør akkurat det når den havner i øl med bokstavene IPA.

LERVIG WHITE IPA. Uheldigvis ble det Hansa Sterkøl som havnet på første med hele 80.418 liter. Blant andre interessante ølbryggeri på listen havnet Ægir på 10. plass med sin IPA, og 30.747 liter, Kinn Vestkyst Indiaøl havnet på 13. plass med 25.423 liter, mens skotske Brew Dog havnet på 19. plass med sin Punk IPA.

Dette sier vel det meste om hvor pop IPA er – også i Norge. På samme liste er det egentlig bare Nøgne Ø med God Jul (15. plass med 24.777 liter) og Nøgne Ø Underlig Jul (22.858 liter) som er verdt å nevne blant de 20.

White IPA har blitt en populær krysning og det forstår jeg godt. Aktiebryggeriet Lervig sin versjon er knallbra. En belgiskinspirert Wit er mer interessant enn tyskernes Weiz, og i en Wit er det tilsatt koriander og appelsinskall.

 

Lervigs White IPA er ganske bitter til å være en krysning. Noe som gjør at en virkelig kjenner at det faktisk er akkurat det. Ølet er tørt, fruktig, men også med en fin syrlighet og friskhet som gjør at dette er en svært god sommerlig øl som selvfølgelig duger hele året.  Jeg syns det er i overkant med sedmenter i ølet, som gjør at den bør stå i noen dager før en heller ølet i glasset i en omgang.

Alt i alt er dette blant de beste ølene vi har fått fra Lervig som også inneholder hvite pepperkorn og koriander. Mye er på gang fremover fra bryggeriet, men nå er det White IPA som gjelder. Alkoholprosenten er på 6,4, og IBU er på 55, som gjør at humlearomaen er så pass fremtredende. Ølet har ellers sting nok til at en veps fattet stor interesse for hva den skulle sysle med før den tok selvmord. Med andre ord er vepsen slettes ingen god venn med humlen i ølet.

I motsetning til en viss hundebegravelse, forbigår begravelsen av vepsen i stillhet. karakter5

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny