Steinbra Emil

Kanskje jeg burde visst om Emil Bulls – kanskje ikke. Bandet har uansett holdt på i 19 år, og 8. august gir de ut et eksplosivt fyrverkeri.

Emil Bulls - mer eller mindre fabelaktig.
Emil Bulls – mer eller mindre fabelaktig.

EMIL BULLS Sacrefice to Venus (AFM Records). Tyskernes forrige album ble git ut for fire år siden, og havnet på 16. plass på German Media Control Charts.

Greia med metal i dag, er at flere nyere bestselgere kombinerer clean og growl-vokal. Det kan like ofte være en uting som det er en fordel, men egentlig har nymotens metal vært slik lenge, og band som Fear Factory har gjort dette i snart en mannsalder.

For min del er det viktig at cleanvokalen ikke høres ut som en kjønnsløs mannevokal som har plakater med Creed og Nickelback på gutterommet. Her syns jeg flere band feiler, og endatil Avenged Sevenfold har litt å gå på her.

 

Emil Bulls har derimot lært å beherske to vokaltyper, hvor de mørke parti er knallbra, hvor cleanvokal også er skambra. Så var det låter og musikken som gjenstår.

Dette er tidvis blytung metal, tidvis mer melodiøse låter, men mest av alt et uoppdaget fyrverkeri av både plate og band for min del.  En energibombe helt der oppe som i upolert landskap har 13 grunner til å overbevise fansen av ca. nymotens metal.

emil-bulls-cover-inni

Alt fra åpningslåten The Grave til den melankolske mørke avslutningen med Behind the Sun, som er  i Xerex; Deftones-landskap. overbeviser. Helhetlig og individuelt er dette allerede en av mine favorittplater for 2014. Jeg er sikker på at den også vil funger i lang tid fremover, og gjerne i flere år.

Hvilke andre band skal en sammenligne med? Mindre industrielt enn Sybreed, ikke like hardt som dagens Fear Factory, mer trøkk enn Avenged Sevenfold, samtidig som Emil Bulls også har låter som I Wanne Feel You, hvor de beveger seg i Blink 182-land, uten at det egentlig gjør noe. Også dette er en bra låt.

Emil Bulls er midt i samme suppe som både Slipknot, Deftones og Solution 45. og jeg har rett og slett blitt blodfan av bandet. Denne har fortjent stor oppmerksomhet, og kanskje det endatil er verdt å kjøpe platen, slik at en kan statuere et eksempel på at om det er godt nok, blir det også bra salg?

Gutta er forresten fra Tyskland, og rent vokalmessig er det brilliant, samtidig som de også behersker engelsk uttalelse svært bra.

karakter5

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny