50 år med kino på Bryne

Storstova åpnet dørene for første gang i september 1964, då som Bryne kino. Fredag 19. september var det tid for en småhøytidelig markering.

Varaordfører
Varaordfører Petter L. Stabel har fortjent en klem av kultursjef Ingeborg Skrudland etter overrekkelse av gave.

JUBILEUM. Jubiléet blei markert med tale fra varaordfører Petter L. Stabel, musikalsk innslag av Ingvar og Marianne Lygren, og selvfølgelig kake. Duoen åpnet markeringen med å spille tre låter. Det jeg la merke til var en særs bra akustikk i foajéen, og at det vil være mulig å arrangere mindre konserter på Bryne Kino – uten må bruke hovedsalen. Marianne Lygren har en klokkeren og pen vokal som avsluttet med en egen jazza tolkning av Over the Rainbow. En låt som opprinnelig ble skrevet til Trollmannen fra OZ i 1939.

Varaordfører Petter L. Stabel holdt tale, hvor han mimret til ungdomstiden som også ble brukt på Bryne kino. Faktisk var han og en kompis så ofte på kino, at kvinnen som solgte billetter, alltid holdt av plass nr. 18 og 19. Stabel husker med stor iver den første filmen han så på Bryne Kino for cirka 45 år siden. Ikke uventet var det Tarzan. Et sveip på interweb kan avsløre at filmen han refererer til, kan ha vært Tarzan and the Jungleboy fra 1968. Som 15-åring gikk Stabel på kino 2-3 ganger i uken. Dette resulterte i en viss trynefaktor som gjorde at han fikk sett filmer med 18-års aldersgrense.

Stabel forteller om bruk av kjente arkitekter for 50 år siden, og mener at bygget fortsatt ser moderne ut. Akkurat sistnevnte påstand er jeg kanskje ikke helt enig i. Bbygget har allikevel blitt en kulturinstitusjon, og alle er enige om at folk flest bør bruke dette tilbudet mer.

For 50 år siden var ellers Bryne kino så pass nymoderne, at folk fra «byen», også kom til Bryne for å se på film. Dette forandret seg da både Sandnes og Stavanger oppjusterte sine bygg. Deretter ble Bryne kino litt akterutseilt, slik at de fikk vist filmer et par uker etter Sandnes og Stavanger. Nå har dette heldigvis forandret seg.

I 1995 ble bygget et regionalt kulturhus, og før dette var det så pass dårlig økonomi, at det kunne blitt nedlagt. Stabel arbeidet selv mye på dugnad i Bryne Kino, og vasket både toalett og stod i billettluken. Før Stabel takket for seg, overrakte han en gave på 5000 kroner til kultursjef Åse Skrudland.

Kristen Birkeland var en av de fremmøtte gjestene, og dette er en person jeg selv husker igjen fra yngre dager.

Kristen Birkeland var maskinist på Bryne kino i 35 år
Kristen Birkeland var maskinist på Bryne kino i 35 år

Birkeland var maskinist på Bryne kino fra begynnelsen av 70-tallet og helt frem til 2003, hvor han måtte slutte på grunn av hjerteproblem. Birkeland er fortsatt interessert i film, og kunne fortelle at et gjensyn med alle James Bond-filmene, kunne oppsummeres slik. – De er alle like overdrevet, smiler Birkeland.

Scoopet ønsker Bryne Kino lykke til videre.

Tekst og foto: Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no