Intervju: Ken Ove

Fredag 19. september deltok Ken Ove Gunvaldsen Johansen og Silje Sandanger med YOU på NRKs The Hit. Aleksander With likte denne best, og ble derfor fremført i kveldens finalerunde. Tre minutter med telefonavstemning gjorde allikevel at YOU ikke kom videre til superfinalen. 

Ken Ove i Alien Ken - Musikkfest Stavanger 2014.
Ken Ove i Alien Ken – Musikkfest Stavanger 2014.

BARE NESTEN, MEN NESTEN HELT PERFEKT. Det var allikevel en stor, personlig seier for Ken Ove og Silje da Aleksander With valgte å synge YOU på direkte TV. En prat med Ken Ove avslører en svært fornøyd artist som syns det aller beste var at den kom så langt som den gjorde. Withs tolkning av YOU ligger allerede på digitale nedlastningsmedier, og selv om de ble slått på målstreken av Kamilla på 16 år, ønsker Gundvaldsen artisten lykke til videre. 

Kveldens program kan du se her.

 

Her er et intervju som ble gjort noen dager før.

Ken Ove Gundvaldsen er tidligere kjent fra hardtslående Skelektons, DizHarmony, Moth Circus og K[nine].

I dag er Ken Ove mest opptatt av bandet Alien Ken. I tillegg til å ha levert en av årets aller feteste musikkvideoer i regi av Jon Helge Hesby, har Alien Ken gitt ut Extra Ordinary (EP – 2013) og fullengderen Contact (2014).

 

SE: En av årets feteste musikkvideoer her.

 

THE HIT

Ken Ove Johansen og Silje Sandanger laget poplåten YOU. Blant 3000 bidrag er dette en av 42 låter som fikk bli med på NRKs nye storsatsing The Hit. Låtene ble plukket ut av Steve Lillywhite, som tidligere har arbeidet med U2, The Rolling Stones, og vunnet Grammy fem ganger. Ken  Ove og Silje skal delta på NRK fredag 19. september. Scoopet inviterte hitmakeren til prat, kaffe og litt lek på terrassen.

Smakebit på YOU får du her.

 

Folk flest kjenner deg jo best som en rocka musiker, men nå skal du delta på The Hit med en småsøt poplåt.

Fortel om YOU

Silje og Ken Ove. Copyright: NRK
Silje og Ken Ove. Copyright: NRK

– Jeg liker å lage låter, og jeg liker å gjøre ting jeg ikke kan. Jeg har laget noe pop før, men må ærlig innrømme at dette er litt utenfor comfortsonen.  Historien bak låten var at jeg en kveld satt å så på TV og la merke til hvor mye vold og volds relaterte programmer som egentlig går på idiotboksen. Som et slags «motsvar» til dette bestemte jeg meg der og da for å lage den superwimpy pusekattlåt.

Musikkdelen gikk fint, men når det kom til klissetekst så måtte jeg ty til proffesionell hjelp, og dermed fikk Silje Sandanger fra Nærbø (Someones Daughter) en forespørsel om å skrive tekst.  Hun måtte skrive en klisjéfyllt sådan og være ekkel positiv, hehe. Jeg sa ikke mer enn det, så resten var opp til henne. Silje har tidligere koret på innspillinger med Alien Ken og Moth Circus, og jeg er fan av stemmen hennes. Etter hvert ble det en jam før låten ble ferdig. Klisjéen var inntakt, og vi var begge godt fornøyd med resultatet.
Deretter gikk vi til Inge Engelsvoll hos Dreamlab i Stavanger. YOU ble innspilt. Det skulle egentlig ikke være mer, og jeg fikk gjort hva jeg ville med låten. Men da jeg så at NRK skulle produsere en serie hvor Steve Lillywhite skulle plukke ut eventuelle hitlåter til programmet, meldte jeg på YOU der.  Egentlig for gøy, samtidig som jeg håpte på å komme med.  En rekke spørsmål ble besvart med en viss form for humor, men jeg sa aldri noe om påmeldingen til Silje.

 

Hva tenker du selv?

– Det er vanskelig å si hvor stort hitpotensial den har, men i de rette hendene tror jeg den kan nå et stykke. Vi syns uansett at dette er en flott annerkjennelse for oss som låtskrivere, og en litt rar følelse over at selveste Steve Lillywhite valgte ut akkurat vår låt.

 

Hvilke fremtidsplaner har du – uavhenig av The Hit?

Ken Oves Alien Ken. Foto: Privat
Ken Oves Alien Ken. Foto: Privat

– Det blir konsert på Ambolten, Kverneland, og Rock mot Kreft på Sjøhusene i Stavanger. Ellers har jeg skrevet 12-13 nye rockelåter som vil bli begynne å jobbe med nå i høst. Jobber også med å lage en tegneserie om Alien Ken og håper selvfølgelig å få til noe mer samarbeid med Silje.

 

Hvem er Alien Ken?

– Alien Ken er et fristed der jeg kan være akkurat den jeg er. Gjøre det jeg vil når jeg vil gjøre det, uten at noen skal kunne si noe på det.  Jeg vil gjøre det som selv inspirerer meg, enten det er i form av musikk, bilder eller annet. En gigantisk egotrip med andre ord!

 

Hvorfor navnet Alien Ken?

– Jeg var i et band kalt for Skelektons for ca. 1000 år siden. Jeg pratet en del om utenomjordiske ting i pausene, og resten av gutta i bandet ga meg dermed tilnavnet Alien Ken. Liker å ha et pseudonym, siden mitt ordentlige navn er litt langt og kjedelig.

 

Du bruker jo ofte maske av en Hollywood-produsert Alien? Hvorfor det?

– Fordi den er sjøllysende, og det er kult, hehe. Litt som en gimick og for underholdningsverdien, og i Alien Ken gjør jeg alt jeg syns er festlig selv. Det har vel kanskje blitt et uttrykk som folk kjenner igjen. Se på The Rolling Stones. Tungen ute.

 

Is the Truth Out There?alien-ken---contact

– Uten tvil. Jeg elsker X-files. Jeg liker at de har mange referanser til «faktiske hendelser». Og selvfølgelig er sannheten der ute, du må bare lete litt etter den.  Drop mainstream media og religiøst pjatt og du har en god begynnelse.

 

Tidligere i år var Ken Ove mannen bak den berømte kornsirkenel på Jæren. Dette ble gjort som et Pr.stunt for Alien Ken.

 

Du har en fascinasjon for kornsirkler?

Ken Ove Johansen (T)øver seg på plastikkpiano.
Ken Ove Johansen (T)øver seg på plastikkpiano.

– Ja. Jeg har alltid vært fascinert av disse, selv om jeg er gangske kritisk til mye av teoriene rundt fenomenet. Når jeg prater om det, tror alle det er en Alien-ting, grønne menn og X-Filesmelodi. Det er et fascinerende fenomen, hvor det ikke er noen hemmelighet at det meste, for ikke å si alt, er menneskeskapt. Men uansett fascinerende fordi sirklene ofte er formler og mattematiske regnestykker, digitale datakoder og slikt. Det er ikke bare en runding med strek under. Det er kult at folk år etter år bruker så mye kreativ tankegang for å lage så ekstremt avanserte kornsirkler.

 

Hva tenker du om allslags konspirasjonsteorier?

– Konsirasjonsteorier er vel kort fortalt noe som får oss til å føle at livet er mer spennende og mystisk en det gjerne er. Store sammensvergelser avslørt av menigmann på youtube, etc. Noen teorier er mer troverdige enn andre, som for eksempel ang. ufoer. Det er et faktum at amerikanske myndigheter har holdt tilbake informasjon angående ufoer, selv om det i seg selv ikke på noen måte beviser at det finnes utenomjordisk liv som har besøkt oss. Fysiker Stephen Hawkin sier forresten at om vi kommer i kontakt med utenomjordiske en dag, vil det være stor sjanse for at de er fientlig innstillt. Independence day…It could happend.

 

Fortell om  ditt forhold til Nirvanas Kurt Cobain?annonseforespørsel

– Jeg oppdaget Nirvana mot slutten av ungdomskolen. Kjøpte etter hvert plata Nevermind og det var det. Jeg var rundt 15 år, og Cobain var allerede død. Jeg begynte å spille gitar rundt samme tid, og det var motiverende å spille Nirvana-låter selv.

 

– Deretter begynte jeg å lese om  Nirvana, og spesielt Kurt fenget min interesse da jeg så en del likheter med oppvekst og synspunkter, og jeg føler vi hadde mye til felles. Kurt var en antihelt, antirockstar med gode tekster som appellerte til meg. Han var en musiker som sloss for kvinners rettigheter, og brukte ikke halvnakne damer og andre teite klisjeer i videoene sine. (Slik som jeg selv gjør, hehe).

– Jeg har aldri vært helt fortrolig med medias dekning av Kurt Cobain, hvor de ofte bare fokuserer på selvmordet og hans heroinavhengighet. Jeg kjente ikke fyren, men mye av hva jeg har lest og hørt opp i gjennom årene viser et litt annet bilde. Kurt blir ofte beskrevet som en humørfylt person med masse ironi og omtanke.

Mannen vil alltid stå som tidenes låtskriver for meg. Etter Nevermind forventet plateselskapet del to av samme type musikk. Isteden ga bandet ut In Utero  (1993) som var total utemmet råskap. Flere dresser i plateselskapet Geffen kalte plata – Unlistenable, men personlig mener jeg dette er en plate som jeg siden ikke har hørt maken til. Åpningslinja på førstelåten, Serve the servants, sier det meste ; – Teenage angst has paid of well, now I`m bored and old.

 

SE OGSÅ: Ken Ove (T)øver på piano

 

Tekst og foto: Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny