God Zilla

De såkalte storfilmene  fokusere ofte mer på effekter og spektakulære scener, fremfor nerve. Når så du sist en film som var mer enn bare en effektfull opplevelse?

GODZILLA. Dramatikken starter i 1999. Joe Brody (Bryan Cranston fra TV-serien Breaking Bad) aner ugler i potetmosen på Filippinene. Mens andre sier jordskjelv, mistenker Joe at større krefter herjer. Etter en intens åpning, er vi i nåtid, og Joe Brodys sønn har blitt voksen.

 

…og soldater skal få bekreftelse på at det er lite effektivt å skyte på kanon med spurv!

Ford Brody har mistanke om at hans pappa er en smågal forsker som aldri vil gi slipp på fortiden. Snart er det tid for nye jordskjelv. Denne gangen i Japan. Snart vil Ford Brody oppdage at hans far hadde rett. Forskere har nok en gang gått på en smell, og soldater skal få bekreftelse på at det er lite effektivt å skyte på kanon med spurv!

Egil visste det var kjeft å få av kona etter å ha ignorert advarsel mot fri oppdragelse av ungene
Egil visste det var kjeft å få av kona etter å ha ignorert advarsel mot fri oppdragelse av ungene

Scoopet skal ikke røpe så mye av filmen, men…

Kjente skuespillere er kanskje mer synlige enn statister, men fortsatt like dødelige. Filmen balanserer bra mellom skildring av mennesket mot monster, monster mot monster og i en litt vagere sammensetning; mennesket mot naturen. Godzilla er så mye mer enn et ordinært monsterfilm med ødelegging av skyskrapere. Den er – i amerikansk målestokk – original med allslags elementer i forskjellig landskap, og den er samtidig en nervepirrende underholdningsmaskin for publikum.

Effekter, intensivitet og nerve kan trolig skyldes en forholdsvis ukjent regissør som går utenfor den typiske Hollywood-mal for hvordan en slik film pleier å være. Som en kompensasjon er det selvfølgelig noen urealistiske tanker og situasjoner som kunne vært bedre. Samtidig er publikum allerede klar over at det mest urealistiske allikevel er Godzilla og Gojira. Hvem er det?

Dette er barskt, dette er nyskapende og dette er en av de mest interesante monsterfilmene «ever made», og gir mer følelser mot Alien og Predator enn King Kong.

karakter5

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Join scoopet på Facebook her.

 

Godzillas opprinnelse

Godzilla (ゴジラ, Gojira) er et fiktivt dinosaurlignende monster som hadde sin debut på kinolerettet i 1954.

medhagodzilla
Dette er trolig en knallbra film fra 1974. Eller ikke.

 

Filmserien omfatter i dag 28 offisielle filmer fra det japanske filmstudioet Toho, og den seneste fra 2004. Godzilla er det mest kjente monster av alle monster som har kommet i den japanske filmgenren Kaiju Eiga.

Godzilla sies opprinnelig å ha vært en dinosaur av typen godzillasaurus, som lå i dvale på havets bunn, men våkner til livet igjen ved atomprøvesprengninger. Radioaktiv stråling gjør at Godzilla muterer. Godzilla blir større og får nye egenskaper, blant annet at kan han sprute en kraftig radioaktiv eldstråle ut av munnen. Han har ved flere tilfeller inntatt japanske storbyer og gjort stor skade. Han har også utkempet kamper mot mange andre kjempemonstre, deriblant King Kong, Mothra, King Ghidorah og Rodan.  Godzillas lengde varierer i de ulike filmene mellon 50 og 100 meter, og hans vekt varierer mellen 20 000 og 60 000 tonn.

Godzilla er normalt en stor trussel mot menneskeheten, for det meste i Japan, men har i en del filmer også forsvart jorden mot inntrengere fra rommet.  I 1998 kom det en amerikansk Godzilla-film fra TriStar Pictures.  Filmens store avvikelser fra den tradisjonelle Godzilla gjorde at mange fans i Japan og andre land ble skuffet. Dette fikk Toho til å starte en ny serie av filmer året etter, tross at man egentlig hadde planlagt en lengre pause i produksjonen.

Kilde: Wikipedia.org