Nytbar skog og mark

Øl kan være sært på mange måter. Smaken kan både være og smake som baken, og kan egentlig smake hva som helst. Uttalelser som at en ikke liker mørkt øl, må du for eksempel lenger ut på landet med. 

skog-og-mark-nøgne-ø

SKOG OG MARK. Øl kan også være sært med tilgjengelighet, hvor ølentusiaster reiser land og strand for å smake på et spesielt øl som gjerne ikke finnes mer enn et eller få steder. Nøgne Øs Skog og Mark er et slikt eksempel.

For godt og vel et år siden ble Grimstad-bryggeriet kontaktet av kjøkkensjefen på Sundvolden hotell. Bent Borge Hansen ønsket å lage et øl med typisk norske ingredienser. Nøgne Ø har gjort dette flere ganger før, hvor kirsebær fra Gvarv er en av de mest interessante. Men denne gangen var det forespørsel etter øl som ville passe godt til mat.

Jeg er faktisk usikker på om Skog og Mark passer til mat, men ingrediensene er i det minste interessante. Borge Hansen tok med seg 2,5 kilo brennesleskudd, 1,7 kilo løpstikke (en plante som blir brukt som krydder), 25 kilo granskudd og 0,8 kilo lavendel fra Hole til Grimstad. Resultatet ble 4000 liter øl som utelukkende skal selges hos Sundvolden Hotell.

Scoopet har allikevel fått fatt i en flaske, og her kommer dommen:

Ølet er gyllent, og ikke så spesielt mørkere enn pils. Smaken er derimot mye mer fyldig og det lukter faktisk både skog og mark, og dette er for min del en helt ny aroma til øl å være. Skog og Mark har en ettersmak som trolig er lavendel, og jeg liker det. Ølet kan nærmest beskrives som en sommerlig og friskere utgave av Grimstad-bryggeriets Underlig Jul, og personlig mener jeg denne passer best uten mat.

Skog og Mark er et innovativt og annerledes brygg som ga mersmak. Den er kanskje ikke førstevalg for utrenede ganer, men også her har jeg sett tendenser til overraskelser, så den kan trolig overraske de fleste På enten godt eller vondt.

Skulle jeg funnet opp et passende slagord til denne, ville det blitt slik. – Denne ølen er perfekt om du ikke orker å ta turen ut i skog og mark, men ønsker en sval bris i møte med naturen. Blir vel ikke mer klisjé enn det.

 

karakter5

Nøgne Ø – SKOG OG MARK • 6,5% • IBU: 17

 

Tekst og foto: sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny