Festernfilm fra Farlane

Det er kanskje Mel Brooks; Blazing Saddles som er den mest kjente westernkomedien, men det finnes flere. Robert Aldrich, The Frisco Kid (1979 – Harrison Ford, Gene Wilder), Richard Donners; Maverick (1994 – Mel Gibson og James Garner),  den med Jackie Chan og Nobody-filmene fra 1970-tallet med Terence Hill i hovedrollen er blant filmene som er verdt å nevne. Men nå er det tid for en litt grovere utgave av festligheter i det ville vesten. 

charlize-theron-2

A MILLION WAYS TO DIE IN THE WEST. Åpningssekvensen minner mest om John Fords, How the West Was Won, fra 1962. En klassiker som forresten gjør seg skammelig bra på Blu-ray.

Til tross for en klassisk åpningscene, blir en snart vant med annen stil og humor i Seth MacFarlanes (Ted, Family Guy) westernkomedie. Året er 1882, og Albert (MacFarlane) er aller mest en dårlig gjeter for egne sauer. Han har derimot et godt hjerte, men som en litt døll fyr, mister han snart sin kjæreste som enten er lei fårelukten, eller som ønsker seg en kjæreste med bart.

Før Albert får sjansen til å synge Baltimoras Tarzan Boy fra 1985 (Noe han gjør mot slutten av filmen), får byen besøk av to nye fjes. Albert blir godt kjent med Anna (Charlize Theron), som egentlig er kona til den beryktede revolvermannen; Clinch (Liam Neeson).  Etter uttallige sketsjer som er både over og under beltestedet, har Albert havnet i en småkjip situasjon. Han har utfordret en herre med bart til duell. Da er det bra han er venn med den skytevante Anna.

charlize-theron1

En kan si og analysere mye om denne filmen. En kan for eksempel undre seg over at Anna er så redd andre menn. Hun er jo barskere enn de fleste, og like treffsikker og kjapp som Lucky Luke.Selve historien er forholdsvis tynn, men dette er heller ikke filmens viktige budskap, som heller består av småfrekk og fresh galgenhumor. Alt fra bæsjing i hatt, sauer med store lem og folk som faktisk dør på småfestlig vis, er blant filmens kjerne.

Humoren blir ikke krampeaktig (vel, det finnes unntak) og den føles etter hvert  naturlig, hvor publikum forventer festligheter blant barske karer, kjærlighet og fårete sauer. Selv om jeg hadde forventet mer, syns jeg kombinasjonen med humor og vellaget, tøff western, holder mål. Derfor gir jeg en snill femmer denne gangen, men med litt anstrengelse, kunne jeg trolig justert ned til karakter fire +. Men se den gjerne.

 

karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no