Mutant og antimutant

Dette er trolig den femte filmen i Marvels X-Men universe. Jeg sier trolig, fordi jeg er litt utav telling. 

X-MEN – Days of Future Past. En god historie kan ikke gjentas for ofte, eller kan den det? Etter The Wolverine fra 2013, følte jeg at en god historie kunne gjentas for ofte.

Filmens kjappeste karakter er også den aller beste.
Filmens kjappeste karakter er også den aller beste.

Les også: Anmeldelse av The Wolverine.

Årets filmatisering er mye bedre enn fjorårets, og den vil tilfredstille fansen. I nåtid blir det gjort klart at våre Mutanter har sin livs viktigste oppgave, og dette er siste sjanse til å redde både seg selv og andre. For å få bukt med historiske problem og hendelser, må de sende Wolverine tilbake til 1973, hvor mesteparten av handlingen foregår. Dette er et element som gjør filmen godt, og den blir litt mer jordnær og sympatisk i 70-tallets scenario.

Wolverines oppgave er å ta kontakt med en yngre utgave av Professor X, og samtidig møte utvalgte mutanter som han ikke var venn med i 1973. Problemene står selvfølgelig i kø, og bli kjent med en småsta professor blir en av den letteste utfordringene. Ellers må de hindre et drap som ble utført av Raven, og sørge for mutantdrapsglade roboters forfall i en verden av mutanter og antimutanter.

Det er mye å holde styr på, men handlingen blir ikke direkte rotete. I nåtid og fortid fungerer bra, og det er flust av velproduserte elementer (utenom jord, ild, is og vann) til å rettferdigjør en høy karakter, selv om min personlige opplevelse var karakter 4.

Som sagt er jeg ikke den største fan av slike filmer, men syns du at filmer som Broen i Madison County, Love Story og Must Love Dogs blir i overkant overdrevet og actionfylte, bør du styre unna denne. Alle andre vil stort sett kose seg.

Filmen er regissert av Bryan Singer (De Mistenkte), som i 2000 var ansvarlig for det første kapittelet om X-Men. Deretter har han regissert X-2, produsert de andre filmene i serien, og er klar til å lage neste kapittel om disse seiglivede mutantene.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad


karakter4