Groundhog war

Det finnes ingen mot uten frykt. Bill Cage (Tom Cruise) får sjansen til å bevise dette om og om igjen. 

EDGE OF TOMORROW. Det er alltid noe skit når verden blir invadert av utenomjordiske kryp, og nå har det skjedd igjen. Bill Cage gikk fra trygg jobb i reklamebyrå til tryggere jobb som offiser i hæren, hvor eneste våpen er skrivebord og uttalelser på TV.

Det er en del av dette i Edge of Tomorrow
Det er en del av dette i Edge of Tomorrow

Innvasjonen av utenomjordiske vesen blir mer og mer kritisk, og før Cage får uttalt seg om hvem som egentlig fant opp bindersen, våkner han opp på en millitærleir, og beordret ut i krig. Sammen med ordentlige soldater blir han utstyrt med enorm rustning og hjelm før de blir sendt til frontlinjen. Det er en felle, og de fleste soldatene blir massakrert. Cage blir også drept.

Deja Vu?

…før Cage får uttalt seg om hvem som egentlig fant opp bindersen, våkner han opp på en millitærleir, og beordret ut i krig. Sammen med ordentlige soldater blir han utstyrt med enorm rustning og hjelm før de blir sendt til frontlinjen. Det er en felle, og de fleste soldatene blir massakrert. Cage blir også drept.

DEJA VU?

…før Cage får uttalt seg om hvem som egentlig fant opp bindersen, våkner han opp på en millitærleir, og beordret ut i krig. Sammen med ordentlige soldater blir han utstyrt med enorm rustning og hjelm før de blir sendt til frontlinjen. Det er en felle, og de fleste soldatene blir massakrert. Cage blir også drept.

Det er faktisk enda mer av dette
Det er faktisk enda mer av dette

Fuck Deja Vu

…før Cage får uttalt seg om hvem som egentlig fant opp bindersen, våkner han opp på en millitærleir, og beordret ut i krig. Sammen med ordentlige soldater blir han utstyrt med enorm rustning og hjelm før de blir sendt til frontlinjen. Det er en felle, og de fleste soldatene blir massakrert. Cage blir også drept.

Slitsom dag om igjen

Cage blir frustrert over de daglige «våkne opp-rutinene» , men hver gang blir han mer rutinert. En dag tar han kontakt med Rita (Emily Blunt) som har opplevd det samme scenarioet. Cage ble drept av et sjelden utenomjordisk kreatur, som gjør at hver dag blir et Deja Vu-helvete. Mennesket har like stor sjanse til å overleve på jordkloden som Costa Rica har sjanse til å vinne årets fotball-VM, men det finnes håp. En dristig plan som vil repetere seg selv uttallige ganger vil gjøre at de kanskje kan lykkes – eller ikke.

…men selvfølgelig også en passelig dose av dette
…men selvfølgelig også en passelig dose av dette

Edge of Tomorrow er egentlig en knallbra actionfilm med følelser og originalitet. Scenarioet om å leve dagen om igjen minner om Bill Murrays Groundhog Day fra 1993, men dette er selvfølgelig mye mer komplisert.

Repetering av hver dag, kunne for eksempel blitt en ordentlig smørje, men dette har regissør stålkontroll på. Resultatet har blitt en finurlig og ambisiøs film som også imponerer med regi og klipp.

En tidvis uhyre interessant og engasjerende film med en alltid god Tom Cruise i hovedrollen. Filmen er ellers basert på den japanske Mangaen; All You Need Is Kill.

karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Lei av utenomjordiske kryp? Join scoopet på Facebook.