Kraft og energi

Etter utgivelsen av Glorious Collision fra 2011, forsvant inspirasjonen til Evergrey-sjef Tom S. Englund mer og mer, og han var nær å legge opp. Heldigvis gjorde han ikke det. Evergreys nye plate er nemlig et fyrverkeri av melodiøs, men samtidig tøff metal som fenger som bare pokker.

Evergrey 2014
Evergrey 2014

EVERGREYHymns for the Broken (AFM Records). I følge presseskrivet så kan mangel på inspirasjon være et resultat av flere faktorer. I 2010 forlot Henrik Danhage, Jonas Ekdahl og Jari Kainulainen, Evergrey. Skjebnen ville allikevel ha det til at Tom S. Englund igjen startet et samarbeid med Henrik og Jonas. Sammen med Rikard Zaner på keyboard og Johan Nieman på bass, var Evergrey igjen komplett, og Hymns for the Broken ble en realitet.

Svenske Evergrey har holdt på i 16 år, og kanskje de alltid har vært litt i skyggen av både In Flames og Soilwork. For min del er Evergrey minst like interessant, og bare tidvis er det korrekt å dra paraleller til overnevnte band.

Først ble jeg bergtatt av den herlige sårbarheten i A New Dawn, som er en god ambassadør for bandet. Låten er både røff og tung, men har i likhet med annet, en kontinuerlig evne til å fenge med et sofistikert progressivt lydbilde og refreng som får hårene til å reise seg.

 

Se også: Evergrey – King of Errors

 

evergrey-album

Evergrey er et band som klarer å kombinere sårbar melankoli i metal-landskap. Det er en kombinasjon av bra låtskrivning, Englunds vokal, riffbasserte øyeblikk og våggal bruk av keyboard. Noen ganger er det pompøse øyeblikk som også flørter med uharry Power Metal, mens andre ganger er det bare et helhetlig landskap i nymotens metal og hard rock. Samtidig finnes det også balladepregede øyeblikk som nesten kan bli litt for pompøse.

Hymns for the Broken fortjener uansett mye oppmerksomhet, så er du Evergrey-fan eller ikke, bør dette albumet vies tid, umiddelbart.

Og så får jeg lyst til å avslutte med at Englund har tidvise likheter med Beggars & Thieves-vokalist Louie Merlino.

 

Hat-trick: The King, A New Dawn og King of Errors.

karakter5

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @Solvefriestad