Intervju: Caravan

– Det er helt fantastisk å få sjansen til å både møte og intervjuet et av mine absolutte favorittband, som også har levert det som jeg personlig mener er tidenes mest iørefallende progrock-album, sier frilansjournalist og rockentusiast Nils Vermund Gjerstad som fikk møte Caravan på den nyoppstartede Haugaland prog & rock-festival.

caravan-paradise

– HAUGESUND: – Humoren er limet som har holdt oss sammen i over 40 år, sier Pye Hastings (67), som er vokalist, låtskriver og frontfigur i Caravan. De spilte sin første konsert i Norge på Haugaland Prog & Rock-Festival.

-Hello Haugesund! This is our first time in Norway, sier Pye Hastings fra scenenkanten før han og de andre gyver løs på mesterverket «In the land of grey and pink».

I forkant av den fantastiske konserten på Høvleriet på Haugaland prog & rock festival har Scoopets utsendte fått en lang og fyldig prat med Caravan fra Canterbury i Kent i Sør-England. Caravan tilhørte den såkalte Canterbury-progrock scenen på 1960- og 1970-tallet, hvor så mange fascinerende band startet sine karrierer, deriblant Gong og Soft Machine, som kanskje er kjent for noen. Disse bandene laget utrolig variert, kreativ  og kompleks musikk som krever at lytteren spisser ørene.

Jeg møter frontfigur Pye Hastings og fløytist og multi-instrumentalist Geoffrey Richardson i andre etasje på Høvleriet, Haugesund. Ut vinduet kan vi se Karmsundet.

– Haugesund er en flott by.  Vi trives godt her og vi vil gjerne komme tilbake igjen, sier Hastings.

 

Ville ha naken kvinne på coveretcaravan-live-haugesund

– Tittelen «For girls who grow plump in the night» betyr noe som vokser seg større enn man hadde tenkt. Det kan være en graviditet, som plateomslaget antyder med den sovende kvinnen med bulende mage. Det kan også referere til noe helt annet. Egentlig skulle kvinnen på omslaget være naken. Det finnes fysiske eksemplar av det. Men det ble altfor kontroversielt for BBC, som da ville nekte å spille platen. Så vi var nødt til å ta klær på kvinnen i sengen på coveret.

– «For girls…» er en plate med gitar i fokus, mens vår mest kjente plate «In the land of grey and pink» hadde mer fokus på keyboards.

 

Titlene er ofte humoristiske. I det hele tatt er humor en viktig del av kraften i Caravan. Eksempelvis har de en låt som heter «If I could do it all over again, I would do it all over you!».

Humor er limet som har holdt Caravan sammen i over 40 år, sier Pye Hastings.

 

 

Det var en idé som vi fikk på turné, og en ide om at det er en app man kan ha på telefonen når man er på et paradislignende sted og bare skal ringe hjem og si at man lengter hjem.  

 

Dere har også en hyllest i låten «Farewell My Old Friend» til deres trommeslager gjennom alle år, Richard Coughlan, på «Paradise Filter»?

– Ja, det stemmer. Richard Couglan døde for omtrent ett år siden. Han levde rock ´n´roll-livet til det fulle. Men vi hadde det mye morsomt sammen.

Før Caravan spilte du i kult-bandet The Wilde Flowers, Pye Hastings, var dette det første prog-bandet?

Wilde Flowers ble dannet i 1964. Navnet Wilde er et ordspill, som også refererer til forfatteren Oscar Wilde. Vi var egentlig et soul-band. Dette var lenge før noen snakket om progrock. Det  var opprinnelsen til mange prog-band i Canterbury, som Soft Machine, Hatfield and the North og selvsagt Caravan.

 

Progrockcruise i Karibien

I fjor kom Caravan ut med sin første plate på ti år, «Paradise Filter».  Dette er en såkalt pledge-finansiering, som vil si at fans rundtomkring i verden har finansiert den selv. På den måten slapp Caravan å gå gjennom plateselskap og de finner også ut hvor fansen bor.

Hvordan kom dere på tittelen?

Nils Vermund Gjerstad med klokt spørsmål til skuespilleren Steve Martin
Nils Vermund Gjerstad med klokt spørsmål til skuespilleren Steve Martin

– Det var en idé som vi fikk på turné, og en ide om at det er en app, en slags støymaskin (for å skjule paradis) man kan ha på telefonen når man er på et paradislignende sted og bare skal ringe hjem og si at man lengter hjem. Da setter man på denne app’en som har lyd av gatebråk og trafikk, som gjør at de der hjemme kanskje ikke ønsker så mye at de var med på turne, forklarer Geoffrey Richardson som har skrevet den låten.

Neste år skal Caravan sammen med blant andre legendariske progbandene Yes og Premiata Forneria Marconi fremføre progrock på «Cruise to the Edge!»  i Karibien på det norske cruiseskipet Pearl.

– Vi gleder oss til det og å seile sammen med fansen. Mange av dem som var fans oss på 70-tallet er nå godt voksne og rike. Fansen har i dag råd til å være med på slike utflukter som dette cruiset. Det kommer forhåpentligvis til å bli en uke med paradisiske tilstander, sier Geoffrey Richardson med et sjarmerende smil.

 

Tekst: Nils Vermund Gjerstad

Foto: Jens P. Jensen

 

Nils Vermund Gjerstad er en omtalt freelancejournalist som har møtt kjente personligheter som Björk og Steven Spielberg, og stilt spørsmål til storheter som Madonna og Steve Martin på pressekonferanse.

Regissør Ridley Scott spurte for eksempel Nils om han visste noen bra sci-fi-manus, og Nils påstår også å ha blitt sjekket opp av Helena Christensen. Et annet høydepunkt var når Brian de Palma spurte om alle i Norge var som Nils? – I så fall må jeg reise til Norge for gode diskusjoner, sa Palma.

scoopet-facebook-ny