Lervig Juleøl

Scoopet har mottatt vareprøver på årets juleøl fra Aktiebryggeriet Lervig. Her er dommen.

LERVIG JUL. Mandag 3. november ble årets juleøl lansert i både butikk og vinmonopol. Lervig har tre forskjellige typer dette året. To for butikk og en for vinmonopolet.

Lervig juleøl – 4,7%karakter3

Dette butikkølet er direkte kjedelig, og burde ikke hatt Lervig-logo på etiketten. De kan liksom mye bedre. Ølet er både mørkt og har høy maltsødme, og en midt på treet karbonisering. Blant utallige varianter som blir lansert av juleøl, er det mye dølle greier. Lervigs butikkalternativ er ikke hakket bedre enn andre middelmådigheter, og jeg vet egentlig ikke hvordan jeg skal beskrive denne noe mer nøyaktig.

Selv om den ikke er direkte dårlig, er den langtfra spennende, og ingen grunn til å bruke penger på. Hadde jeg vært brygger på Lervig (du er ikke det, smiler Mike), ville jeg droppet denne utgaven til neste år og heller kjørt løpet ut med Kringly Kriss og en polvariant. Eventuelt produsert en godt krydret IPA eller Pale Ale med butikkstyrke som også ville gjort nytten til julemat.

 

kringly-kriss

Kringly Kriss – 4,7%karakter5

Det er trolig noen år siden folk ble overrasket over Nøgne Øs Underlig Jul. Folk har etter hvert lært seg at øl kan være så mangt. Til tross for at Kringly Kriss ikke er helt lik den underlige, er det allikevel flere krydrede paralleller, hvor dette er Lervigs underlige jul, og en del av bryggeriets Brand-serie.

Kringly Kriss er en særdeles godt krydret juleporter, og er en av årets mest spennende juleøl. Ølet er påfallende mørkt, har en god munnfylde og gir ganen tanker om jul og krydder, og kanskje en tenker mest på kanel, men også vanilje, lakris og ingefær. Det er ellers tilsatt laktose og kakaobønner i tillegg til forskjellige krydder.

Kringly Kriss er en brilliant kombinasjon av smaker og nyanser av velbehag og jul, og er heller ikke baktung. Dette har allerede blitt en klassiker.

   

Lervig Jul – 6,8%lervig-jul-polkarakter4

Dette er også en forholdsvis typisk juleøl, men den har mer å by på enn butikkvarianten. Godt preg av tørkede frukter, hvor en kan nevne både plomme og rosin, samtidig som den har et snev av karamel og selvfølgelig maltsødme.

Lervig Jul er nesten rubinrød, har en bra aroma og fin karbonering. Den er passe julete og ganske lettdrikkelig. Selv om den ikke er revolusjonerende, er det en akseptabel juleøl fra Lervig. 

Les også: Ølrelatert fra Scoopet

Tekst og foto: sØLve friestad – scoop@scoopmanagement.no