Vidsyns årlige ølsmaking

For tredje år ble det holdt «jule»ølsmaking hos Vidsyn på Høghuset. I likhet med andre år er det alltid noen nye ølsorter, og heller ikke denne gang gadd vi ta med bare juleøl. Dette året ble Helge André Hafstad med som foredragsholder, og vi velger å tro at folket fikk seg en trivelig kveld med mye godt øl. 

special holiday ale

13. NOVEMBER 2014. Det er nå en gang slik, at om en skal smake 12 forskjellige juleøl, syns undertegnede at det fort kan bli kjedelig. Dessuten er ikke juleøl det beste til alt slags mat, kaker og desserter heller. En fin IPA passer for eksempel svært godt til mat av type pinnekjøtt, og det er ingenting julete med den type øl.

I 2012 fikk vi et nytt klosterbryggeri fra Østerrike, og for første gang ble denne presentert. Ølet er ikke helt i samsvar med bestselgeren Chimay Bleu (som opprinnelig var et juleøl), men heller ikke så verst.

Blant de mer kraftige juleøl, falt valget på Haandbryggeriets Nissefar og Nøgne Øs God Jul. Men at sistnevnte egentlig var fra 2013, fant vi ikke ut før smaking. Altså selger vinmonopolet gladelig fjorårets årgang, men pytt. Ølet tåler flere års lagring, og den var meget god.

 

 

Les også: Anmeldelse av Ægir Juleøl.

 

Et sted sånn midt i mellom beksvart og lyst, var blant annet Special Holliday Ale, som opprinnelig var et samarbeidsbrygg mellom Jolly Pumpkin, Nøgne Ø og Stone Brewing. Konsepter var en lokal ingrediens fra hvert bryggeri, hvor den norske ingrediensen var Einebær. Dette ble også kveldens vinnerøl – altså det ølet som smakerne (noen og 40), kåret til kveldens beste.

Underlig Jul kom overraskende høyt opp på listen, og med sine herlige og underlige antydninger til krydder, er dette en godt valg til julebakst som pepperkaker, krydderkake og tørkede frukter. Lervig har en mildere versjon av denne som kalles for Kringly Kriss. En spennende sak med laktose, kakaonibs og kanel.

 

Les også: Anmeldelse av Lervig Juleøl

 

Dette året ble jeg spesielt glad i Ægir sin butikkutgave; Hod, hvor jeg anmeldte den til karakter 5. Dette er en utypisk juleøl hvor bryggeriet fra Flåm ønsket å bryte litt med den typiske søte og tunge krydra juleølen. Det har de lykkes godt med.

Det er egentlig bare et øl som skiller seg ordentlig ut i negativ retning. Brouwerij Boon – Framboise fikk karakter helt opp til 8, men de fleste hadde ikke spesielt sansen for dette bringebærølet som jeg kan anbefale til riskrem. 

Det var faktisk så jevnt på enkelte øl at en måtte regne både to og tre ganger for å være sikker på at poengsummen skulle være korrekt. Noen ganger skiller det kun et poeng.

sØLve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

 

vidsyn-rating-øl-2014