Årets beste TV-serie

Dette er en breial påstand, men blant nye TV-serier dette en av tre som skiller seg ut. 

Billy Bob Thornton er trolig årets beste skurk på TV.
Billy Bob Thornton er trolig årets beste skurk på TV.

FARGO – SESONG 1. I 1996 var Joel og Ethan Coens Fargo en av mine absolutte favoritter. I dag er det fortsatt en god film, men TV-serien er enda bedre.

Et gjensyn med filmen var derimot på sin plass, og kanskje du husker Steve Buscemis koffert med penger? TV-serien gir svar på hvor den ble av. TV-serien Fargo er produsert av Noah Hawley, og handlingen er lagt til nyere tid. Filmskaperne har brukt uttallig med timer på dialog og aksept fra Coen-brødrene, som blir nevnt som medprodusenter. Om de ikke hadde likt resultatet, ville det ikke blitt noen TV-serie heller.

TV-serien Fargo har egentlig det meste, og kanskje det kan beskrives som nåtidens Twin Peaks i både sjel og stemning? Handlingen foregår i det norskamerikanske miljøet i Minnesota, hvor Martin Freeman (Sherlock Holmes, Hobbitten) spiller nåtidens mest plagede pyse, som William H. Macy gjorde i 1996.

Lester Nygaard er en stusselig karakter. En dag møter han den største mobberen fra yngre dager, og det ender på legevakten med blødende nese. Hos legevakten møter han den finurlige Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) som viser interesse for Nygaards problem. Lorne sier at han gjerne dreper denne såkalte mobberen – han behøver bare et navn. En bitte liten misforståelse gjør at han får samtykke får drap.

Deretter er det tid for en karakteroppbygning med usedvanlig artig vri blant et knippe solide skuespillere og gjenkjennelse i typisk Coen-landskap, og forviklingene står i kø til publikums store fornøyelse.

fargo-tittel

Igjen blir det påstått at dette bygger på sanne hendelser, som fortsatt er tøv. I 1996 ble filmen Fargo promotert som en forholdsvis sann historie. Skuespiller William H. Macy konfronterte Coen-brødrene med dette under innspilling, men de mente at den skulle promoteres som en film som bygget på sanne hendelser og karakterer.

Coen-fans vil ellers se uttallige situasjoner og scenario som stammer fra andre Coen-filmer, og ikke minst flere relasjoner til filmen Fargo. Filmskaperne er i nesegrus beundring til brødrenes tidligere verk, og har studert filmen for å gjenskape både musikk, karakterer og foto.Resultatet er en brilliant TV-serie hvor hver episode  fortæres som det beste måltid en kan tenke seg.

karakter6

 

Den allerede prisbelønnede TV-serien ble nominert til 18 Emmy-priser, hvor den vant to. Det blir produsert en ny sesong, hvor handlingen er lagt til 1979. Politimannen Solverson har nettopp kommet hjem fra Vietnam-krigen. Han tror på lysere tider, men oppnår lite fred og fordragelighet. I den første sesongen blir Solverson spilt av alltid gode Keith Carradine.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny