Dette har irritert meg lenge, og noen ganger spør jeg hva som feiler folk. Vet de ikke bedre, eller kan det mistolkes? Er det noen som bruker madrass og barnevogn som klesplagg?
FRETEX TØYINNSAMLING. Meningsløse donasjoner skjer ganske ofte, og det skjer i hele Norge. På Jæren har Scoopet sett slike tilfeller flere ganger, hvor alt slags skit og lort blir satt igjen ved en av Fretex sine tøyinnsamlings-poster.
Kan det være en egen selvtilfredstillelse ved å dumpe dette utenfor en av innsamlingspostene?
Det meste er foreksempel for stort til å få plass i den vanlige avfallsdunken som alle har hjemme. Det meste er derimot ikke pent nok til at Fretex ville takket ja til dette. Derfor finnes det en mellomting, en overbevisning om at dette egentlig ikke er dumping. Men kom igjen da, folkens. En madrass, og et kosteskaft?
Scoopet tok kontakt med Fretex i Vest-Norge, hvor Driftssjef Jan Ingvar Heng velger å tro at folk setter fra seg disse tingene i beste mening. Scoopet er mer tvilende.
Er det et økende problem at folk dumper gjenstander med Fretex sine tøyinnsamlingsposter?
– Nei, vi vil vel si at det forekommer fra tid til annen.
Hva gjør dere egentlig med slikt skrot – jeg antar dere ikke er nødt til å fjerne det?
– Mye av det som settes ved boksene kan være fine gaver, men de må leveres på våre mottak eller i butikkene. Står det ute, så blir det ødelagt. Vi har et ansvar når det gjelder opprydning rundt boksene våre og det prøver vi å håndheve etter beste evne. Vi har også informasjon på boksene som forteller hvor gaver kan leveres.
Gjenstandene som står her, er ofte for store til å kastes i vanlig søppeldunk, og oftest i for dårlig stand til at dere ville takket ja til dette.
Tror du at folk egentlig vet at så er tilfelle, men kanskje setter dette utenfor slike stasjoner for å gi seg selv litt bedre samvittighet?
– Vi vil ikke spekulere i om folk vet eller ikke vet, men vi velger å tro at de gjør dette i beste mening.
• Det er jo et høyt antall mennesker som donerer pene klær og gjenstander til Fretex.


Har du en oversikt på hvor mye klær (i vekt) som har blitt donert dette året, sånn cirka?
– For Fretex Norge har vi fått inn over 14000 tonn med klær i 2014.
Hvor mange prosent av tøydonasjonene er brukende, og hvor mange prosent må kastes?
– Bare en liten del av det vi får inn, er ikke brukende til ombruk, men det går videre til gjenvinning.
Har du et godt råd til de som ikke riktig vet hva som kan legges i tøydonasjonsboksene?
– Fretex tar i utgangspunktet i mot alt av klær/tekstiler. Som sagt tidligere, det som ikke kan brukes til ombruk, går til gjenvinning.
Hvordan vil du beskrive viktigheten av denne type innsamling?
– Denne type innsamling er viktig for miljøet, klærne kan brukes om igjen både 1 og 2 ganger før de går til gjenbruk. Fretex er Norges største attføringsbedrift og gavene vi får, gjør det mulig at flere kommer ut i arbeid, ved at de får arbeidstrening hos oss. Ellers er slik at Frelsesarmeen eier Fretex og 10% av alt brukt vi selger går direkte til Frelsesarmeens Sosialtjeneste, slik som suppebussen, slumsøstrene etc. I 2013 bidrog Fretex med over 20 mill. til Sosialtjenesten.
Er det en oppgang- eller nedgang i donasjoner av ting og klær?
– Vi er veldig takknemlige for alle giverne som ønsker å gi til oss og vi har merket en økning, selv om vi ser at konkurransen er blitt større.
Øker omsetningen i Fretex sine butikker for hvert år, eller er det ganske stabilt?
– Ja, totalt øker omsetningen i Fretex Norge selv om det varierer noe fra sted til sted.
Scoopet takker Jan Ingvar Heng for gode svar, og oppfordrer med dette folk til å bruke gangsyn før de setter fra seg alt slags rusk og rask neste gang.
Mer info her.
Tekst og foto: Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no