Trolig mer av alt

Jeg klarer som regel å styre min begeistring for filmer som er overøst med effektfullt fiksfakseri. I regi av Michael Bay og ny Transformers-film er det duket for akkurat det. 

transformers-inni

TRANSFORMERS – Age of Extinction – DVD. Om noen husker kampene i Chicago, starter denne fem år etter. Det er fred og fordragelighet blant mennesker og Transformere, men Adam var jo ikke i paradis for evig tid.

Cade Yerager (Mark Wahlberg) er en sympatisk mekaniner som har mye oppfinnerkrimskrams i garasjen. Han bor sammen med sin datter som visstnok ikke har kjæreste (men som har det). Han er en litt overbeskyttende far, og økonomien er forholdsvis dårlig.

I en behagelig og nesten melankolsk tilværelse får vi se livet til far og datter. Lun humor og jordnære situasjoner tar oss med til et lastebilkjøp som vil forandre fred og fordragelighet til heseblesende action.

Den gamle lastebilen viser seg å være selveste Optimus Prime (Kongen over snille Autoboter). I USA er det noen som er mektigere enn presidenten. De kalles for Kirkegårdsvind hvor agendaen er å eliminere siste rest av Transformere. De har nemlig bygget en bedre utgave og ønsker total kontroll på jernskrotet.

Transformers_Age_of_Extinction_42240

Så er det tid for to timer med heseblesende action hvor Michael Bay og produsent Steven Spielberg, får sjansen til å vise hvor flinke de er med spesialeffekter i en ekstremt bra produksjon.  Når sant skal sies, er de virkelig flinke i faget. Yerager, venner, datter og Optimus Prime må ta opp kampen mot Kirkegårdsvind, og flere farefulle oppdrag forlanger nesten kølapp. Nye skapninger dukker opp, og alt er trolig større og heftigere enn i tidligere filmer. Om en ser bort fra det andre kapittelet i serien (som Bay også ba om unnskyldning for), er denne trolig like okei som den forrige filmen.

Det er lett å forstå at en ikke egentlig kan ha vandrende jernskrot som tenker selv løs i gatene. Samtidig er jo ikke dette poenget med Transformer-filmene. Det blir selvfølgelig for lenge med nesten tre timer, men filmen er heller ikke så verst. Optimus har flest kloke tekstfraser som en slags robot-Jesus som tidvis blir litt for mye snikk snakk, mens spesielt Mark Wahlberg og Stanley Tucci alltid er bra.

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad

 

karakter4