Norsk Ølimport

Audun Vhile har et etternavn som kan gi relasjoner til å ta det rolig. Heldigvis er han ikke så interessert i å hvile, men heller i å importere godt øl til folket.

Tre nyheter fra Norsk Ølimport.
Tre nyheter fra Norsk Ølimport.

NORSK ØLIMPORT. I januar 2014 bestemte den ølinteresserte sørlendingen å starte Norsk Ølimport. Fra før hadde han allerede et lite trumfkort. Audun hadde nemlig signert avtale med Brasserie Fantôme – et lite, men annerkjent bryggeri fra Belgia.

I starten kunne en lese følgende forklaring fra Audun. – Jeg starter selskapet i visshet om at jeg på langt nær er dyktig nok til at dette skal bli en braksuksess fra dag en. Jeg har ingen bransjeerfaring, men er bare en enkel ølentusiast som lar meg begeistre av gode smaker. Jeg er ydmyk nok til å se at jeg på ett eller annet stadie er avhengig av å involvere mennesker som er flinkere enn meg (og dem er det nok av) for å lykkes.

Det ser ut som Audun Vhile er på god vei. I dag har han enerett av import på flere gode, belgiske bryggeri.

Audun tok turen innom Scoop-huset på en av flere turer til vestlandet, hvor han skulle levere øl til diverse puber og restauranter i området. Det var tid for mors hjemmebakst og kaffe.

 

 

– Vhile-navnet tilhører morfar, og det er et sted i Setesdalen som heter Vhile, som da tilhører min familie. Min mormor het opprinnelig Fjeldstad og er søsteren til Sverre M. Fjeldstad, sier Audun.

 

Ølimport – hvorfor det?

Audun Vhile med Fantôme Artist som lanseres i bestillingsutvalget, vinmonopolet i mars 2015.
Audun Vhile med Fantôme Artist som lanseres i bestillingsutvalget, vinmonopolet i mars 2015.

– Jeg har vært en ølnerd i mange år, og ølsmaking er min hobby. Jeg har siden barndom vært glad i kjøp og salg. På videregående tok jeg alt jeg kunne av økonomifag, og da jeg var utveklingsstudent i Tyrkia, leste jeg økonomipensumet for første og andre klasse på Universitetet i Agder. Man kan si jeg er skolert uskolert. Før jeg startet Norsk Ølimport, har jeg arbeidet med et forsikringsagentur i flere år.

 

Blant alle verdens ølbryggeri valgte du Fantôme. Hvorfor? 

– Totalt importerer jeg fra 14 bryggeri, men det startet med Fantôme. Etter en tur til Danmark fikk jeg en total WOW-opplevelse etter å ha smakt øl fra bryggeriet. Deretter tok jeg kontakt med dem angående import til Norge, og etter noen møter og enda flere mail, ble vi enige. Selv om bryggeriet stadig får henvendelser fra andre importører i Norge, har jeg enerett.

 

Brasserie Fantôme består av kun en mann, nemlig mesterbryggeren Dany Prignon som er et respektert navn i bryggeverden. Dany gjør alt fra fakturering til brygging av unike øl, med et volum på cirka 75.000 liter i året. Utenom et juleøl, er det nesten utelukkende forskjellige typer av Saison (Farmhouse ale) som blir produsert på bryggeriet, og opplaget er ofte ganske små, men det finnes unntak. Flaggskipet Fantôme Saison er en øl som blir brygget ofte, og den er rangert som en av verdens beste Saison på diverse ratingsteder for øl.

 

– Dany gir beskjed når han har øl til overs, og nå skal vi faktisk lage en øl sammen. Jeg fikk lov til å si hva slags øl det skulle være, og resultatet vil bli en India Red Ale, og den skal bare være for det norske markedet, sier Audun.

Vhile syns at Norsk Ølimport har gått bedre enn forventet, og han arbeider aktivt for at det skal bli hans levebrød.

– Jeg har investert i virksomhet gjennom kapital, samt at all tjent kapital blir reinvestert. Dessverre medfører jo det at jeg ikke har tatt ut noe lønn enda. Men jeg ser på det som en langsiktig investering.

 

Hvor mange liter importerte du første gang?

– Fire paller med øl, som vil si 2000 liter. Andre gang økte jeg antallet til 5000 liter. Jeg forsøker også å bygge et eget varelager for å få et enda rikere utvalg, og utøve raskere levering til kundene. Om en tenker på logistikk, er det jo enklere å ha flere bryggeri fra samme land. Derfor er mitt hovedfokus på belgiske bryggeri. Men jeg har også fått agentur for italienske LoverBeer og etter hvert Toccallmatto fra samme land.

 

Hva må til for å få ølet i vinmonopolets hyller?

– Tja, hva skal en si. Det er jo ikke lett, men en må ha høy kvalitet på ølet, i tillegg til god pris og et tilstrekkelig volum. Om et øl selger bra i bestillingsutvalget, kan det bli fast hyllevare etter hvert.

 

Les også: Anmeldelse av Fantôme Artist

 

Scoopet.net ønsker lykke til videre og kan fortelle at det er mye godt øl på vei fra Norsk Ølimport. Crime Passionnel er for eksempel en humlet hveteøl som nylig fant veien til spesialpolene. Den er herved anbefalt.

Tekst og foto: Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

scoopet-facebook-ny

 

 

Norsk Ølimport – Bryggeriene

 • Brasserie Fantôme
 • Struise
 • De La Senne
 • White Pony Microbrewery
 • OWA
 • Hanssens
 • Dochter Van De Korenaar
 • Loverbeer
 • De Cam
 • Blaugies
 • Jandrain Jandronaville
 • Dan&Dun