Veldedig julekonsert

Tirsdag 9. desember ble det arrangert julekonsert i Brynekyrkja til inntekt for Idas Hjelpefond. Brigt Skrettingland var en av initiativtagerne bak prosjektet. Scoopet tok en prat før konserten.

Øving i Bryne Kyrkje. Fra venstre: Bjarte Lending (v/piano), Brigt, Jan Jonassen, Karin Hodne, Marianne Røise Lygren, Silje Sandanger, Evy Jonassen og Hilde Selvikvåg.
Øving i Bryne Kyrkje. Fra venstre: Bjarte Lending (v/piano), Brigt, Jan Jonassen, Karin Hodne, Marianne Røise Lygren, Silje Sandanger, Evy Jonassen og Hilde Selvikvåg. Foto: Else Strøm Larsen

IDAS HJELPEFOND ble opprettet i 2010 av studenten Ida Jaarvik Hetland. Etter tre besøkt i Guatemala, ville Ida gjøre mer enn å «bare jobbe som frivillig og reise rundt på måfå». Ida Jaarvik Hetland har til nå samlet inn over en million kroner for barn i Guatemala.

Scoopet tok ti kjappe med mr. Skrettingland som egentlig er som oss andre. Han er ikke så glad i å spør folk han ikke kjenner om gratistjenester, men til syvende og sist kjente han nok folk ti at Bryne Kyrkje vil ha et anstendig antall artister som stiller opp gratis til julekonsert.

 

Hvordan ble du innvolvert i dette prosjektet?

– Konseptet er inspirert (eller stjålet) fra en julekonsert av Svein Harry Schötter Hauge som startet i 2011. Sammen med St. Petri-kirken i Stavanger utfordret han alle ansatte i Rogaland Teater å synge et par sanger hver og gi billettpengene til Kirkens Bymisjon. Jeg tok imot utfordringen og det var første gangen jeg sto alene på en scene. For meg var det en fantastisk opplevelse og publikum var utrolig fornøyd med konserten. Jeg har i ettertid drømt om å kunne ta dette konseptet med hjem, og det var ikke mange telefonene som skulle til for å innse at dette fort kunne bli en realitet.

– Det vil ikke si at det er jeg som trekker i alle tråder her. Konserten er en dugnad med hjelp fra både de som skal stå på scenen, Brynekyrkja og mange gode mennesker som er med å gjør «den usynlige jobben»

 

Hvis det sitter noen artister der ute og føler seg oversett så må jeg få lov å beklage ovenfor dem.

 

Er det bevisst at bare lokale artister skal stille opp?

– Det er absolutt bevisst. Når jeg tenkte på antall flinke mennesker i Rogaland, var det ikke et vanskelig valg. Jæren har et mangfold av utrolig flinke artister, og det gjør konserten enda mer spennende. Publikum vil trolig ha kjennskap til en eller flere artister, og det håper jeg vil gi dem eierskap til både konserten og prosjektet de er med på å støtte.

Fordi det kun er lokale artister, ville vi også støtte opp om et lokalt forankret prosjekt og da de fem første jeg spurte svarte Idas Hjelpefond, ble det et lett valg.

 

Hvordan ble kveldens artister valgt ut – er det plass til flere?

– Jeg har primært spurt personer jeg kjenner til på en eller annen måte, og så har jeg fått tips langs veien. Det kan være jeg har opptrådd med dem, laget en sak om dem for TV Vest eller enkelt og greit så er de mine venner. Det er helt sikker flere som skulle ha vært med, men jeg opplever det som litt ubekvemt å ringe å spør om de kan gi tiden sin og opptre gratis. Da var det enklere å ta for meg de jeg hadde et forhold til fra før. Kanskje litt pysete, men men.

– Etter en stund innså vi at konserten kom til å bli altfor lang. Derfor måtte artistene redusere antall sanger. I dag er det ikke plass til flere artister på grunn av konsertens lengde.

– Hvis det sitter noen artister der ute og føler seg oversett så må jeg få lov å beklage ovenfor dem. Hvis det blir en suksess så blir det kanskje et neste år?

 

– Det vakre med denne typen konsept er at det ikke ligger altfor mye arbeid bak.

 

Du er blant annet kjent som skuespiller og programleder på TV Vest.

Bruredansen2
Brigt Skrettingland har drevet med skuespill i flere år. Her står han nest til venstre i Bruredansen.

Hva skal du selv gjøre på scenen?

– De aller fleste oppsetningene jeg har vært med på har vært musikaler, så det er ikke totalt fremmed å synge på en scene. Men da det har blitt med så mange dyktige mennesker og jeg ikke akkurat har noen sølvstrupe, blir det ikke så mye meg på scenen. Jeg kommer til å være med i felleskoret, ønske velkommen og synge en duett med Karin Hodne. Utenom det skal jeg bare kose meg som publikummer.

 

Hvor mye arbeid ligger bak et slikt arrangement?

– Det vakre med denne typen konsept er at det ikke ligger altfor mye arbeid bak. Artistene øver selv på sangene sine og får øvd med bandet noen ganger. Enkelte  har hatt et par samlinger for å øve på koring, mens resten har vært fordelt på «de gode hjelpere».

– Bjørn Inge Hauge fra Bryne kyrkja, Else Strøm Larsen, Vidar Salvesen og Thor Morten Midtbrød har tatt seg av detaljer og det usynlige arbeidet som jeg kaller det. Johan Kjær Rosenquist har laget en fantastisk plakat og Nina Mæland har fotografert. Alle gjør det av sitt hjertes godhet som igjen gjør at mesteparten av pengene går til Idas Hjelpefond.

 

Dette er trolig en type konsert som ingen sier nei til?

 

– Det er ikke bare at de har sagt ja til å være med, men de har vært utrolig positive. Så godt som alle har kommet med tips og ideer og gjort alt veldig enkelt. De stiller opp og bidrar med så mye mer enn forventet, Jeg håper at belønningen blir at de får en like fin opplevelse med konserten som jeg fikk i St.petri.

 

Blir det fokusert mest på tradisjonelle julesanger, eller vil det komme noen utradisjonelle krumspring?

– Det blir en kombinasjon av kjente og kjære julesanger og artistenes egne sanger. Jeg tror vi har funnet en veldig fin mix av sanger som setter en fin og fredfull stemning. Det er og mange forskjellige sjangere vi skal innom. Alt fra covring av kjente julesanger som nevnt, via General Forsamlings melankolske blues til Anne-Margrethe og Bjarte som synger opera. Jeg gleder meg bare jeg tenker på det!

I tillegg har som nevnt flere av artistene øvd inn et par sanger som kor.

 

Hvor mye kan dere i beste fall samle inn denne kvelden?

– «Best case scenario» er fullt hus. Da kan vi overrekke over 100 000,- kroner til Idas Hjelpefond etter at regningene er betalte. Vi er så heldige at vi har fått mye sponsing til faste konsertutgifter, men det er en liten sum igjen som må dekkes av billettinntektene.

 

Hvor mange er det plass til før det blir utsolgt?
– Akkurat nå er det solgt i underkant av 200 billetter, og det er fortsatt god plass. Det er alltid vanskelig å vite hvor mange der ute som stiller opp samme dag, men vi skal selge i døra så lenge det er plass.

 

Hva er julefred?
Det er totalt uforklarlig for min del. Jeg har opplevd det, men forstår det ikke. Det synker liksom bara inn en ro. Jeg tror det har med å gjøre at du ikke trenger tenke på noe som helst. Kanskje spesielt når jeg har god og fredfull tid med familie og venner.

 

På scenen

Anne-Margrethe Eikaas Svanes, Bjarte Lending, Brigt Skrettingland, General Forsamling, Frank Andreassen, Hilde Selvikvåg, Iren Førland, Jan og Evy Jonassen, John Gravdal, Karin Hodne, Kim Laland, Marianne Røise Lygren, Silje Sandanger og Thomas Wesley Brasel.

Band: Magnus Rød Haugland-bass, Henning Rød Haugland – keys, Kurt Lisø – trommer, Bjor Bohne – Gitar.

 

Sølve Friestad – scoop@scoopmanagement.no

Twitter: @SolveFriestad